Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 9.6.2022 09.22

Keuhkosairaudet on viiden tähden koulutuspaikka

Asiasanat:
  • Husari
  • keuhkosairaudet
  • Sydän- ja keuhkokeskus

Keuhkosairauksilla työskentely on erikoistuvien lääkärien mielestä viiden tähden arvoista. 

Maria Lopmeri,  Ollipekka Kailari, Marjukka Myllärniemi ja Henrik Finnström

Rekrytointiin panostaminen toi Marjukka Myllärniemen (toinen oik.) mukaan keuhkosairauksille paljon hyviä erikoistuvia. Arjessa kaikkien tasapuolinen kohtelu, kuunteleminen ja mukaanotto koulutuksen suunnitteluun lisäävät tyytyväisyyttä. Kuvassa myös erikoistuvat lääkärit Maria Lopmeri,  Ollipekka Kailari ja Henrik Finnström.

HUSin keuhkosairaudet saivat Nuorten lääkärien yhdistyksen vuoden 2021 Koulutuspaikkakyselyssä täydet viisi tähteä. Tähtiluokitus määräytyy NPS-pisteiden perusteella. Erikoistuva lääkäri kertoo asteikolla 0–10 kuinka suurella todennäköisyydellä suosittelisi omaa koulutuspaikkaansa ystävälle tai kollegalle. 

”Aiemmin keuhkosairauksien koulutuspaikat Meilahdessa, Jorvissa ja Peijaksessa on arvioitu 3-4 tähden arvoisiksi”, muistelee professori, osastonylilääkäri Marjukka Myllärniemi.

Rekrytointiin panostaminen tuotti tulosta

Keuhkosairauksilla, kuten myös muuallakin HUSissa, on tehty paljon töitä erikoistumiskoulutuksen eteen. HUSissa käytössä oleva koulutuslääkärimalli on ollut erinomainen uudistus, jolla erikoistuvien käytännön työtä ja osaamista arvioidaan systemaattisesti. 

Vielä vuonna 2014 keuhkosairauksilla oli kova pula erikoistuvista lääkäreistä: heitä oli vain yksi. Nyt hyvistä hakijoista on ajoittain jopa ylitarjontaa.

"Kun päätimme priorisoida rekrytointia, saimme tuloksia todella nopeasti. HUSin rekytoinnin ammattilaiset ja rekrytointijärjestelmä ovat auttaneet nopeassa reagoinnissa, sillä moni työnhakija ottaa paikan vastaan heti kun sellaisen saa. Nyt virkojakin on jo kymmenkunta ja ne ovat kaikki täynnä", Myllärniemi kertoo.

Kaikkiin yhteydenottoihin nopea vastaus

Yhtenä tekijänä onnistumisessa oli, että kaikkiin yhteydenottoihin vastataan ja vieläpä nopeasti. Jokainen hakija otetaan työhaastatteluun.

"Ovi on pidetty auki. Saimme yhteydenottoja jopa sellaisilta, jotka halusivat vaihtaa erikoisalaa huomattuaan, että täällä viihtyy niin hyvin", sanoo Myllärniemi.

Erikoistuvat lääkärit otetaan aina mukaan koulutuksen suunnitteluun ja heidän ongelmiaan kuunnellaan.

"Jotkut muiden yksiköiden erikoistuvat ovat ihmetelleet, miten meillä erikoistuvia tullaan hakemaan mukaan lounaalle. Meillä kaikki ovat tasa-arvoisia. Emme ole tähän edes itse tajunneet panostaa, vaan se on tullut luonnostaan vanhana tapana”, Myllärniemi sanoo.

Teksti: Tiina Tuominen
Kuva: Mikko Hinkkanen

Husari 2/2022

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.