Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Artikkeli Julkaistu 21.3.2024 12.06

Endoproteesihankinta toteutettiin aiempaa vastuullisemmin

Asiasanat:
  • Husari
  • hankinnat
  • vastuullisuus

Mitä vastuulliset hankinnat tarkoittavat käytännössä? Selvitimme tätä ortopedisten endoproteesien ja kudospesurien kilpailutuksen kautta.

Heidi Hoikkala

Heidi Hoikkala pitää tekonivelkirurgiassa käytettävien endoproteesien hankintaa onnistuneena vastuullisuuskeskustelun avauksena ortopedisiin hankintoihin.

Vastuullisuus on nostettu HUSin hankintojen uusissa strategisissa linjauksissa yhdeksi tärkeimmistä tavoitteista, koska hankinnat ovat tärkeä keino edistää ympäristö-, sosiaalista ja taloudellista vastuullisuutta.

Äskettäin valmistuneessa endoproteesihankinnassa vastuullisuuteen kiinnitettiin aiempaa enemmän huomiota. Hankinta piti sisällään tekonivelkirurgiassa käytettävät implantit sekä niiden asennustarvikkeet.

Paras tuki tuli kollegoilta, toimittajilta ja kirurgian asiantuntijoilta

Vastuullisuuden huomiointi tuntui hankinnan erityisasiantuntijasta Heidi Hoikkalasta aluksi vaikealta.

“Onneksi olin mukana hankintojen vastuullisuuden kehittämisprojektissa.”

Projektin tuottamat tukimateriaalit antoivat selkeitä työkaluja kilpailutuksen valmisteluvaiheeseen.

“Konkreettisin tuki tuli ihmisiltä; kollegaltani hankinnoissa, toimittajilta sekä kirurgeilta ja hoitajilta.”

Vähemmän tarvikkeita hukkaan

Suurin osa kilpailutuksen vastuullisuuskriteereistä pyrki vähentämään syntyvää hukkaa. Toimittajia vaadittiin myös sitoutumaan malliin, jossa vain niistä tuotteista maksetaan, jotka aidosti otetaan käyttöön - siihen asti ne ovat toimittajan omaisuutta.

“Annoimme toimittajille lisäpisteitä, mikäli kudospesurien valikoimasta löytyy yhden pesukärjen mahdollisuus – lähes puolessa toimenpiteistä toinen settien pesukärjistä joudutaan nimittäin heittämään tarpeettomana roskiin. Tämä vinkki tuli asiantuntijaryhmässä toimineelta tekonivelkoordinaattorilta”, Hoikkala kiittää.

Vastuullisemmin tuotetut tuotteet

Ympäristöystävällisyyttä korostettiin antamalla lisäpisteitä, jos kuljetuspakkaukset oli valmistettu kierrätettävistä tai uusiutuvista materiaaleista tai jos ne ovat useaan kertaan käytettäviä. Tarjouksiin tuli myös merkitä, sisältävätkö tarjotut tuotteet tai niiden pakkaus halogeenisia muoveja, esimerkiksi PVC:tä.

Tarjouspyynnön liitteenä oli HUSin ilmastotiekartta, jonka mukaisesti toimittajan oli sitouduttava kehittämään toimintaansa. Lisäksi toimittajilla tuli olla käytössään toimintaa ohjaava ympäristöasioiden hallintajärjestelmä.

”Toimittajien tuli myös varmistaa, että määrittelemämme ihmis- ja työoikeuksiin liittyvät vaatimukset täyttyvät heidän omassa toiminnassaan sekä toimitusketjussaan”, Hoikkala kertoo.

Teksti: Tiina Henttonen
Kuva: Mikko Hinkkanen

Husari 1/2024

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.