Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 12.12.2022 16.11

6 vinkkiä kesätyöntekijöille

Asiasanat:
  • kesätyö
  • uratarina
Annariina Rossi

Annariina halusi harjoittelunsa jälkeen palata HUSiin sairaanhoitajan kesäsijaiseksi. Tuttuun työyhteisöön oli mukava tulla. 

Annariina Rossi on terveydenhoitajaopiskelija, joka on tehnyt monenlaisia töitä niin harjoittelijana kuin kesäsijaisenakin HUSissa. Tällä hetkellä hän toimii sairaanhoitajan sijaisena Puistosairaalan LYHKIssä eli lyhytkirurgisessa yksikössä. Nyt hän kertoo omat vinkkinsä kesätöiden hakemiseen ja uuden työn aloittamiseen.  

1. Hyödynnä harjoittelupaikan kontakteja kesätöitä etsiessä 

Juttelin viime syksynä HUSin rintarauhaskirurgialla tekemäni harjoittelun päätteeksi esihenkilöni kanssa ja kerroin ihan suoraan, että tulisin mielelläni kesätöihin samaan paikkaan. Sen myötä sainkin sairaanhoitajan sijaisuuden kesäksi tänne Puistosairaalan lyhytkirurgiseen yksikköön. Oli kiva tulla kesäksi tuttuun työyhteisöön! Kesätöissä olen päässyt syventämään osaamista ja ottamaan vastuuta harjoittelujaksoa monipuolisemmin.  

2. Kokeile avoimin mielin erilaisia työtehtäviä ja yksiköitä 

Opiskelen terveydenhoitajaksi, mutta opiskeluaikana haluan kartuttaa työkokemusta monipuolisesti. Olenkin tehnyt ensin lähihoitajan ja sitten sairaanhoitajan sijaisuuksia. Erilaisten työkokemusten myötä tunnistaa, millaista työtä itse haluaa tehdä, ja toisaalta kartuttaa itsevarmuutta laajasti monenlaisia työmahdollisuuksia ajatellen. 

3. Kaikkea ei tarvitse osata valmiiksi 

Uudessa työpaikassa aloittaessa, etenkin näin opiskelijana, saattaa turhaan jännittää oman osaamisensa riittävyyttä. Mitä jos en muista kaikkia ohjeita heti?  

Täällä työkokemukseni on huomioitu työtehtävissä: aluksi sain itselle tutumpia potilastapauksia, ja pikkuhiljaa olen opetellut uutta. Mielenrauhaa tuo myös se, että vuorovastaava on koko ajan kartalla kokonaistilanteesta ja huikkaa muistutuksen jostakin asiasta, joka itseltä meinaa unohtua. Tukea ja apua saa aina. 

4. Tutustu rohkeasti työkavereihin 

Työyhteisön merkitys töissä viihtymiselle on suuri, ja siksi uusiin työkavereihin tutustumiseen kannattaa panostaa uuden työsuhteen alussa. Vaikka aluksi uudessa työssä kaikki tuntuu jännittävältä, niin kollegoihin tutustumalla jännitys laantuu ja avun kysyminenkin helpottuu. Täällä minut on otettu tosi ihanasti vastaan, ja sen myötä töihin on aina tosi kiva tulla. 

5. Sanoita epävarmuuksiasi ääneen työyhteisössä 

Jokainen on oma persoonansa myös töissä. Siksi uudessa työyhteisössä kannattaa kertoa esihenkilölle tai perehdyttäjälle, millainen tyyppi olet ja millaista perehdytystä kaipaat. Jos esimerkiksi koet osaavasi asian jo muuten hyvin, mutta potilaskohtaamiset jännittävät, voit siitä ääneen sanomalla saada kollegalta tsemppiä ja vinkkejä tilanteeseen. Näin sinä saat oikeisiin asioihin tukea eikä epävarmuuttasi tulkita väärin. 

6. Muista, että kaikki ovat samanarvoisia ihmisiä työkokemuksesta riippumatta 

Täältä HUSista löytyy niitä, joilla on kymmeniä vuosia alan kokemusta, ja meitä, jotka ovat uransa alussa. Älä jännitä sitä turhaan vaan muista, että jokainen olemme ihmisinä samanarvoisia.  

 

Lue lisää uratarinoita 

 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.