Muninfektion

Muninfektion kan vara ett smärtsamt besvär som orsakas av jästsvamp (candida albicans), herpes simplex-virus, enterovirus eller afte (stomatitis aphtosa). I värsta fall leder det till att barnet vägrar att äta och dricka. Sjukdomen smittar genom direktkontakt, t.ex. när man kysser barnet eller när man använder samma sked.

Jästsvampsinfektion

Jästsvampsinfektion är en av de vanligaste muninfektionerna, och hos småbarn visar den sig som ljusa fläckar på de inre ytorna i munnen och som torsk, som förekommer som beläggningar. Jästsvampsinfektion i munnen kan också uppstå till följd av en antibiotikabehandling. Vid sår i mungiporna är det också ofta fråga om en jästsvampsinfektion, inte B-vitaminbrist, vilket är den gängse uppfattningen.

Jästsvampsinfektion behandlas lokalt med droppar och salvor. Det är bra att alltid skölja barnets mun med vatten efter en måltid (om barnet inte kan skölja själv, låt honom eller henne dricka vattnet) och se till att barnets leksaker rengörs regelbundet.

Herpes

Herpes är en virusorsakad sjukdom som ligger vilande i kroppen och aktiverar sig tidvis till exempel i samband med en infektion eller solbad. Herpes orsakar vanligen en lokal smärtsam och svidande blåsa på läppen. Läkningen av en lokal blåsa kan påskyndas med aciklovir-salva, som kan köpas receptfritt på apoteket. Ett tunt lager salva appliceras på blåsan fem gånger om dygnet under fem dagar. Om viruset sprider sig till ett större område bildar det blåsor på munnens slemhinnor och på tungan. Tandköttet är vanligen rött och ömt och blöder lätt. Barnet kan ha feber.

En muninfektion orsakad av herpes läker ofta av sig själv inom 5–7 dygn. Större barn kan lindra den smärta som ätande orsakar genom att gurgla munnen med bedövande munvatten före måltiden. Om herpes finns på ett stort område, om det är fråga om ett mycket litet barn eller om barnets närings- eller vätskeintag är hotat, bör man uppsöka läkare för att påbörja eventuell läkemedelsbehandling.

Enterovirus

 
Vid en muninfektion orsakad av enterovirus förekommer det blåsor i bakre delen av munnen, svalget och gommen. Andra symtom är feber, smärta i munnen och oförmåga att äta på grund av smärtan. Vanligast förekommer sjukdomen i slutet av sommaren och periodvis i samband med höstblåsor. Vid höstblåsor förekommer även blåsor på de övre och nedre extremiteterna.

Afte

 
Vid afte bildas smärtsamma sår som ofta täcks av en vit yta på insidan av munnen. Denna irriterande sjukdom blir bestående efter att man en gång har fått den, och den aktiveras när motståndskraften försvagas till exempel på grund av en infektion. Förutom sår förekommer vanligen inga andra symtom såsom feber. Vid behov kan smärtan lindras med bedövande lösningar och munvatten.