Brännskador

​Brännskador hos barn orsakas ofta när het vätska (vatten, kaffe, mjölk) spills på huden. En del brännskador uppstår när barnet vidrör ett hett föremål (bastuugn, köksspis), vilket orsakar en skada som går mer på djupet.

Behandling

 

Som första hjälpen i hemmet behandlas brännskadan med ljummet (inte kallt) vatten i åtminstone 20 minuter. Var försiktig så att du inte kyler ner barnet, om det skadade området är större. Svalt vatten lindrar också smärtan. Redan en liten brännskada är smärtsam för barnet, och som smärtstillande läkemedel kan man ge febernedsättande/smärtstillande läkemedel avsedda för barn.

Applicera inte salva på brännskadan på eget bevåg. Efter att ha duschats ska den skyddas med ett rent förband. Om det uppstår små blåsor (mindre än fingertoppen), behöver de inte punkteras, utan ny hud bildas under blåsan. Om det uppstår stora blåsor på det skadade området, bör man visa upp brännskadan för en läkare.

Små skador kan behandlas hemma genom att duscha dem varje dag och lägga Mepitel-film eller Sofratulle/Unitulle-salvkompress, som fås på apoteket, på såret. På dessa läggs torra förband. En färsk brännskada utsöndrar klar vävnadsvätska i början, och man ska lägga ett så tjockt lager förband att förbanden inte blir våta (infektionsrisk). Plåster eller andra täta förband bör inte användas, så att såret inte börjar vara sig. Bastu och bad ska undvikas så länge skadan läks.

När bör man uppsöka läkare?

 

Lite större brännskador (lika stora eller större än barnets hand) samt brännskador i ansiktet, på händerna, fötterna och könsorganen bör visas upp för läkare. Alla brännskador hos barn under 1 år ska visas upp för läkare.

Uppföljning

 

Vid uppföljning av brännskador ska eventuella tecken på infektion uppmärksammas: varigt, luktande sekret, feber, bultande smärta som ökar efter den första fasen. Om det förekommer tecken på infektion, kontakta den behandlande läkaren eller den egna hälsovårdscentralen.