Gå till huvudinnehåll

Organtransplantationer på barn

Nyckelord:
  • organtransplantationer på barn
  • Nya barnsjukhuset

På Nya barnsjukhuset utför vi alla organtransplantationer på barn i Finland. Mer än 550 barn eller ungdomar har fått ett organtransplantat. 

Lasten elinsiirrot

Orsakerna till organtransplantationer på barn skiljer sig från de vuxnas. Det är ofta fråga om en medfödd strukturell defekt eller sjukdom, varvid behovet av en transplantation framgår redan under de första levnadsmånaderna. En organtransplantation är den yttersta behandlingsmetoden för en obotlig sjukdom. 
 
Vid organtransplantationer på barn använder vi mestadels organ från vuxna. Detta ställer krav på kvaliteten på transplantaten, eftersom barnet förväntas ha en lång livslängd med organtransplantatet. 

Den långsiktiga överlevnaden vid njurtransplantationer på barn är mer än 90 procent; i hjärt- och levertransplantationer ca 70 procent. Barn och ungdomar som genomgått en organtransplantation lever ett normalt liv men behöver en livslång avstötningsmedicinering samt uppföljning.

Ibland är det nödvändigt att göra en transplantation av flera organ samtidigt. Dessa inkluderar bl.a. hjärt-lungtransplantation, lever- och njurtransplantation samt tarm- och levertransplantation.


Enheter

Vårdavdelning Miraklet, Nya Barnsjukhuset

På vårdavdelning Miraklet vårdar vi blodsjukdoms- och stamcellstransplantationspatienter samt njur-, lever- och organtransplantationspatienter. 

Operations- och anestesiavdelning, Nya barnsjukhuset

På Nya barnsjukhusets Operations- och anestesiavdelning vårdar vi patienter under 16 år.

Dagsjukhus och mottagningar Miraklet, Nya barnsjukhuset

Dagsjukhus och mottagningar Miraklet har förutom ett dagsjukhus också en ingreppsenhet, hematologiska läkar- och skötarmottagningar samt läkar- och…

Pediatriska intensivvårdsavdelningen Dalen, Nya barnsjukhuset

På pediatriska intensivvårdsavdelningen Dalen vid Nya barnsjukhuset vårdar vi kritiskt eller svårt insjuknade barn.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.