Raskaus ja merkittävät epämuodostumat

Kaikista elävänä syntyneistä lapsista noin kolmella prosentilla todetaan jokin merkittävä epämuodostuma. Merkittävällä epämuodostumalla tarkoitetaan kehityshäiriötä, joka on niin vaikea, että se aiheuttaa huomattavan toiminnallisen tai kosmeettisen haitan ja vaatii lääkkeellistä tai kirurgista hoitoa. Kaikista merkittävistä epämuodostumista vain noin 1-5 sadasta arvioidaan aiheutuvan lääkkeistä.

Pienet epämuodostumat ovat sen sijaan tavallisia. Niitä esiintyy noin kolmasosalla kaikista elävänä syntyneistä lapsista. Pienet epämuodostumat eivät aiheuta merkittävää toiminnallista tai kosmeettista haittaa, eikä niitä tarvitse hoitaa. Usein onkin kyseessä vain normaalin kehityksen vaihtelu.

Sikiön elimistö erilaistuu ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, jolloin sikiö on herkkä ulkoisten tekijöiden - kuten haitallisten lääkkeiden - aiheuttamille epämuodostumille. Elinten kehitys käynnistyy heti kuukautisten jäätyä pois, ja 10. raskausviikon loppuun mennessä sikiön elimistön rakenteet ovat jo valmiit. Tämän jälkeen varsinaisia epämuodostumia ei enää synny, mutta elimistö kasvaa ja kehittyy toiminnallisesti läpi koko raskauden. 

 
 

Raskaus ja hermostoputken sulkeutumishäiriö

 
Hermostoputken sulkeutumishäiriöllä tarkoitetaan sikiön kehityksen häiriötä, jossa hermostoputki ei sulkeudu normaalisti. Vaikeimmillaan vaurio voi johtaa jo sikiökaudella tapahtuvan tai viimeistään vastasyntyneen lapsen menehtymiseen (aivottomuus eli anenkefalia, jossa hermostoputken aivot muodostava osa ei sulkeudu).
 
Hermostoputki sulkeutuu 6. raskausviikon loppuun mennessä (laskettuna viimeisistä kuukautisista). Jos hermostoputki jää sulkeutumatta kehittyvän selkäytimen alueella, syntyy selkärankahalkio, johon voi liittyä vesipäisyys (hydrokefalia) ja liikunnallisia ongelmia sekä häiriöitä suolen ja rakon toiminnassa.
Hermostoputken sulkeutumishäiriö on taustaltaan monitekijäinen. Sen – samoin kuin monen muunkin epämuodostuman - riskiin vaikuttavat sekä perimä että ulkoiset tekijät, kuten jotkut lääkkeet ja yksipuolinen ravinto.

Alkuraskauden aikaisen foolihappolisän on todettu vähentävän merkittävästi hermostoputken sulkeutumishäiriön vaaraa.
 

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin ma ja pe klo 9-13, ti ja to klo 9-15 ja ke klo 12-16

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu)