Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 5.12.2022 13.16

Oivallukset nopeuttivat uniapneatutkimukseen pääsyä ja tutkimustuloksen saamista

Asiasanat:
  • uniapnea
  • lääketieteellinen tutkimus
  • HUS Diagnostiikkakeskus

Yöpolygrafian avulla tutkitaan unenaikaisia hengityshäiriöitä, kun epäillään uniapneaa tai selvitetään päiväväsymyksen syitä. Yöpolygrafiassa käytetään laitetta, joka puetaan kotona päälle ennen nukkumaanmenoa.

Lääkärimies ja potilas selin.

Yöpolygrafiatutkimuksen läpikäyneiden potilaiden määrä moninkertaistui: kun vuonna 2017 tutkittiin 1 751 potilasta, 2022 yöpolygrafiatutkimus tehdään jopa yli 6 000 potilaalle. Vaikka potilaiden määrä suureni, kaikkiin yöpolygrafioihin yhteensä käytetty lääkärien työaika väheni 52 prosenttia ja hoitajien työaika väheni 15 prosenttia jo hankkeen ensimmäisen vuoden aikana.

Vielä 2017 toimittiin niin, että yöpolygrafialaite haettiin kliinisen neurofysiologian yksiköstä etukäteen, ja potilaalle henkilökohtaisesti annettu laiteohjaus kesti puolisen tuntia. Hoitajat ohjasivat 4–5 potilasta päivässä. Ohjauksen sisältö eri potilailla oli monesti sama.

Sitten HUSiin tehtyjen lähetteiden määrä uniapnean tutkimiseksi lisääntyi voimakkaasti.

Ohjaukseen pääsy, lausunnot ja diagnoosi nopeutuivat huomattavasti uniapneaa epäiltäessä

HUS Diagnostiikan kliinisellä neurofysiologialla nopeutettiin prosessia oivalluksella, että samalla kerralla voisi ohjata useamman potilaan yhden sijasta, ja yksilöohjauksen rinnalle otettiin ryhmäohjaus. Lausuntojen valmistumista nopeutettiin virtaviivaistamalla lausuntojen sisällöt kolmeen eri kategoriaan. Tällä saatiin lääkärin lausuntatyötä nopeutettua miltei kolminkertaiseksi.

Yöpolygrafiaan voi valita joko yksilö- tai ryhmäohjauksen

Potilaat saavat lähetteen yöpolygrafiaan perusterveydenhuollosta, jolloin voivat varata ajan ohjaukseen nopeasti netistä haluamaansa yksikköön yksilö- tai ryhmäohjaukseen, oman valinnan mukaan. Yksilöohjausta suositellaan edelleen, jos ohjaukseen tarvitsee saattajaa tai laitteen pukemisessa tarvitsee apua.

Ryhmissä on jopa viisi potilasta pandemiatilanteen mukaan. Hoitaja näyttää ensin, miten laite puetaan. Potilaat toistavat saman, kukin oman laitteensa kanssa. Ohjauksen jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja henkilökohtaiselle neuvonnalle.

Hankkeen vaikuttavuus: Yöpolygrafiatutkimuksia on tehty reilusti enemmän, lääkärien ja hoitajien aikaa on säästynyt ja potilas saa lausunnon nopeammin

  • Yöpolygrafiatutkimuksen läpikäyneiden potilaiden määrä moninkertaistui: kun vuonna 2017 tutkittiin 1 751 potilasta, 2022 yöpolygrafiatutkimus tehdään jopa yli 6 000 potilaalle.
  • Vaikka tutkimusmäärät ovat moninkertaistuneet, lausunto saadaan nopeasti eli keskimäärin alle viikossa tutkimuksen jälkeen.
  • Vaikka potilaiden määrä suureni, kaikkiin yöpolygrafioihin yhteensä käytetty lääkärien työaika väheni 52 prosenttia ja hoitajien työaika väheni 15 prosenttia jo hankkeen ensimmäisen vuoden aikana.
  • Tilanne nyt: yöpolygrafiaan pääsy vaihtelee siten, että välillä voi päästä tutkimukseen jopa viikossa tai voi joutua odottamaan kaksikin kuukautta, mutta ennen ryhmäohjausta jonot olivat huomattavasti pidemmät.

HUS Diagnostiikkakeskuksessa meneillään useita eri vaikuttavuushankkeita

Diagnostiikkakeskus on HUSin toiseksi suurin tulosalue, ja se työllistää yli 3 000 laboratoriotoiminnan ja kuvantamisen osaajaa. Diagnostiikkakeskus koostuu kolmesta tulosyksiköstä, joita ovat radiologia ja patologia, fysiologia, genetiikka ja preanalytiikka sekä kemia ja mikrobiologia.

HUS Diagnostiikkakeskuksessa on meneillään useita eri vaikuttavuushankkeita, joiden tavoitteena on, että potilaille tehdyt tutkimukset ovat mahdollisimman vaikuttavia. HUS haluaa, että potilaat saavat entistä enemmän terveyshyötyä asioidessaan HUSissa.

Kehittämishankkeista vastaa kliinisen neurofysiologian ylilääkäri, vastuualuejohtaja Erika Haaksiluoto.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.