Gå till huvudinnehåll

Epilepsikirurgi

Nyckelord:
  • neurokirurgi
  • epilepsi
  • epilepsikirurgi

Vi har utfört epilepsikirurgiska ingrepp på HUS sedan början av 1990-talet. Idag utför vi 25–30 epilepsioperationer varje år. En tredjedel av operationerna görs på vuxna patienter och två tredjedelar på barnpatienter.

Epilepsiakirurgialeikkaus

Utöver HUS utförs epilepsikirurgiska ingrepp  i Finland på Kuopio universitetssjukhus. Vi vårdar barn från hela Finland.

Vi överväger epilepsikirurgi om de skadliga epilepsianfallen fortsätter trots läkemedelsbehandling. Särskilt hos barn kan svår epilepsi bromsa utvecklingen och då måste kirurgisk behandling övervägas snabbt efter att epilepsin har börjat.

För en del patienter med svår epilepsi erbjuder epilepsikirurgin möjligheten att bli helt fri från anfall eller åtminstone en betydande lindring av epilepsin. Vi kan emellertid inte hjälpa alla patienter med svår epilepsi kirurgiskt. I samband med operationsutredningar kan vi däremot precisera typen av epilepsianfall, vilket ger fler möjligheter att fastställa en lämplig läkemedelsbehandling. I vissa situationer kan vi också föreslå kostbehandling eller behandling med vagusnervstimulator (VNS), där elektriska stimuli skickas till hjärnan med hjälp av en vagusnervstimulator som placerats under huden.
Enheter

Operations- och anestesiavdelning, Nya barnsjukhuset

På Nya barnsjukhusets Operations- och anestesiavdelning vårdar vi patienter under 16 år.

Neurokirurgiska operations- och anestesiavdelningen, Tölö sjukhus

På neurokirurgiska operations- och anestesiavdelningen på Tölö sjukhus vårdar vi patienter med sjukdomar i huvudet och ryggområdet.

Feedback

Hittade du vad du sökte?