Gå till huvudinnehåll

Specialisering i neurologi

Specialisering i neurologi erbjuder en möjlighet att sätta sig in i nervsystemets sjukdomar – allt från akuta tillstånd till behandling av sällsynta sjukdomar. På den här sidan får du lära dig mer om specialisering i neurologi och utbildningsvägen inom HUS.

Lääkärit keskustelevat.

Specialiteten neurologi omfattar det centrala och perifera nervsystemet samt sjukdomar i motorändplattan och muskler. Området omfattar allt från symtomrelaterad diagnostik till specifika behandlingar av sällsynta sjukdomar. Området innefattar omedelbar vård i akuta neurologiska nödsituationer samt långtidsuppföljning av och rehabilitering vid kroniska sjukdomar.

En specialistläkare i neurologi kan arbeta vid en akutmottagning, en intensiv- och övervakningsavdelning, en vårdavdelning på ett akutsjukhus, på ett rehabiliteringssjukhus eller vid en tidsbokningspoliklinik, ofta som en del av ett mångprofessionellt team.

Förutom inom den specialiserade sjukvården arbetar neurologer dessutom bland annat som konsulter inom primärvården, inom den privata sektorn, med expertuppgifter och administrativa uppgifter, inom läkemedelsindustrin samt som lärare och forskare. Specialiteten utvecklas hela tiden och drivs av aktiv forskning.

Vid neurologiska kliniken bedriver vi internationellt högklassig forskning inom många neurologiska områden, och forskningsgrupperna lär gärna känna de personer som specialiserar sig inom deras forskningsområde samt involverar dem i forskningen. Forskningsledigheter och -finansiering riktas till unga forskare, vilket ger en möjlighet att utvecklas till en riktig toppexpert inom området!

Inom HUS neurologi finns möjlighet att utföra den specialiseringstjänstgöring som ingår i specialistutbildningen i neurologi. Universitetssjukhusets externa tjänster inom HUS erbjuds på Hyvinge, Jorv, Lojo, Pejas och Borgå sjukhus samt inom Södra Finlands samarbetsområde vid Södra Karelens, Kymmenedalens, Norra Kymmene och Päijänne-Tavastlands centralsjukhus. Universitetsskedet utförs vid Mejlans sjukhus.

Utbildningsvägen för neurologi inom HUS

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.