Gå till huvudinnehåll

För vårdgivare

Artikel Publicerad 5.9.2020 11.01

Samarbetet mellan mor och dotter fungerar också i sjukhusmiljön

Nyckelord:
  • personal
  • berättelser från anställda

​Hur är det att jobba på samma arbetsplats som sin mamma? Isa Forssas och Linda Kaarlela är mor och dotter, men också arbetskamrater. Duon, som arbetar på jouren på Jorvs sjukhus, har trivts utmärkt också som arbetspar.

Isa Forssas ja Linda Kaarlela ovat sekä äiti että tytär, mutta myös työtovereita.

Forssas började arbeta som sjukskötare vid Jorvs jour för ungefär 15 år sedan. Innan dess hade hon arbetat inom akutvården, där hon fortfarande gör vissa inhopp. I och med sin praktik hamnade hon på Jorvs sjukhus, och där är hon fortfarande. Nu har hon varit biträdande avdelningsskötare i ungefär tre år.  

Redan som barn fick Kaarlela lära känna och på nära håll se akutarbetets krävande värld. Det är inte bara mamma som jobbar inom akutarbete – Kaarlelas pappas är brandchef på räddningsverket. Efter gymnasiet tog Kaarlela ett sabbatsår och funderade över vad hon ville göra som vuxen. Valet var till slut enkelt.  

“Jag kom inte på något annat vettigt arbete. Det enda som kändes lockande var att studera till sjukskötare”, skrattar Kaarlela.  

 “Under studietiden visste jag att det var akutarbete som var min grej. Just nu läser jag också in behörighet som akutvårdare”, tillägger hon. 

Med humorn som verktyg 

Forssas och Kaarlela konstaterar samstämmigt att det bästa med jobbet är arbetskamraterna. En del av tjusningen är också det hektiska i arbetet, de föränderliga situationerna och de varierande arbetsdagarna, tycker båda. Det som är utmanande är den stora patientmängden och känslan av att inte räcka till.  

“Vi har ett fantastiskt arbetsklimat. Man vet alltid att man kommer att klara av varje dag tack vare sina arbetskamrater. Det är ett galet arbetsgäng, på ett bra sätt”, säger Kaarlela med ett finurligt leende. 

“De är sanslösa. Vi som hamnar inom jouren är likasinnade, och här frodas den svarta humorn”, skrattar Forssas.  

Hur man får orken att räcka till på arbetet är ett aktuellt samtalsämne bland många. Även för Forssas och Kaarlela är det viktigt att orka med arbetet. Det som bidrar till arbetshälsan är arbetskamraterna och familjen. 

Båda tackar också sin arbetsgivare HUS. Forssas och Kaarlela konstaterar att HUS som arbetsgivare är pålitlig, flexibel och mångsidig.  

“Familjen har också en viktig roll i hur man orkar med arbetet. Som familj gör vi mycket tillsammans. Vi har också hundar som är en källa till styrka”, berättar Forssas.  
“Våra bästa vänner arbetar på samma arbetsplats, och vi tillbringar ganska mycket tid med dem på fritiden också”, säger Kaarlela.  

Den starka arbetsgemenskapen märks också i att arbetskamraterna gör resor tillsammans på fritiden. De trivs i varandras sällskap både på arbetet och när de är lediga.Goda arbetskamrater är en bra energikälla.  

Tiden som arbetskamrater är över 

Den långa tiden som arbetskamrater tar slut för mor och dotter i vår, då Forssas flyttar över till Lojo jour inom HUS. Samarbetet på fritiden kommer naturligtvis att fortsätta som tidigare.  

Kaarlela konstaterar att de inte har haft svårt att vara arbetskamrater på jobbet och mor och dotter på fritiden.  

“Till en början hade kanske våra arbetskamrater lite svårt att anpassa sig till det. De visste inte hur de skulle förhålla sig till oss innan de hade lärt känna mig bättre, reflekterar Kaarlela. 

“Innan jag började arbeta sa mamma åt mig att ’vad du än gör, kalla mig aldrig mamma på jobbet’”, säger hon och skrattar. 

Forssas konstaterar leende, att det som har varit mest skrämmande med att vara arbetskamrater, är att dottern påminner henne så mycket om henne själv.  

“Det har aldrig känts nervöst att arbeta med min dotter. Jag ser mig själv i Linda.”  

Det finns likheter mellan dessa två på arbetet, men de har olika inriktningar när det gäller karriären.  

“Det finns alltid planer för karriären. Nu läser jag till akutvårdare, så får vi se vad framtiden erbjuder. Det finns fortfarande många ställen här som jag inte har testat på än, och jag måste hinna lära känna dem”, avslöjar Kaarlela.  

"För tillfället är jag nöjd att jag får börja arbeta på golvet igen. Det känns som att det kan vara en lugnare arbetstakt där. Inget är dock uteslutet. Vi får se vad livet har att erbjuda. Det viktigaste är att jag själv orkar med arbetet”, säger Forssas. 

Planerna för den kommande våren och sommaren är inte klara för mor och dotter än. Att vara i sommarvillan och tillbringa tid med familjen finns dock med i planerna.  

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.