Gå till huvudinnehåll

Artikel Publicerad 18.8.2022 12.08

Det lönade sig att modigt byta bransch och bli barnmorska

Drömmen om ett människonära arbete fick Nita Ramponen att byta bransch och inleda barnmorskestudier. Praktik- och sommarjobbserfarenheterna från HUS har konkret visat hur mångsidiga uppgifter man har möjlighet att utföra som barnmorska.

Kätilöopiskelija Nita Ramponen seisoo ja hymyilee ulkona kesällä.

Nita Ramponen bytte kontorsarbete till barnmorskeuppgifter och har inte ångrat sitt beslut. 

"Efter en operation vaknade jag i uppvakningsrummet omgiven av helt underbara sjukskötare. Då visste jag att jag låtit beslutet om ett branschbyte mogna länge nog: det här vill jag också arbeta med, ge någon annan en underbar och mänsklig upplevelse inom hälso- och sjukvården. 

Jag har nu avlagt cirka hälften av de 4,5 år långa barnmorskestudierna. Visst finns det stunder då allt inte känns intressant i studierna eller när situationen inom vårdbranschen gör en betänksam, men jag har ändå inte ångrat mitt branschbyte en enda sekund. Nu när jag jobbar här på HUS Poliklinik för kvinnosjukdomar känns allting så rätt. Jag får arbeta omgiven av underbara människor och med exakt de uppgifter som fick mig att söka mig till denna bransch! 

Steget från praktikant till sommarjobbare innebar ett större ansvar, men introduktionen fortsätter 

Jag fick jobb här genom praktiken. Under praktiken arbetade jag alltid tillsammans med en kollega. När jag blev sommarjobbare fick jag så småningom själv ta på mig ansvar. Det är en väldigt viktig erfarenhet för att utöka det yrkesmässiga självförtroendet. 

Ett självständigt arbetssätt innebär dock inte att man arbetar ensam. Mina kollegor kontrollerar alltid huruvida jag behöver ytterligare introduktion eller om jag är redo att prova på uppgifter inom något nytt delområde. I par med en läkare utför jag också mottagningsarbete, och redan det är i sig enormt lärorikt. Det har varit trevligt att notera att många läkare också på eget initiativ i arbetet berättar för mig varför och hur en viss åtgärd utförs.   

Drömmen om ett människonära arbete uppmuntrade till branschbyte 

I mitt tidigare yrke hade jag kontorsjobb relaterat till apparater och tekniska frågor, och det var inte min grej. I min arbetsdag saknade jag möten med människor, att kunna hjälpa och utnyttja min empatiförmåga. Denna arbetserfarenhet har visat att jag nu är i rätt bransch! Kvinnosjukdomar är ofta intima och därför spänner sig också många för dessa. Det som också är givande i mitt arbete är när jag tillsammans med en läkare har kunnat bemöta en patient så att personen får en bra upplevelse av en åtgärd som hen spänner sig för.

Min uppfattning om barnmorskearbetet har utvidgats: det kan innefatta allt som gäller att främja kvinnohälsan, inte enbart arbete på förlossningsavdelningen. Därför vill jag säga till alla som funderar på ett sommarjobb att modigt testa olika arbetsbeskrivningar. Du behöver inte tänka på att du ska kunna allt i förväg, du får alltid introduktion och stöd." 

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.