Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 18.8.2022 12.08

Rohkea alanvaihto kätilöksi kannatti

Unelma ihmisläheisestä työstä sai Nita Ramposen vaihtamaan alaa ja aloittamaan kätilöopinnot. Harjoittelu- ja kesätyökokemukset HUSissa ovat näyttäneet konkretian tasolla, miten monipuolisia työtehtäviä kätilönä voi päästä tekemään.

Kätilöopiskelija Nita Ramponen seisoo ja hymyilee ulkona kesällä.

Nita Ramponen vaihtoi toimistotyöt kätilön tehtäviin, eikä ole katunut päätöstä. 

“Heräsin erään leikkauksen jälkeen heräämössä aivan ihanien hoitajien ympäröimänä. Silloin tiesin, että olin kypsytellyt päätöstä alanvaihdosta jo tarpeeksi pitkään: tätä minäkin haluan tehdä työkseni, tarjota jollekin toiselle ihanan ja inhimillisen kokemuksen terveydenhuollossa. 

Olen nyt noin puolessa välissä 4,5 vuotta kestäviä opintojani kätilöksi. Toki on hetkiä, jolloin opinnoissa kaikki ei kiinnosta tai hoitoalan tilanne mietityttää, mutta en kuitenkaan ole katunut alanvaihtoani hetkeäkään. Nyt kun olen töissä täällä HUSin Naistentautien poliklinikalla, kaikki tuntuu niin oikealta. Saan tehdä töitä ihanien ihmisten ympäröimänä ja juuri niiden asioiden parissa, joiden takia päätin hakeutua tälle alalle! 

Hyppy harjoittelijasta kesätyöntekijäksi lisäsi vastuuta, mutta perehtyminen jatkuu yhä 

Päädyin tänne töihin harjoittelun kautta. Harjoittelun aikana työskentelin aina kollegan seurassa. Kun aloitin kesätyöntekijänä, aloin pikkuhiljaa saamaan itsenäistä vastuuta. Se on tosi tärkeää kokemusta ammatillisen itsevarmuuden kartuttamiseksi. 

Itsenäinen työote ei tarkoita kuitenkaan yksinäistä työskentelyä. Kollegani varmistavat aina, kaipaanko lisää perehdytystä tai olisinko valmis kokeilemaan jotakin uutta osa-aluetta. Lisäksi teen vastaanottotyötä lääkärin työparina, ja se jo itsessään opettaa hurjasti. On ollut mukava huomata, että monet lääkärit myös oma-aloitteisesti kertoilevat minulle työn lomassa, miksi tai miten tietty toimenpide tehdään.   

Unelma ihmisläheisestä työstä kannusti alanvaihtoon 

Aiemmassa ammatissani työskentelin laitteisiin ja teknisiin asioihin liittyvissä toimistohommissa, eikä se ollut minun juttuni. Kaipasin työpäiviini ihmisten kohtaamista, auttamista ja empatiakykyni hyödyntämistä. Tämä työkokemus on osoittanut, että olen nyt oikealla alalla! Naistentaudit ovat usein intiimejä ja siten monelle jännittäviä. Palkitsevaa työssäni onkin, kun olen yhdessä lääkärin kanssa pystynyt kohtaamaan potilaan niin, että potilaalle jää hyvä kokemus jännittävästä toimenpiteestä. 

Mielikuvani kätilön työstä on laajentunut: se voi olla kaikkea naisten terveyden edistämiseen liittyvää, ei vain synnytysosastolla työskentelyä. Siksi haluaisin sanoa kesätöitä pohtiville, että rohkeasti vaan kokeilemaan erilaisia työnkuvia. Ei kannata jännittää sitä, että kaikki pitäisi osata valmiiksi, sillä perehdytystä ja tukea saa aina.” 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.