Gå till huvudinnehåll

Artikel Publicerad 13.12.2022 16.33

Barnmorska Fatemeh Sarani: "Jag vill föra in ljus i familjernas rum"

Nyckelord:
  • förlossningar
  • Kvinnokliniken
  • vårdarbete

På avdelning 52 vid Kvinnokliniken sköter man gravida kvinnor samt förlösta mammor och nyfödda. Fatemeh Sarani har arbetat som barnmorska på avdelningen i två år.

Naistenklinikan osasto 52:n kätilö Fatemeh Sarani.

På Kvinnokliniken kan den egna helt vanliga vardagen vara den mest betydelsefulla i livet för en annan. När barnmorskan Fatemeh "Fasi" Sarani börjar sitt arbetspass på avdelning 52 är hon medveten om stundernas betydelse för familjerna.

“Det här är vardag för mig, inte för dem. Jag vill att familjen ska få en bra bild av mig, av oss som personal och av sjukhuset."

På avdelning 52 vid Kvinnokliniken sköter man riskgraviditeter, förlösta mammor och nyfödda. På avdelningen finns två flyglar, 30 vårdplatser för förlösta kvinnor och åtta platser för gravida.

Ett vanligt morgonskift börjar klockan 7.30. Då har Fatemeh parkerat sin bil och bytt om till arbetskläder. Klockan halv åtta är det morgonrapport där skiftesansvariga berättar hur dagen har gått: hurdana patienter som finns på avdelningen och hur arbetet fördelas.

Vanligen är patienterna barn och mamma. Om familjen är ny för Fatemeh, går hon allra först för att hälsa på dem. Vanligen tillbringar familjen två till tre dagar på avdelningen, och barnmorskan är oftast med samma familj hela denna tid.

Under arbetsdagen lär Fatemeh och de andra barnmorskorna på avdelningen familjerna viktiga färdigheter i omvårdnad av barnet. När amning och matning av barnet börjar gå smidigt, känner familjen säkerhet i att de klarar sig hemma med den nya familjemedlemmen.

“Mammorna är ofta förstföderskor. Jag kan fråga och försäkra mig om att familjen känner till allt som rör omvårdnad av barnet. Jag upplever att det är mitt ansvar att göra det."

Fatemeh påminner att familjen inte lämnas ensam efter utskrivningen. Barnmorskorna finns tillgängliga senare också om man funderar över något.

Arbetsdagarna omfattar också till exempel uppföljning av blodsocker och infektion hos den nyfödda. Innan familjen får åka hem gör barnläkaren ännu en kontroll så att allt är i sin ordning med barnet.

En stöttepelare för familjer

Fatemeh studerade till barnmorska i Iran. Hon har också en magisterexamen och doktorandstudier. I Iran hann Fatemeh också arbeta som universitetslärare och forskare. Dessutom grundade hon ett privat ålderdomshem i Iran, där hon var chef.

Mannens studier förde familjen till Finland år 2014. I Finland arbetade Fatemeh först som sjukskötare tills hon återgick till arbetet som barnmorska.

Fatemeh ser sin egen roll som en stöttepelare för familjer. När barnmorskan är lugn, blir också patienterna lugna. Det  viktiga är att få fram familjens mod och visa dem att de klarar det.

Omfattande språkkunskaper kommer väl till nytta i arbetet som barnmorska. Ibland kan patienten inte finska eller engelska, men talar Fatemehs modersmål, persiska. Dessutom kan hon afghanska, dari och tadzjikiska. Då känner Fatemeh att hon kan hjälpa familjen att bli hörd och förstådd.

Naistenklinikan osasto 52:n kätilö Fatemeh Sarani.

Den andra familjen

När Fatemeh öppnar dörren till kafferummet på jobbet behöver hon inte vara där ensam.

“Vi har bra arbetskamrater och en god stämning här. När man går och fikar ber man kollegorna att följa med."

Den fina stämningen fortsätter även utanför kafferummet.

“Även om en kollega skulle vara upptagen får man alltid hjälp. Vi funderar på hur vi stöttar varandra trots brådskan."

På avdelning 52 är dagarna omväxlande. En hektisk dag kan åtföljas av en lugn dag. Fatemeh njuter av att det finns många olika typer av patienter på jobbet och en möjlighet att utveckla sitt kunnande.

Morgonskiftet slutar klockan 15. Fatemeh är nöjd över att planeringen av arbetsskift på hennes egen avdelning är mycket flexibel.

“Vi kan planera våra egna arbetspass. Själv jobbar jag väldigt sällan nattskift, medan andra vill göra mer sådana."

Fatemeh har lätt för att koppla bort jobbet. På sina lediga dagar går hon på gym, läser och kan till och med sakna jobbet ibland.

"Styrkan med den här avdelningen är att vi stöttar varandra och är som en familj."

Viktiga ögonblick

Fatemeh talar med värme om barnmorskans arbete.

"Varje födelsedag minns mina föräldrar barnmorskan som hjälpte mig till världen."

De bästa stunderna på jobbet är när familjen är vid gott mod när de åker hem.

“När familjen säger att vi har fått allt, vi är redo. Då känner jag att jag har gjort min uppgift bra."

Och när barnet anländer till familjen är det särskilt värdefullt att dela dessa stunder. När föräldrarna gråter av glädje kan en tår också dyka upp i Fatemehs ögonvrå.

"Jag hoppas att jag kan föra in ljus i familjernas rum."

 

Kom till oss som kollega! Här hittar du alla våra lediga jobb för vårdpersonal. Vi erbjuder också vikariat av olika längd. Närmare information om vikariaten får du direkt av överskötarna och avdelningsskötarna.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.