Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 22.12.2022 08.57

Kätilö Fatemeh Sarani: ”Haluan tuoda valoa perheiden huoneisiin”

Asiasanat:
  • synnytykset
  • Naistenklinikka
  • hoitotyö

Naistenklinikan osastolla 52 hoidetaan raskaana olevia äitejä, synnyttäneitä ja vastasyntyneitä. Fatemeh Sarani on työskennellyt osastolla kätilönä kaksi vuotta.

Naistenklinikan osasto 52:n kätilö Fatemeh Sarani.

Naistenklinikalla oma tavallinen arkipäivä voi olla toiselle se elämän merkittävin. Kun kätilö Fatemeh “Fasi” Sarani aloittaa työvuoronsa osastolla 52, hän tiedostaa hetkien merkityksen talossa oleville perheille.

“Tämä on minulle arkea, heille ei. Haluan, että perheelle jäisi hieno kuva minusta, meistä henkilöstöstä ja sairaalasta.”

Naistenklinikan osastolla 52 hoidetaan riskiraskauksia, synnyttäneitä ja vastasyntyneitä. Osastolla on kaksi siipeä, 30 potilaspaikkaa synnyttäneille ja kahdeksan paikkaa raskaana oleville.

Tavallinen aamuvuoro alkaa kello 7.30. Siihen mennessä Fatemeh on saanut autonsa parkkiin ja vaihtanut päälleen työvaatteet. Puoli kahdeksalta on aamuraportti, jossa vuorovastaava kertoo päivän kulusta: millaisia potilaita osastolla on ja miten työt jaetaan.

Yleensä potilaina on vauva ja äiti. Jos perhe on Fatemehille uusi, käy hän ensitöikseen tervehtimässä heitä. Yleensä perhe viettää osastolla aikaa kahdesta kolmeen päivää, ja yleensä kätilö on saman perheen kanssa koko tämän ajan.

Työpäivän aikana Fatemeh ja muut osaston kätilöt opettavat perheille tuiki tärkeitä taitoja vauvan hoitamisesta. Kun imetys ja vauvan syöttäminen alkavat sujua, saa perhe itsevarmuutta siihen, että he pärjäävät kotona uuden ihmistaimen kanssa.

“Äidit ovat usein ensisynnyttäjiä. Saatan kysyä ja varmistaa, osaako perhe kaikki vauvan hoitoon liittyvät asiat. Koen, että sen varmistaminen on minun vastuullani.”

Fatemeh muistuttaa, että perhe ei jää yksin kotiutumisen jälkeen. Kätilöt ovat tavoitettavissa myöhemminkin, jos jokin mietityttää.

Työpäiviin kuuluu myös esimerkiksi vastasyntyneen verensokeri- ja infektioseurantaa. Ennen kuin perhe pääsee kotiin, lastenlääkäri käy vielä tarkistamassa, että vauvalla on kaikki kunnossa.

Perheiden tukipilari

Fatemeh opiskeli kätilöksi Iranissa. Taskussa on myös maisterin tutkinto ja tohtoriopintoja. Iranissa Fatemeh ehti tehdä töitä myös yliopisto-opettajana ja tutkijana. Lisäksi hän perusti Iraniin yksityisen vanhainkodin, jossa toimi johtajana.

Miehen opiskelut toivat perheen Suomeen vuonna 2014. Suomessa Fatemeh teki ensin sairaanhoitajan töitä, kunnes palasi kätilöksi.

Oman roolinsa Fatemeh näkee perheiden tukipilarina. Kun kätilö on rauhallinen, se rauhoittaa myös potilaita. Tärkeää olisi saada perheen rohkeus esille ja osoittaa, että he osaavat kyllä.

Laajasta kielitaidosta on kätilön työssä hyötyä. Joskus potilas ei osaa suomea tai englantia, mutta puhuu Fatemehin äidinkieltä persiaa. Lisäksi hän osaa afgaania, daria ja tadžikia. Silloin Fatemeh tuntee, että voi auttaa perhettä tulemaan kuulluksi ja ymmärretyksi.

Naistenklinikan osasto 52:n kätilö Fatemeh Sarani.

Toinen perhe

Kun Fatemeh avaa töissä kahvihuoneen oven, ei hänen tarvitse olla siellä yksin.

“Täällä on hyvät työkaverit ja ilmapiiri. Kun mennään kahville, kysytään, tuletko mukaan.”

Hyvä henki jatkuu myös kahvihuoneen ulkopuolella.

“Vaikka kollega olisi kiireinen, aina saa apua. Mietimme, miten tuemme toisiamme kiireestä huolimatta.”

Osastolla 52 päivät ovat vaihtelevia. Kiireistä päivää voi seurata rauhallinen. Fatemeh nauttii siitä, että työssä on hyvin monenlaisia potilaita ja mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan.

Aamuvuoro päättyy kello 15. Fatemeh on tyytyväinen siihen, että omalla osastolla työvuorojen suunnittelu on hyvin joustavaa.

“Voimme suunnitella omat työvuoromme. Itse teen hyvin harvoin yövuoroja, osa haluaa tehdä niitä enemmän.”

Työasioista irrottautumisen Fatemeh kokee helpoksi. Vapaapäivinään hän käy kuntosalilla, lukee ja saattaa välillä jopa ikävöidä töihin.

“On tämän osaston vahvuus, että tuemme toisiamme ja olemme kuin yksi perhe.”

Tärkeitä hetkiä

Kätilön työstä Fatemeh puhuu lämmöllä.

“Jokaisena syntymäpäivänäni vanhempani muistelevat kätilöä, joka auttoi minut maailmaan.”

Parhaita hetkiä työssä on, kun perhe on kotiinlähdön hetkellä hyvillä mielin.

“Kun perhe sanoo, että olemme saaneet kaiken, me olemme valmiita. Silloin tuntuu, että olen tehnyt tehtäväni hyvin.”

Ja kun vauva saapuu perheeseen, on niiden hetkien jakaminen erityisen arvokasta. Kun vanhemmat itkevät ilosta, saattaa myös Fatemehin silmäkulmaan nousta kyynel.

“Haluan, että voin tuoda valoa perheiden huoneisiin.”

 

Tule meille työkaveriksi! Täältä löydät kaikki avoimet hoitohenkilöstön työpaikkamme. Tarjoamme myös eri pituisia sijaisuuksia. Tarkempaa tietoa sijaisuuksista saat suoraan ylihoitajilta ja osastonhoitajilta.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.