Elintarvikkeiden muita käyttösuosituksia

Energiajuomat

Ei suositella käyttämään raskauden aikana runsaan kofeiinin ja muiden piristävien aineiden vuoksi.

Inkivääri

Inkivääriä voi käyttää mausteena raskauden aikana. Inkiväärivalmisteita ja -teetä, sekä inkivääriä sisältäviä ravintolisiä ei kuitenkaan raskauden aikana suositella.

Kasvisterolit ja -stanolit (kolesteroliin suotuisasti vaikuttavat elintarvikkeet)

Kohtuullinen käyttö raskauden aikana on mahdollista.  

Korvasienet

Ei suositella käyttämään raskauden aikana, sillä sienissä voi olla haitallisia aineita (gyromitriiniä) käsittelystä huolimatta. Myös sieniä ryöpätessä voi hengitysilman mukana altistua gyromitriinille, joten raskaana olevan ei tulisi valmistaa korvasieniä.

Lakritsi ja salmiakki

Käyttöä ei suositella. Lakritsin ja salmiakin sisältämä glykyrritsiini voi aiheuttaa turvotusta ja verenpaineen nousua, ja runsas käyttö on liitetty ennenaikaisuuden riskiin sekä mahdollisesti myöhemmin esiin tuleviin ongelmiin. Pienet annokset (esimerkiksi annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen) eivät ole haitallisia.

Merilevävalmisteet

Ei suositella käyttämään raskauden aikana, sillä valmisteet voivat sisältää liikaa jodia. Jodin liikasaanti on haitallista sikiön kilpirauhasen toiminnalle.

Pakastevihannekset ja valmisruoat

Ei suositella käyttämään kuumentamattomana listeriariskin takia. Listeria tuhoutuu kuumennettaessa (yli 70´C), mutta se ei tuhoudu pakastuksessa.

Pastöroimaton maito ja pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot, sekä lisäksi pehmeät juustot (home- ja tuorejuustot)

Ei suositella käyttämään kuumentamattomana raskauden aikana listeriariskin vuoksi. Listeria tuhoutuu kuumennettaessa (yli 70´C), mutta se ei tuhoudu pakastuksessa.

Pellavansiemenet ja pellavarouhe

Ei suositella käyttämään raskauden aikana. Erityisesti ulkomaisissa valmisteissa on korkea kadmium- ja syaanivetypitoisuus. Pellavansiemenet leivässä eivät aiheuta riskiä.

Raaka liha

Huonosti kypsennetyn lihan käyttöön liittyy toksoplasmoosin ja listerioosin riski. Liha tulisi kypsentää huolellisesti. Lue lisää: Listeria ja toksoplasma​.

Suola

Suositellaan käytön rajoittamista. Ruoan valmistuksessa tulisi käyttää jodioitua suolaa jodin saannin turvaamiseksi. Liiallinen suolan käyttö lisää raskauden lopulla turvotusta, kuormittaa munuaisia ja nostaa verenpainetta.

Tuoreet vihannekset

Pestävä huolellisesti, mielellään kuoritaan. Listeriabakteeria esiintyy maaperässä ja siitä syystä vihannekset tulisi pestä tai kuoria. Raa´at ja kypsennetyt elintarvikkeet on pidettävä erillään listeriariskin vuoksi. Listeria tuhoutuu kuumennettaessa (yli 70´C), mutta se ei tuhoudu pakastuksessa.

Tyhjiöpakatut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalavalmisteet, mäti, pateet

Ei suositella käyttämään kuumentamattomina raskauden aikana listeriariskin vuoksi. Listeria tuhoutuu kuumennettaessa (yli 70´C), mutta se ei tuhoudu pakastuksessa.

Ulkomaiset pakastevadelmat

Noro-viruksen riski, kuumennettava ennen käyttöä (90´C, 2min).

Ravintolisinä myytävät yrttivalmisteet ja yrttiteet

Ei suositella käyttöä raskauden aikana. Valmisteet voivat sisältää luontaisesti haitallisia aineita. Turvallisuudesta ei ole tutkittua tietoa.

 

Katso lisää

Elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyviä yleisiä ohjeita (Ruokavirasto)

 

 


Etkö löytänyt etsimääsi?
Lisätietoa voit kysyä myös omasta neuvolastasi.