Raskaus ja kosmetiikka

Kosmetiikalla tarkoitetaan meikkejä sekä ihon ja hiusten hoitoon tarkoitettuja tuotteita, jotka eivät sisällä lääkeaineita. Kosmetiikkaa voi käyttää kohtuudella raskauden ja imetyksen aikana. Kaikkien kemiallisten aineiden ja yhdisteiden turvallisuudesta ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa. Raskauden aikana ihon pintaverenkierto voi lisääntyä ja iholta voi imeytyä aineita verenkiertoon. Laajoja ihoalueita käsiteltäessä merkittävääkin imeytymistä voi tapahtua, siksi turhaa käyttöä tulisi välttää. 

 • Aurinkovoiteita voi raskauden aikana käyttää kohtuudella esimerkiksi kasvoille, mutta toistuvaa käyttöä laajoille ihoalueille kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Kemiallisia suoja-aineita sisältävissä aurinkovoiteissa voi esiintyä aineita, joiden on koe-olosuhteissa osoitettu omaavan estrogeenin kaltaista aktiivisuutta (esim. oktyylimetoksisinnamaatti, OMC), ja näitä aineita voi imeytyä ihon läpi erityisesti, kun käsitellään laajoja ihoalueita. Raskauden aikana kannattaa suosia voiteita, joiden suoja perustuu fysikaaliseen suojaan (titaanidioksidi tai sinkkioksidi sisältävät voiteet). Nämä ovat yleensä lapsille tarkoitettuja aurinkovoiteita. Fysikaalisia suojia sisältävät aurinkovoiteet ovat todennäköisesti paremmin testattuja ja niissä on usein vähemmän kemiallisia suoja-aineita. Vaatesuoja on hyvä aina muistaa.
 • Itseruskettavia ihovoiteita voi halutessa käyttää pienille alueille (esim. kasvoille). Valmisteiden sisältämää dihydroksiasetonia (DHA) esiintyy kasveissa ja eläimissä sekä ihmisessä sokeriaineenvaihdunnan tuotteena, mutta sen vaikutuksia sikiön kehitykseen ei ole erikseen tutkittu. Lisäksi valmisteet voivat sisältää muitakin aineita, joiden vaikutuksista sikiöön ei ole tutkittua tietoa. Siksi laajojen ihoalueiden toistuvaa käsittelyä on syytä välttää.
 • Rakennekynsien toistuvaa laittoa ei suositella raskauden aikana. Jo olemassa olevat rakennekynnet eivät ole riski, eikä niitä tarvitse raskauden takia poistaa. Jos raskaana oleva tekee työkseen rakennekynsiä, on työolojen turvallisuus tärkeä selvittää omasta työterveyshuollosta.
   
   

  Raskaus ja hygienia

   
 • Deodorantteja, myös alumiinia sisältäviä, voi käyttää raskaus- ja imetysaikana. Tuotetta on tarkoitettu laitettavaksi vain pienelle ihoalueelle ja imeytyminen on vähäistä.
 • Hammastahnat ovat turvallisia. Myös ruokakaupoissa myytävät hampaita valkaisevat tuotteet ovat käyttökelpoisia.
 • Suuvedet ovat käyttökelpoisia myös raskaus- ja imetysaikana. Tuotteen mahdollisesti sisältämä alkoholi ei ole ongelma normaalissa käytössä, kun suuvettä ei nielaista ja purskuttelu on lyhytaikaista. Jodipitoisia suuvesiä, kuten Betadinea ei kuitenkaan suositella.