Raskaus ja kosmetiikka

Kysymys: Voinko enää meikata tai käydä kampaajalla, kun olen raskaana? Entä hajuvesien käyttö? Joudunko luopumaan kaikesta kosmetiikasta raskauden vuoksi?

 • Kosmetiikalla tarkoitetaan meikkejä sekä ihon ja hiusten hoitoon tarkoitettuja tuotteita, jotka eivät sisällä lääkeaineita. ​

Vastaus: Kosmetiikkaa voi käyttää kohtuudella raskauden ja imetyksen aikana, ja henkilökohtaisesta hygieniasta voi ja toki kannattaakin huolehtia. Kaikkien kosmetiikassa esiintyvien kemiallisten aineiden ja yhdisteiden turvallisuudesta raskauden aikana ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa, siksi käyttö kannattaa pitää kohtuullisena. Esim. hajusteiden käyttöä kannattaa välttää.

Raskauden aikana ihon pintaverenkierto voi lisääntyä ja iholta voi imeytyä aineita verenkiertoon tavanomaista enemmän. 

 • Aurinkovoiteet. Raskauden aikana kannattaa suosia voiteita, joiden suoja perustuu fysikaaliseen suojaan (titaanidioksidi tai sinkkioksidi). Vaatesuoja on hyvä aina muistaa.
   • ​​Vältä: Kemiallisia suoja-aineita sisältävien aurinkovoiteiden toistuvaa käyttöä ainakin laajoille ihoalueille kannattaa pyrkiä välttämään. Näistä voi imeytyä erilaisia kemiallisia aineita ihon läpi erityisesti, kun käsitellään laajoja ihoalueita. Osalla näistä aineista on koe-olosuhteissa osoitettu omaavan estrogeenin (naissukupuolihormoni) kaltaista aktiivisuutta (esim. oktyylimetoksisinnamaatti, OMC). Myös päivä- ja meikkivoiteissa voi olla kemiallisia suoja-aineita ja niiden jatkuvaa käyttöä kannattaa pyrkiä välttämään.

 • Itseruskettavia ihovoiteita kannattaa välttää. Valmisteiden sisältämää dihydroksiasetonia (DHA) esiintyy kasveissa ja eläimissä sekä ihmisessä sokeriaineenvaihdunnan tuotteena, mutta sen vaikutuksia sikiön kehitykseen ei ole erikseen tutkittu. Lisäksi valmisteet voivat sisältää muitakin aineita, joiden vaikutuksista sikiöön ei ole tutkittua tietoa. Siksi laajojen ihoalueiden toistuvaa käsittelyä on syytä välttää.​

 • Hajuvedet ja voimakkaat tuoksut. Hajuvesien käyttöä kannattaa välttää kokonaan, koska myös niissä voi esiintyä erityisesti aineita, joilla voi olla estrogeenin kaltaista vaikutusta. Sama suositus koskee aromaterapeuttisia öljyjä ja muita voimakkaasti tuoksuvia valmisteita. Erilaisten ylimääräisten hajusteiden käyttöä kannattaa kaiken kaikkiaan välttää. Puhtaus tuoksuu hyvältä, eli henkilökohtaisen hygienian hoito riittää!

 • Ripsien pidennykset. Ripsien pidennyksissä käytetään liimaa, joka sisältää akrylaattiyhdisteitä. Akrylaatit luetaan liuottimiin. Vaikka käytetyn liiman määrä on pieni, hoitolassa hengitysilman pitoisuudet voivat käsittelyn yhteydessä nousta, ja altistumista liuottimille voi tapahtua toimenpiteen aikana, joka kestää usein jopa 2 tuntia. Lisäksi akrylaattiyhdisteet ovat tavallisia allergian aiheuttajia ja paikalliset allergiset reaktiot ovat mahdollisia.  Näistä syistä ripsien pidennyksiä ei suositella otettavaksi raskauden eikä imetyksen aikana. Jos teet työksesi tällaisia toimenpiteitä, tarkistathan Työterveyslaitoksen kotisivuilta suositeltavat suojaustoimenpiteet (www.ttl.fi​​).

 • Rakennekynsien toistuvaa laittoa ei suositella raskauden aikana. Jo olemassa olevat rakennekynnet eivät ole riski, eikä niitä tarvitse raskauden takia poistaa. Jos raskaana oleva tekee työkseen rakennekynsiä, on työolojen turvallisuus tärkeä selvittää omasta työterveyshuollosta.​

 • Tatuoini ja microblading. Tatuoinnissa pistetään ihon alimpiin kerroksiin väriainetta neulalla. Väriaine pysyy ihossa pitkään, jopa kymmeniä vuosia, mutta osa väriaineesta voi kulkeutua myös muualle elimistöön. Tatuointivärien turvallisuudesta raskautta ajatellen ei ole tutkittua tietoa. Tästä syystä  tatuointien ottamista raskauden aikana ei suositella. Sama suositus koskee microblading toimenpiteitä, vaikka periaatteessa tässä toimenpiteessä väri pistetään vain ihon pintakerroksiin. Toimenpiteisiin liittyy infektion ja allergian riski, ja raskaus voi sinänsä vaikuttaa myös lopputulokseen. Siirrä siis tällaiset haaveet vasta ajankohtaan, kun imetyskin päättynyt.

 

​Raskaus ja hygienia

 
 • Deodorantteja, myös alumiinia sisältäviä, voi käyttää raskaus- ja imetysaikana. Tuotetta on tarkoitettu laitettavaksi vain pienelle ihoalueelle ja imeytyminen on vähäistä.
 • Hammastahnat ovat turvallisia. Myös ruokakaupoissa myytävät hampaita valkaisevat tuotteet ovat käyttökelpoisia.
 • Suuvedet ovat käyttökelpoisia myös raskaus- ja imetysaikana. Tuotteen mahdollisesti sisältämä alkoholi ei ole ongelma normaalissa käytössä, kun suuvettä ei nielaista ja purskuttelu on lyhytaikaista. Jodipitoisia suuvesiä, kuten Betadinea ei kuitenkaan suositella.