Hyönteiskarkotteet ja hyönteisten torjunta-aineet

Hyönteiskarkotteet

 
Hyönteiskarkotteet sisältävät kemikaaleja, joiden tarkoitus on torjua hyönteisiä. Niitä voidaan annostella vaatteille, suoraan iholle, tai esim. hyttysverkkoihin. Myös sähköiset karkottimet sisältävät kemikaaleja.
 
Alueet, joissa ei ole riskiä hyttysten levittämistä vakavista infektioista
  • Vaatesuojaus on ensisijainen suoja hyönteisiä vastaan.
  •  Citronella-öljyä käytetään torjumaan hyttysiä, mutta teho on lyhyt ja vaikutus heikko.
  • Ulkotilassa voi polttaa hyttyskierukoita
  • Sähköiset hyönteiskarkottimet sisältävät yleensä alletriinia. Alletriinin käytöstä ei ole raskauden aikaista tutkimustietoa. Oleskelua tilassa, jossa sähköinen hyttyskarkotin on käynnissä, ei suositella raskauden aikana. Tilaan kannattaa mennä vasta, kun laite on suljettu.
  • Iholle levitettäviä kemiallisia hyönteiskarkotteita, kuten dietyylitoluamidi (DEET) sisältäviä valmisteita ei suositella peruskäyttöön raskauden aikana. Iholle levitettävistä hyttyskarkotteista voi imeytyä huomattaviakin määriä iholta.
  • DEET:n erittymisestä maitoon ei ole tutkittua tietoa. Ensisijaisesti tulisi käyttää vaatesuojausta ja tarvittaessa esim. citronella -öljyä vaatteille. Pienille alueille käytettynä maitoon tuskin erittyy merkittäviä määriä DEET:a. Varovaisuutta on kuitenkin noudatettava, ettei imeväinen joudu suoraan kosketukseen aineen kanssa, ja käyttö tulee rajoittaa vain alueille, joita ei vaatetuksella pysty peittämään. 
 
Jos hyönteisen pistos on kutiseva ja ärtynyt, paikallisvoiteiden (esim. hydrokortisoni, dekspantenoli) käyttö on turvallista. Äkillisen ja voimakkaan yliherkkyysreaktion hoitoon hätätilanteessa (esim. ampiaisen pisto) voi käyttää adrenaliinipistoksen (EPIPEN).
 
Punkin purema raskauden aikana on aina aihe ottaa yhteyttä lääkäriin hoidon tarpeen arviointia varten.

Alueet, joissa on riski hyttysten levittämistä vakavista infektioista
Matkustamista riskialueille (esim. malaria, zika-virus, dengue kuume, länsi-Niilin virus) tulisi ehdottomasti välttää raskauden aikana ja jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Näiden hyttysten levittämien tautien aiheuttama riski raskauden aikana on merkittävä. Jos matkustaminen riskialueelle on kuitenkin välttämätöntä, kattavan vaatesuojan ja hyttysverkkojen lisäksi riittävä suojaus myös kemiallisilla hyttyskarkotteilla on tärkeä.
 
Jos matkustamista riskialueelle ei voi välttää, kemiallisista hyttyskarkotteista suositellaan ensisijaisesti dietyylitoluamidia (DEET) sisältäviä valmisteita, koska ne ovat tehokkaimpia. Käyttö tulisi aina kuitenkin rajoittaa vain niille ihoalueille, jotka jäävät suojaavasta vaatetuksesta huolimatta paljaiksi, ja annostelun tulee noudattaa pakkauksen ohjetta. Valmiste kannattaa myös pestä iholta pois heti kun hyttyspuremasta ei enää ole vaaraa, eikä valmistetta saa käyttää rikkinäiselle iholle. Kädet tulee pestä huolellisesti levityksen jälkeen. Mahdollisimman kattava vaatesuojaus ja hyttysverkot ovat välttämättömät. Kemialliset hyttyskarkotteet voivat heikentää auringonsuojavoiteiden tehoa. Hyttyskarkote kannattaa levittää vasta auringonsuojavoiteen jälkeen, jotta hyttyskarkotteesta saadaan paras mahdollinen suoja. 
 
 

Hyönteisten torjunta sisätiloissa

 
Sisätiloissa voi joskus esiintyä lentäviä ja ryömiviä hyönteisiä, kuten kärpäsiä ja muurahaisia. Myös keittiön kaapistot saattavat houkutella hyönteisiä puoleensa.
Hyönteisten torjunta-aineet ovat oikein käytettynä turvallisia ihmisille. Yleisimmät tehoaineet kuuluvat pyretriineihin tai pyretroideihin. Vaikka näiden aineiden ei ole todettu aiheuttavan sikiölle haittaa, turhaa altistusta kannattaa kuitenkin välttää raskaana ollessa. Torjunta-aineita käyttäessä kannattaa seurata valmistajan antamia käyttöohjeita ja varo-aikoja, ja mahdollisuuksien mukaan käsittelyn jälkeen vielä tuulettaa tila. 

Lutikoiden ja torakoiden esiintyminen Suomessa on lisääntynyt matkailun myötä. Jos ongelma on laaja, kannattaa turvautua ammattimaiseen tuholaistorjuntaan, sillä hyönteiset saattavat levitä tehottoman torjunnan vuoksi asunnosta toiseen. Valmistekohtaisten varoaikojen noudattaminen ja tarvittaessa tilan tuuletus käsittelyn jälkeen vähentävät edelleen altistumista.