Raskaus ja imetys: Kipulääkkeet


Raskaus ja kipulääkkeet 


Ensisijainen kipulääke raskauden aikana on parasetamoli. Kuitenkin myös parasetamolin käyttöä raskauden aikana koskee sama rajoitus kuin muitakin lääkkeitä – lyhyin mahdollinen hoitoaika ja pienin annos, joka pitää oireet poissa. Parasetamolin pitkäaikainen ja säännöllinen käyttö raskauden aikana vaatii lääkärin kannanoton. Parasetamolilla on myös osittain samankaltaisia vaikutuksia tulehduskipulääkkeiden kanssa, ja kolmannen raskauskolmanneksen aikana säännöllinen käyttö voi joskus olla aihe seurata sikiön sydämen verenkiertoa ultraäänitutkimuksella.

 

Tulehduskipulääkkeiden käyttö tulisi olla vain satunnaista tai lyhytaikaista. Alkuraskauden käytön on pelätty lisäävän keskenmenon riskiä, mutta yhteyttä ei ole varmistettu. Yhdessä tuoreessa tutkimuksessa todettiin kuitenkin käytön hedelmöitysajankohtana lisäävän varhaisen keskenmenon riskiä; riski keskenmenosta liittyi erityisesti yli kahden viikon aikaiseen käyttöön. Jos parasetamoli ei taita kipua alkuraskaudessa, voi tulehduskipulääkettäkin (ensisijaisesti ibuprofeenia) kokeilla, mutta käytön tulisi olla lyhytaikaista. Raskausviikolta 28 eteenpäin tulehduskipulääkkeiden käyttöä tulisi välttää. Loppuraskauden lyhytkestoinenkin mutta toistuva käyttö saattaa ahtauttaa sikiön sydämen oikovirtauskanavaa ennenaikaisesti ja haitata sikiön munuaisten toimintaa. Yksittäisiä tulehduskipulääkeannoksia voi kuitenkin käyttää myös raskausviikon 28 jälkeen esimerkiksi hankalan päänsärkykohtauksen katkaisemiseksi, jos parasetamolista ei ole apua.

 


Raskaus ja kipugeelit


Tulehduskipulääkkeitä sisältävien kipugeelien käyttö on mahdollista, mutta käyttö tulee rajata vain hoidettavalle alueelle ja pyrkiä lyhimpään mahdolliseen hoitoaikaan.  Vaikka vaikuttavien aineiden imeytyminen ihon läpi verenkiertoon on rajoittunutta, laajoille ihoalueille käytettäessä lääkettä voi imeytyä merkittäviäkin määriä verenkiertoon. Sidoksia pitää myös välttää, sillä jos geeli pääsee hautumaan sidoksen alla, saattaa lääkeaineen imeytyminen verenkiertoon lisääntyä.
 
Tiikerivoiteen ja muiden iholle levitettävien luontaistuotteiden käyttöä, jotka sisältävät suuria määriä eteerisiä öljyjä, tulee välttää.

 
 

Imetys ja kipulääkkeet

 
Parasetamoli erittyy vain vähäisissä määrin maitoon, joten parasetamolia käyttävä äiti voi imettää normaalisti. Tulehduskipulääkkeistä ensisijainen vaihtoehto imetyksen aikana on ibuprofeeni. Myös esim. naprokseenin, ketoprofeenin ja diklofenaakin lyhytaikainen käyttö on mahdollista.


Imetys ja kipugeelit

 
Kipugeeleistä imeytyy verenkiertoon pieniä määriä vaikuttavaa ainetta, joten lääkepitoisuudet äidinmaidossa on myös pieniä. Kipugeelejä voi imetyksen aikana käyttää ja imettää normaalisti. Tiikerivoidetta ja muita iholle levitettäviä luontaistuotteita, jotka sisältävät suuria määriä eteerisiä öljyjä, tulisi kuitenkin välttää.