Raskaus ja imetys: Kipulääkkeet


Raskaus ja kipulääkkeet


Joskus raskaudenkin aikana tarvitaan kipulääkettä tai lääkettä alentamaan kuumetta. Mikä on turvallisin vaihtoehto?


Ensisijainen kipu- ja kuumelääke raskauden aikana on parasetamoli. Käytäthän kuitenkin myös parasetamolia harkitusti – vain silloin, kun käytölle on selkeä tarve.


  • ​Parasetamolin käyttöä raskauden aikana koskee sama rajoitus kuin muitakin lääkkeitä– lyhin mahdollinen hoitoaika ja pienin annos, joka pitää oireet poissa
  • Parasetamolin pitkäaikainen ja säännöllinen käyttö raskauden aikana vaatii lääkärin kannanoton. ​
​​Parasetamolin pitkäaikainen käyttö raskauden aikana on joissain tutkimuksissa yhdistetty lasten kohonneeseen aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriön riskiin ja muihin käytöshäiriöihin. Vaikka näistä on uutisoitu näkyvästi myös yleisölle, tutkimukset eivät ole pystyneet osoittamaan selkeätä syy-seuraussuhdetta – toisin sanoen tällaista yhteyttä ei ole varmistettu. Varovaisuusperiaatteen mukaan kuitenkin on perusteltua pyrkiä välttämään pitkäaikaista parasetamolin käyttöä, silloin kun se on mahdollista.  


Parasetamolilla on myös osittain samankaltaisia vaikutuksia tulehduskipulääkkeiden kanssa.  Kolmannen raskauskolmanneksen aikana säännöllinen käyttö vaatii myös tästä syystä lääkärin kannanoton. Parasetamolin vaikutus sikiöaikaiseen verenkiertoon ja munuaistoimintaan ei tämän hetkisen tiedon mukaan kuitenkaan näytä olevan merkittävä.  Olen huolissani! Käytin ibuprofeenia päänsärkyyn vielä tietämättäni raskaudestani, olenko aiheuttanut sikiölle vaaran?​

Tulehduskipulääkkeiden käyttö tulisi raskauden alkupuoliskolla olla vain satunnaista tai lyhytaikaista. Jos parasetamoli ei taita kipua alkuraskaudessa, voi tulehduskipulääkettäkin (ensisijaisesti ibuprofeenia) kokeilla, mutta käytön tulisi olla lyhytaikaista. Yli kahden viikon aikaisen tulehduskipulääkkeen käytön lähellä hedelmöitysajankohtaa ja sen jälkeen on epäilty voivan lisätä keskenmenoriskiä, mutta kaikissa tutkimuksissa tällaista riskiä ei ole tullut esiin, eikä yhteyttä ole varmistettu. 

Raskauden suunnitteluvaiheessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää tulehduskipulääkkeiden toistuvaa käyttöä, sillä ne voivat estää munasolun irtoamisen (ovulaatio). 

Tulehduskipulääkkeitä ei pidä käyttää 28 raskausviikon jälkeen

Raskausviikolta 28 eteenpäin tulehduskipulääkkeiden käyttöä tulisi välttää. Loppuraskauden lyhytkestoinenkin mutta toistuva käyttö voi vaikuttaa haitallisesti sikiön sydämen verenkiertoon ja haitata sikiön munuaisten toimintaa. Yksittäisiä tulehduskipulääkeannoksia voi kuitenkin käyttää satunnaisesti myös raskausviikon 28 jälkeen esimerkiksi hankalan päänsärkykohtauksen katkaisemiseksi, jos parasetamolista ei ole apua. Tästä kannattaa kuitenkin aina keskustella neuvolassa.

Asetyylisalisyylihapon käyttöä ei suositella raskauden aikana kivun hoitoon. Lääkärin määräämä pieniannoshoito (50-100 mg/vrk) sen sijaan on turvallinen.


Raskaus ja kipugeelit


Onko iholle levitettävä valmiste turvallisempi kuin suun kautta otettava?


Tulehduskipulääkkeitä sisältävien kipugeelien käyttö on mahdollista, mutta käyttö tulee rajata vain hoidettavalle alueelle ja pyrkiä lyhimpään mahdolliseen hoitoaikaan.  Vaikka lääkettä iholta imeytyy vähän, laajoille ihoalueille ja pidempiaikaisessa käytössä lääkeainetta voi imeytyä merkittäviäkin määriä verenkiertoon. Sidoksia pitää myös välttää, sillä jos geeli pääsee hautumaan sidoksen alla, saattaa lääkeaineen imeytyminen verenkiertoon lisääntyä. Erityisesti raskausviikon 28 jälkeen myös paikallisesti käytettävien tulehduskipulääkkeiden käyttö tulee rajata mahdollisimman lyhyeksi.

 

Tiikerivoiteen ja muiden iholle levitettävien ja suuria määriä eteerisiä öljyjä sisältävien luontaistuotteiden käyttöä kannattaa välttää.


 
 

Imetys ja kipulääkkeet

 
Kipua voi hoitaa myös imetyksen aikana ilman, että siitä koituu imeväiselle haittaa. Parasetamolin käyttö on turvallista ja tulehduskipulääkkeistä turvallinen vaihtoehto on ibuprofeeni. Myös esim. naprokseenin, ketoprofeenin ja diklofenaakin lyhytaikainen käyttö on mahdollista. 

Asetyylisalisyylihappoa kipu – ja kuumelääkkeenä tulee välttää.
Asetyylisalisyylihappoa ei suositella imetyksen aikana kivun tai kuumeen hoitoon. Lääkärin määräämän pieniannoshoidon (50-100 mg /vrk) aikana voi kuitenkin imettää. Imetys ja kipugeelit

 
Kipugeeleistä imeytyy verenkiertoon pieniä määriä vaikuttavaa ainetta, joten lääkepitoisuudet äidinmaidossa ovat myös pieniä. Kipugeelejä voi imetyksen aikana käyttää ohjeen mukaisesti. Tiikerivoiteen ja muiden iholle levitettävien ja suuria määriä eteerisiä öljyjä sisältävien luontaistuotteiden käyttöä kannattaa välttää.