Raskaus ja imetys: Hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi


Raskaus ja emättimen hiivatulehdus

 
Emättimen hiivatulehdus on yleinen vaiva eikä sen oireista tarvitse kärsiä raskaudenkaan aikana. Kaikki apteekista ilman reseptiä saatavat paikallishoitovalmisteet kuten emätinpuikot ja voiteet ovat käyttökelpoisia sekä raskauden, että imetyksen aikana. Paikallishoitovalmisteet ovat ensisijaisia koska niistä lääkeainetta imeytyy verenkiertoon vain vähän. Asettimen käytön kanssa tietty varovaisuus on paikallaan loppuraskaudessa.
 
Suun kautta otettava kerta-annoshoito (flukonatsoli) ei suositella raskauden aikana ilman selkeää aihetta. Käyttö on yhdistetty kohonneeseen keskenmenoriskiin.
 
 

Raskaus ja suun hiivatulehdus

 
Nystatiini on turvallinen raskauden ja imetyksen aikana. Lääke ei juuri imeydy suun limakalvolta eikä suolistosta.
 
 

Bakteerivaginoosi

 
Raskauden aikainen bakteerivaginoosi eli emätintulehdus on syytä hoitaa. Hoitamattomana tulehdus saattaa lisätä ennenaikaisen lapsivedenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Tulehduksen oireet ovat pahanhajuinen, harmahtava valkovuoto, johon usein liittyy lievää kutinaa ja kirvelyä.
 
Bakteerivaginoosi hoidetaan antibiootilla. Raskauden aikana ensisijainen valinta on paikallishoitovalmiste ( emätinvoide tai –puikko), mutta tilanteen vaatiessa voidaan harkita myös antibioottikuuria suun kautta.


Imetys ja emättimen hiivatuleheuds, sekä bakteerivaginoosi​
 
Imetyksen aikana emättimen hiivatulehdus sekä bakteerivaginoosi hoidetaan samoin periaattein kuin raskaudenkin aikana.


 


 

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin ma & pe klo 9-13, ti & to klo 9-15 ja ke klo 12-16​

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu)