Raskaus ja listeria

Listeria monocytogenes -bakteeria esiintyy maaperässä ja eläinten suolistossa. Joillakin ihmisillä se jopa kuuluu suoliston normaaliflooraan. Tartunnan voi saada elintarvikkeiden, erityisesti pastöroimattomien meijerituotteiden sekä tyhjiöpakattujen ja graavisuolattujen kalatuotteiden, välityksellä. Bakteeri voi lisääntyä jääkaappilämpötiloissa ja säilyä vuosia.

Listeriabakteeri voi läpäistä ja infektoida istukan, lapsiveden ja sikiön. Sikiö voi saada tartunnan myös synnytyksen yhteydessä synnytyskanavasta, jolloin tauti ilmenee vasta päiviä tai viikkoja synnytyksen jälkeen. Listeriabakteeri ei aina tartu äidiltä sikiölle.


 
  • Listerioosi on harvinainen. Raskaudenaikaisia listeriatapauksia todetaan Suomessa vain muutamia vuosittain.
  • Listeria ei aiheuta epämuodostumia. Raskauden aikainen listeriabakteeri-infektio voi kuitenkin tarttua sikiöön ja aiheuttaa keskenmenon, sikiökuoleman tai ennenaikaisen synnytyksen. Listerioosi voi myös parantua ja raskaus jatkua. 
  • Listerioosi voi myös aiheuttaa vastasyntyneelle vakavan infektion. Vastasyntyneelle voi kehittyä aivokalvontulehdus päiviä tai viikkoja synnytyksen jälkeen. Kuolleisuus vastasyntyneen infektioissa on hyvin korkea; jopa puolet vastasyntyneistä menehtyy. 

 

Oireet ja hoito

 
Taudin itämisaika on 7 - 70 vuorokautta, mutta useimmiten oireet alkavat 2 - 3 vuorokauden kuluttua tartunnasta. Monesti listeria-infektio ei aiheuta mitään oireita. Listerioosi ilmenee raskauden aikana yleensä kuumetautina, johon liittyy usein selkäsärkyä, ripulia ja oksentelua. Kohdun supistelu tai arkuus voivat viitata kohtuun levinneeseen infektioon.
 
Listerioosia hoidetaan antibiooteilla. Raskauden aikana hoito aloitetaan yleensä jo pelkän epäilyn perusteella ja ennen viljelyvastauksen varmistumista. Varhain aloitetulla hoidolla pyritään estämään sikiön ja vastasyntyneen infektio.​
 
 

Miten vältän listerioosia?

 
  • Listeriabakteeri tuhoutuu yli 70 asteen lämpötilassa.
  • Vältä pastöroimattomia maitotuotteita, pehmytjuustoja, tyhjiöpakattuja kylmäsavustettuja ja graavisuolattuja kalatuotteita, mätiä ja pateita. Näitä voi kuitenkin syödä, jos ne on lämmitetään yli 70 asteiseksi.
  • Listeria voi lisääntyä jääkaappilämpötilassa, joten on hyvä noudattaa ”parasta ennen" -päivämäärää.
  • Pakastevihannekset tulee kuumentaa ennen syöntiä.
  • Liha tulee kypsentää huolellisesti.
  • Raakoja tuotteita tulee säilyttää erillään kypsennetyistä.