Siirry pääsisältöön

Vauva haaveena - tärkeää huomioida jo raskautta suunniteltaessa

Monet altistukset voivat vaikuttaa haitallisesti hedelmällisyyteen. Sikiön elinten erilaistuminen alkaa heti kuukautisten jäätyä pois, ja ensimmäisen raskauskolmanneksen aikaiset viikot ovat herkkä ajankohta sikiön epämuodostumien kannalta. Siksi on tärkeää jo raskauden suunnitteluvaiheessa kiinnittää huomiota tekijöihin, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti hedelmällisyyteen tai sikiön kehitykseen.

Vauva kääriytyneenä kylpypyyhkeeseen

Raskaus ja lääkkeet

Oma hyvinvointisi on edellytys myös sikiön hyvinvoinnille, joten älä jätä tärkeitä lääkkeitä käyttämättä ennen kuin olet keskustellut asiasta lääkärin kanssa. Vältäthän kuitenkin lääkkeiden turhaa käyttöä raskauden aikana ja jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Lääkärille kannattaa aina mainita mahdollisista raskaussuunnitelmista, jotta mahdollinen lääkitys voidaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa miettiä mahdollisimman turvalliseksi sikiön kannalta.

Jos sinulla on jokin krooninen sairaus, joka vaatii lääkehoitoa, täytyy se hoitaa hyvin myös raskauden aikana. Kroonisten sairauksien kohdalla on tärkeätä, että sairaus on hyvässä hoitotasapainossa jo ennen raskautta. Esimerkiksi ennen raskautta huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes altistaa sikiön epämuodostumille, ja raskauden aikana huonossa hoitotasapainossa oleva astma ennenaikaisuudelle. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa käytettävää tyroksiinihormonin annosta nostetaan yleensä heti raskauden toteamisen yhteydessä.

Jos sinulle määrätään lyhytaikainen lääkekuuri, kannattaa silloinkin kertoa lääkärille, jos raskaus on suunnitteilla. Myös apteekkien itsehoitolääkkeiden kohdalla sinun kannattaa miettiä, kuinka tärkeä lääkitys on, ja selvittää sen turvallisuus mahdollista raskautta ajatellen.

Raskaus ja ravinto 

Jo raskauden suunnitteluvaiheessa sinun kannattaa syödä terveellisesti ja monipuolisesti ja noudattaa runsaasti folaattia sisältävää ruokavaliota. Folaatti on B-ryhmän vitamiini, jonka riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Kaikille raskautta suunnitteleville naisille suositellaan vitamiinivalmistemuodossa olevan foolihappolisän aloittamista jo pari kuukautta ennen raskauden alkua.

Yleisiin ravintoon liittyviin kysymyksiin vastaa ensisijaisesti neuvola.

Raskaus ja päihteet

Kun suunnittelet raskautta, sinun kannattaa lopettaa erilaisten päihteiden käyttö jo hyvissä ajoin ennen raskauden alkua. Sekä tupakoitsijoilla että runsaasti alkoholia käyttävillä raskaaksi tuleminen kestää kauemmin kuin muilla, ja keskenmenoriskikin on heillä suurempi. Alkoholialtistuminen alkuraskaudessa voi lisätä myös epämuodostuma- ja kehitysviiveen riskiä.

Raskaus ja matkustaminen

Raskauden suunnitteluvaiheessa sinun kannattaa harkita tulevia matkasuunnitelmia tarkemmin. Jos kärsit perussairaudesta, joka voi pahentua raskauden aikana tai raskaus on riskiraskaus, tulisi matkalle lähdöstä keskustella lääkärin kanssa ja selvittää hoitomahdollisuudet matkakohteessa. Jos matkakohde sijaitsee korkean riskin alueella (esim. infektiotaudit, kuten zika-virusinfektio, malaria tai denguekuume), tulisi matkustamista välttää. Matkustamiseen suositeltavat rokotteet kannattaa myös ottaa jo raskauden suunnitteluvaiheessa.

Muuta huomioitavaa

Mahdolliset sukupuolitautitartunnat kannattaa sulkea pois jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Kaikki äidit seulotaan myös raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana kupan, HIV:n ja hepatiitti B:n osalta.

Raskauden suunnitteluvaiheessa sinun on myös hyvä tarkistuttaa suun terveys sekä rokotuksiesi ajantasaisuus. Rokotesuojalla turvataan raskauden kulkua ja sikiötä, ja joissain tilanteissa myös vastasyntynyttä.

Merkittävä ylipaino (BMI >30) on monessa tutkimuksessa liitetty koholla olevaan sikiön epämuodostumariskiin, erityisesti sydänvikoihin ja hermostoputken sulkeutumishäiriöihin. Painoon ja ruokavalioon tulisi kiinnittää huomiota jo raskauden suunnitteluvaiheessa, sillä aktiivinen painonpudotus ei ole suositeltavaa raskauden aikana.

 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.