Gå till huvudinnehåll

Laboratorieundersökningar

Nyckelord:
  • laboratorium
  • blod- och urinprov
  • EKG

Du kan komma för laboratorieundersökningar till våra laboratorier i Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen. Du behöver en remiss för undersökningarna.

Laboratorieskötare tittar på ett prov.

Laboratorieundersökningar kan användas för att bekräfta eller utesluta en sjukdom, som en del av vården, för att följa upp vården och för screening. På laboratoriet undersöks till exempel blod-, urin- och avföringsprover.  

Mer information om laboratorieundersökningar hittar du på Undersökningshuset.

Boka tid till laboratoriet

Våra laboratorier betjänar i regel med tidsbokning och könummer. Vi rekommenderar tidsbokning. Du kan boka en tid på webben eller per telefon från kundtjänsten. 

En del av våra laboratorier betjänar endast med tidsbokning. Du kan komma till en akut provtagning utan tidsbokning. Du kan också hämta och lämna provburkar utan tidsbokning. 

Boka en tid på webben

Boka en tid per telefon från kundtjänsten

Här hittar du information om klientavgifter

Hitta det närmaste laboratoriet

Du kan välja ett lämpligt laboratorium i Nyland, Kymmenedalen eller Södra Karelen.

På söksidan för laboratorier kan du söka efter våra verksamhetsställen på basis av till exempel läge och de laboratorieprov som ska tas. 

Laboratoriesökning

Vi är ett testlaboratorium T055 ackrediterat av FINAS ackrediteringstjänst, vars ackrediteringskrav är SFS-EN ISO 15189:2013. Information om vilken verksamhet och vilka verksamhetsställen som ingår i det ackrediterade kompetensområdet finns på webbplatsen www.finas.fi.

Fasta och läkemedel

Största delen av laboratorieproven kräver inte fasta. Det är bra att i förväg ta reda på om de undersökningar som ordinerats kräver fasta eller om läkemedel kan tas normalt före provtagningen. Denna information får du från den enhet som skrivit remissen för laboratorieprov.

Svaren på laboratorieundersökningarna

Svaren på laboratorieundersökningarna får du från den enhet som vårdar dig, till exempel en hälsostation.

Enheter

Kvarnbäckens laboratorium

På Kvarnbäckens laboratorium betjänar vi med könummer och tidsbokning. Vi rekommenderar tidsbokning.

Tullbommens laboratorium

På Tullbommens laboratorium betjänar vi med tidsbokning och könummer. Vi rekommenderar tidsbokning. På veckoslut betjänar vi huvudsakligen med tidsbokning.

Kampens laboratorium

På Kampens laboratorium betjänar vi med könummer och tidsbokning. Vi rekommenderar tidsbokning. Efter kl. 15.00 och på lördagar betjänar vi endast med…

Myrbacka laboratorium

På Myrbacka laboratorium betjänar vi med tidsbokning och könummer. Vi rekommenderar tidsbokning. På torsdagar efter kl. 15.30 och på lördagar betjänar vi…

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Fråga mig om laboratorie- och bilddiagnostiska undersökningar!