Information inför laboratorieundersökningar och bilddiagnostiska undersökningar
På denna sida hittar du information om laboratorie- och bilddiagnostiska undersökningar samt hur du förbereder dig inför dem. I sidans nedre kant hittar du länkar till ankomst- och patientanvisningar.
Till laboratoriet och bilddiagnostiska undersökningar behövs alltid en remiss från läkare. Din läkare fattar beslut om att skicka dig på undersökningar. Remissen görs antingen elektroniskt eller i pappersform.
I remissen till laboratoriet väljer läkaren vilka laboratorietester som ska tas från dig.
Remissen till bilddiagnostiska undersökningar anger dina huvudsakliga symtom, fynd och redan genomförda undersökningar.
Du kan besöka vissa HUS laboratorier med remiss av privatläkare. Här hittar du de laboratorier som du kan besöka med en remiss av privatläkare.
Provtagning och undersökningar är avgiftsbelagda. Man får ingen FPA-ersättning för undersökningarna.
Bilddiagnostiska undersökningar utförs inte med remiss av privatläkare.
Så här besöker du laboratoriet med remiss av privatläkare
1. Du behöver alltid en remiss
Laboratorieundersökningar kräver alltid en remiss av läkare. Remissen kan vara antingen på papper eller elektronisk. Var beredd att visa remissen för provtagaren.
Rekommendationen är att man använder undersökningskoderna i HUS Diagnostikcentrums undersökningshandbok(på finska).
Observera att vi inte utför spirometriundersökningar, faderskapsundersökningar eller drogtester med remiss av privatläkare.
HUS Diagnostikcentrum ansvarar för analysen av prover som tagits på dess verksamhetsställen.
2. Boka tid till laboratoriet på förhand
Du kan boka tid till laboratoriet antingen på nätet på adressen huslab.fi/tidsbokning eller genom att ringa vår kundservice.
Kom ihåg att välja tjänsten "Blodprovtagning med remiss av privatläkare" när du bokar tid på nätet, och när du ringer kundservice, berätta att du har en remiss av privatläkare.
3. Så här förbereder du dig för undersökningar
Läkaren som skrivit remissen ger dig anvisningar om hur du förbereder dig för laboratorieundersökningar. Följ anvisningarna som du får och be vid behov läkaren som skrev remissen om ytterligare anvisningar. HUS patientanvisningar finns här.
4. Provtagning på laboratorium
Kom i god tid – cirka 15 minuter före din bokade tid. Ta med dig identitetsbevis med foto och laboratorieremissen som du fått av privatläkare.
5. Resultat av undersökningar
Resultaten av undersökningarna skickas som brevpost eller till OmaPosti-tjänsten om du använder den. På din begäran skickar vi också resultaten till läkaren som skrev remissen. Resultaten överförs inte till Mina Kanta-tjänsten eller Maisa.
Vid behov kan du hämta dina resultat från laboratoriet med ett identitetsbevis med foto om du är minst 12 år gammal. För att säkerställa tillräckligt dataskydd är det inte möjligt att få en annan persons resultat ens med fullmakt.
Den behandlande läkaren tolkar resultaten och fattar beslut om fortsatt vård. Laboratoriet tolkar inte resultaten.
6. Betalning för undersökningar
Avgifterna på laboratorieundersökningar anges vid provtagningen. Du kan också fråga om avgifterna i vår kundservice.
Utöver avgifterna för undersökningar tar vi ut en provtagnings- och handläggningsavgift som är 26 € / besök. Vi förbehåller oss rätten till prisändringar.
Faktura för undersökningar skickas med post hem till dig. Fakturan kan komma innan resultaten är färdiga.
Många faktorer inverkar på undersökningsresultaten. Undvik rökning, alkohol och kraftig fysisk ansträngning under ett dygn före provtagningen.
Sitt gärna i lugn och ro i ungefär 15 minuter före provtagningen för att blodcirkulationen ska stabiliseras.
Före provtagningen får du äta någonting lätt och ta dina mediciner, om inget annat avtalats med den behandlande läkaren.
De flesta laboratorieundersökningarna kräver inte fasta. Vissa kräver dock fasta eller att provet tas inom en viss tid på dygnet. Ytterligare anvisningar nedan.
Fasta
En del undersökningar kräver fasta.
Forskningshandbok: Undersökningar som kräver fasta (PDF, på finska)
Före provtagning, ät inte eller drick under minst 10 timmar eller enligt anvisningar. Du får dricka ett glas vatten.
Bestämd tid på dygnet
Vissa undersökningar är viktiga att tas under en bestämd tid på dygnet. De kan också kräva fasta.
Forskningshandbok: Undersökningar som ska utföras under en viss tid på dygnet (PDF, på finska)
Har du några frågor? Du kan ringa vår kundtjänst på 09 471 86800, mån–fre 7.30–15.30. Du kan också kontakta oss i chatten.
I de flesta fall kan du ta ett urinprov hemma och ta med det till laboratoriet för undersökning. Du kan hämta material från laboratoriet utan avtalad tid. I vissa laboratorier kan förbrukningsartiklar också hämtas som självbetjäning. Samtidigt får du instruktioner inför provtagningen.
När du lämnar in ett urinprov är det viktigt att du följer anvisningarna. Kontrollera i de patientanvisningar du fått hur du bör förbereda dig inför undersökningen och vilken information som behövs om provet.
Om du har fått förbrukningsartiklar och anvisningar för urinprovtagning i hemmet, var beredd på att tala om både provtagningstiden och blåstiden, det vill säga hur lång tid det gått sedan föregående urinering. De här uppgifterna fylls i den blankett du fick med provtagningsmaterialet tillsammans med dina personuppgifter.
Till vissa undersökningar samlas urin under en bestämd tid. Du får alltid separata instruktioner för dessa undersökningar.
Patientanvisningar
I laboratoriet och vid bilddiagnostiken görs många olika undersökningar. Undersökningarna kan skilja sig åt mycket. För vissa undersökningar behöver man inte förbereda sig, medan förberedelserna för andra kan vara väldigt noggranna. Därför finns det specifika instruktioner för de olika undersökningarna.
När du ska komma på undersökning, kan du få en eller flera anvisningar. Det är bra att bekanta sig med dem i god tid eftersom de innehåller en hel del viktig information.
Till vissa undersökningar får du ett brev med din tidsbokning, som anger tid och plats för undersökningen. I patientanvisningarna hittar du mer information om undersökningen: hur du förbereder dig, vad som händer under undersökningen, hur du ska agera efter undersökningen och när du får resultaten.
Du kan boka tid på laboratoriet i förväg på webben eller hos vår kundtjänst. Genom att boka din tid i förväg, sker ditt besök smidigt på en tidpunkt som passar dig.
Boka alltid tid i förväg för glukosbelastning, spirometriundersökning och screening för livmoderhalscancer.
Du kan komma till en akut provtagning utan tidsbokning. Du kan också hämta och lämna provburkar med könummer.
De vanligaste röntgenundersökningarna som vi gör utan tidsbokning är följande:
- bilddiagnostik av skelett och lungor
- tandröntgen (på Mejlans sjukhus röntgen och Parksjukhusets röntgen endast med tidsbokning)
När det gäller dessa undersökningar kan du välja fritt när du ska undersökas. Sök lämpligaste röntgen bland våra valbara röntgenenheter.
Om du fått en remiss till undersökning
- av skolios i ryggraden
- eller mätning av mekanisk axel i nedre extremiteten
ska du vänligen boka tid på förhand via vår kundservice.
Övriga bilddiagnostiska undersökningar än grundläggande röntgen sker med tidsbokning. Beroende på undersökning kan du boka tid själv eller så görs det åt dig. I så fall kommer du att informeras om tiden via brev hem till dig.
Du kan själv boka tid via telefon till ultraljudsundersökningar och ögonbottenfotografering som utförs av Kliniken för ögonsjukdomar vid HUS. Vänligen se vår bokningssida för mer information.
Till bland annat följande undersökningar bokas tid åt dig och du informeras via brev hem:
- magnetundersökning
- datortomografi
- mammografi
- sömnundersökningar
- EEG
- EKG
Kom ihåg att fylla i blanketten med förhandsuppgifter innan du kommer för en magnetkameraundersökning. Mer information hittar du i ditt tidsbokningsbrev.
Tillgängligheten på våra verksamhetsställen varierar, så det är bra att du kontrollerar informationen innan du kommer till undersökningen. Vi har sammanställt tillgänglighetsinformation på Servicekartan. Du hittar en allmän beskrivning av platsens tillgänglighet i informationen om verksamhetsstället. Informationen finns på finska, svenska och engelska.
Du kan dessutom ställa in dina egna tillgänglighetsalternativ, till exempel om du tar dig fram med rullstol eller om du har en syn-eller hörselskada. Detta kommer att visa eventuella brister i tillgängligheten för verksamhetsstället.
På servicekartan kan du välja en rutt till verksamhetsstället baserat på det transportmedel du använder. Om du anger tillgänglighetsalternativ, visar tjänsten även eventuella brister i ruttens tillgänglighet.
Servicekarta
Personlyftar
Många av våra verksamhetsställen för bilddiagnostiktjänster har personlyftar till exempel för rullstolsburna kunder. Om du behöver en personlyft ska du ringa till det aktuella verksamhetsstället i förväg. Då kan vi säkerställa att en personlyft är tillgänglig.
I laboratoriet görs exempelvis screening av blodgrupper och antikroppar samt glukosbelastningar. Under graviditeten kan laboratorieundersökningar oftast göras utan begränsningar.
Om du vet eller tror att du kan vara gravid när du får en remiss för en bilddiagnostisk undersökning, tala om detta för din läkare eller senast när du anländer till undersökningen. Vi kan då välja en lämplig bilddiagnostisk metod för dig.
När du kommer för laboratorietester eller bilddiagnostiska undersökningar med ditt barn, är det en bra idé att prata med barnet i förväg och berätta vad som kommer att hända under besöket.
Provtagning på barn - guide för barn och föräldrar.
Barn kan huvudsakligen genomgå samma bilddiagnostiska undersökningar som vuxna, men själva genomförandet anpassas efter barnets behov.
Du bestämmer i samråd med din läkare eller sjukskötare hur du tar emot resultaten av undersökningen: på mottagningen, per brev, via telefon eller elektroniskt på Mina Kanta-sidorna.
Den största delen av resultaten av laboratorietesterna levereras utan separata utlåtanden till den läkare som vårdar dig. Resultaten för laboratoriestudier bedöms ofta i förhållande till studiens referensgränser ("normalvärden"). Det finns också situationer där tolkningen är mer komplex och kräver en bedömning av den läkare som beställde undersökningen.
Ett utlåtande kommer att göras beträffande röntgenundersökningen och andra bilddiagnostiska undersökningar, vilket sedan skickas vidare till den läkare som vårdar dig.
I Mina Kanta-sidor och den elektroniska patientportalen Maisa syns undersökningsresultaten i regel omedelbart då resultaten blivit färdiga. Det finns dock vissa undantag:
- Radiologiska utlåtanden och laboratorieundersökningar där ett skriftligt utlåtande ges fördröjs med två veckor.
- Undersökningsresultat inom klinisk genetik tar 30 dygn.
- Inom vissa specialundersökningar kan fördröjningen vara längre, eftersom analysen av resultaten kan omfatta flera faser.
- Den behandlande läkaren har beslutat om de fördröjningar som avviker från det normala.
Om du har besökt laboratoriet via remiss från en privatläkare, skickas svaren på undersökningarna per post till dig, din läkare eller er båda. Svaren överförs inte till Mina Kanta.
Hälsobiblioteket: Tolkning av laboratoriernas referensvärden (på finska)
Du kan beställa en kopia av bilddiagnostiska bilder på DVD eller som usb-minne om du ska någon annanstans på fortsatt behandling.
Du kan göra beställningen genom att besöka vilken som helst av HUS röntgenenheter eller skicka blanketten för beställning av bildkopia till något av nedanstående verksamhetsställen. Om beställaren är någon annan än du själv behövs en fritt formulerad fullmakt som undertecknats av dig.
Hyvinge sjukhus röntgen
Sjukhusvägen 1
05850 Hyvinge
Jorvs sjukhus röntgen
PB 800
00029 HUS
Röntgen vid Nya barnsjukhuset
PB 347
00029 HUS
Lojo sjukhus röntgen
Sjukhusvägen 8
08200 Lojo
Mejlans sjukhus röntgen
PB 340
00029 HUS
Mejlans brosjukhus röntgen
PB 320
00029 HUS
Pejas sjukhus röntgen
PB 900
00029 HUS
Borgå sjukhus röntgen
Sjukhusvägen 1
06150 Borgå
Röntgen på Cancercentrum
PB 180
00029 HUS
Raseborgs sjukhus röntgen
PB 1020
10601 Ekenäs
Undersökningshuset (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
På Undersökningshuset (Hälsobyn) finns information om laboratorieundersökningar och bilddiagnostik. Hälsobyn är de finländska universitetssjukhusens webbtjänst. Innehållet produceras av sakkunniga inom social- och hälsovården i samarbete med tjänstens användare.