Gå till huvudinnehåll

Anestesi

Nyckelord:
  • anestesi
  • operationsavdelning
  • operation

Anestesiologen väljer en lämplig form av anestesi genom att diskutera med dig och den opererande läkaren. Valet av anestesiform beror på karaktären och omfattningen av ingreppet, din ålder, ditt allmäntillstånd och dina önskemål.

anestesialääkärit potilaan kanssa

Narkos, dvs. generell anestesi är lämplig för nästan alla kirurgiska ingrepp. Du somnar snabbt och personalen övervakar sömndjupet och ditt välmående under operationen.
 
Vid spinalbedövning injiceras bedövningsmedlet i ryggmärgsutrymmet med en tunn nål för att uppnå domning och smärtfrihet från midjan nedåt.
 
I en epiduralbedövning placeras en tunn plastkateter i epiduralutrymmet som ligger utanför ryggmärgen. Med hjälp av katetern behandlas också postoperativ smärta.
 
I mindre ingrepp bedövas operationsområdet lokalt. Vid behov kan bedövningsmedel tillsättas under operationen.

Enheter

Operations- och anestesienheten, Lojo sjukhus

På operations- och anestesienheten på Lojo sjukhus utför vi såväl operationer som kräver vårdavdelningsvård som dagkirurgiska operationer.

Ortopediska operations- och anestesiavdelningen, Tölö sjukhus

På ortopediska operations- och anestesiavdelningen på Tölö sjukhus behandlar vi skador i stöd- och rörelseorganen som kräver operativ behandling.

Operations- och anestesiavdelningen, Mejlans tornsjukhus

På anestesi- och operationsavdelningen som finns i Mejlans tornsjukhus utför vi operationer inom specialiteterna buk-, kärl-, hjärt-, lung- och…

Operations- och anestesiavdelningen K, Pejas sjukhus

Pejas sjukhus anestesi- och operationsavdelning K är HUS kunskapscentrum inom ledproteskirurgi.