Gå till huvudinnehåll

Polikliniken för könsidentitetsutredningar, Böle

Nyckelord:
  • könsidentitet

Vår poliklinik för könsidentitetsutredningar är en nationell enhet på specialnivå där vi utreder myndiga patienter som har könsdysfori (könsångest). Vi koordinerar också behandlingar som är relaterade till den.

Poliklinikens verksamhetsprinciper

För att genomgå en utredning behöver du en läkarremiss. Din utredning på specialnivå sätts igång inom sex månader efter att läkaren har godkänt din remiss. Den konsultativa utredningen genomförs snabbare.

I en situation av könsdysfori erbjuder vi även med lägre tröskel utan remiss distanskonsultation i realtid. Den behandlande läkaren kan boka en tid för dig hos en konsulterande läkare på Polikliniken för könsidentitetsutredningar under konsultationens öppettider via webbplatsen Hälsobyn Pro: https://ammattilaiset.terveyskyla.fi/palvelut/konsultaatiot (på finska))


Man kan uppleva en motstridighet i könsidentiteteten utan att den medför en medicinsk utredning och ett behov av behandling. Grunden för en utredningsperiod av könsidentitet har upplevts vara ett behov av behandling som är relaterat till lidandet som könsdysforin orsakar. Riktlinjerna för vårdrekommendationen för könsdysfori (SHM Palko 2020) är att möjligheten att hantera och ge psykosocialt stöd vid könsdysfori primärt ska kunna erbjudas, oberoende av ålder, vid hälsovården på hemorten. Det ska även finnas tillräckligt med kunnande för det.
Ankomst


Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen! Berätta om hur vi kan förbättra den här sidan.

Berätta om hur vi har lyckats eller hur vi kan förbättra den här sidan.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.