Enheten för klinisk genetik, Hud- och allergisjukhuset
Nyckelord:- hud- och allergisjukhuset
- klinisk genetik
- genetik
- fosterdiagnostik
På enheten för klinisk genetik vårdar vi patienter som misstänks ha en ärftlig sjukdom, utreder ärftligheten av sjukdomar i släkten och ger råd. Vår enhet finns i Hud- och allergisjukhuset.
Kontakter
Sjukskötare
Vi ber dig i första hand vara i kontakt under ärtflighetsskötarens telefontid eller via Maisa. Om ditt ärende gäller en brådskande avbokning av en tid så kan du också ringa byråns telefonnummer.
Telefon, Sjukskötare: 050 432 7111Specialistläkarkonsultationer, poliklinik
Telefon, Specialistläkarkonsultationer, poliklinik: 050 465 4659 (ej för patienter)Genetiklaboratoriet, kontor
Telefon, Genetiklaboratoriet, kontor: 09 471 74339 (ej för patienter)Till oss kommer man i första hand med remiss. I vissa fall kan du kontakta oss direkt. Vi vårdar barn och vuxna.
Beroende på ärendet bokar vi ett telefonsamtal, en distansmottagning eller en vanlig mottagning för att hjälpa dig. Läs också gärna vanliga frågor och svar, där vi har samlat information om hur vi arbetar och hur du kan förbereda dig för vårdkontakten. Frågorna är uppdelade efter den orsak du har haft till att uppsöka vård.
Våra genetikläkare utför vid behov även avdelningskonsultationer. Vid Kvinnoklinikens fosterdiagnostiska enhet arbetar även en genetikläkare från Enheten för klinisk genetik i samarbete med perinatologer.
Ankomst till vår mottagning
Vår enhet finns på Hud- och allergisjukhusets 5:e våning. Vänligen kom till poliklinikens väntrum 15 minuter innan bokad tid. Vi kontrollerar dina personuppgifter i samband med att du anmäler dig. Ta med dig ditt FPA-kort och id-kort samt ett rådgivningskort för barn under skolåldern till mottagningen.
Reservera cirka 1–2 timmar för besöket på polikliniken och eventuella undersökningar i samband med det.
Gen- eller kromosomundersökningar
Din läkare kan föreslå kromosom- eller genundersökningar som vi vanligtvis gör med hjälp av blodprover.
Om du har ombetts eller ombeds lämna ett blodprov för genetisk undersökning, kan du gå till vilket som helst av HUSLAB:s provtagningsställen. Du behöver inte fasta och du kan boka en tid på förhand eller gå till laboratoriet utan tidsbokning.
Avbokning av tider
Om du inte kan komma den tid som reserverats för dig, ber vi dig meddela detta per telefon så fort som möjligt eller senast en vecka före mottagningstiden. Den reserverade tiden kan flyttas endast en gång av motiverat skäl.
Barnpatienter
Den remitterande läkaren har bedömt att du skulle ha nytta av att besöka mottagningen för genetik. Ditt barn misstänks lida av en sällsynt sjukdom eller man vill åtminstone ha en bedömning av huruvida det skulle kunna handla om en sällsynt sjukdom. Hos vissa barnpatienter misstänks sällsynta syndrom, hos andra försöker man hitta orsaken till eventuella strukturavvikelser. Även sådana särdrag som är förknippade med utveckling är en vanlig orsak till att patienten remitteras till mottagningen för genetik.
En specialist i genetik försöker utreda den exakta orsaken till sjukdomen. Om orsaken hittas ger detta eventuellt information om prognosen. Utöver det får man även kännedom om sjukdomens uppkomstmekanism samt om risken för återfall i framtida graviditeter och familjekretsen. Om ett kromosom- eller genfel är känt är det möjligt med foster- och embryodiagnostik i framtida graviditeter.
Vi rekommenderar att båda föräldrarna kommer till mottagningen med barnet.
Ditt barn kommer att undersökas av en specialist i genetik. Läkarundersökningen motsvarar en skolläkarundersökning och omfattar en noggrann undersökning av barnets yttre utseende. Ofta fotograferas patienten och familjen om det är fråga om en syndrombedömning. Fotografierna finns kvar endast för användning av läkare samt i patientinformationssystemet.
Din läkare kan föreslå gen- eller kromosomundersökningar, som oftast görs med hjälp av blodprover. De kan tas utan fasta. På mottagningen ritas ett släktträd, och inför det är det bra att i förväg fundera om det i familjen finns liknande symtom/sjukdomar som hos patienten. Det är också bra om man har kännedom om släktens andra sjukdomar när man kommer till mottagningen.
Om graviditeten börjar under kötiden, kan ni vid behov själva kontakta HUS enhet för fosterdiagnostik per telefon (09-471 73601). På enheten överväger man om det är möjligt att utföra vissa specialundersökningar, dvs. gen-, kromosom- eller ultraljudsundersökningar.
Köerna till vår enhet är mycket långa. Vi beklagar den dåliga kösituationen. Det kan dessutom ta några månader innan man får svar på gen- och kromosomundersökningarna, vilket också påverkar kötiden.
När remissen har kommit till vår enhet, kan det vid icke brådskande fall ta månader innan du får komma till mottagningen. Brådskande fall hanteras snabbare. Om ert barn eller föräldrarna i förväg har blivit ombedda per telefon att lämna gen- eller kromosomundersökningar, får ni höra resultaten av läkaren. Skötaren kan inte ge dem på förhand per telefon.
Personer som söker sig till en bedömning på grund av egen cancer eller cancer som förekommit i släkten
Du står i kö för en tid till Enheten för klinisk genetik, antingen på grund av cancer som har konstaterats hos dig själv eller på grund av cancer som har förekommit i din släkt. Här nedan finns frågor som ofta ställts av patienter, för vilka man hoppats på att få en bedömning av eventuell ärftlig mottaglighet för cancer.
Om din släkt inte tidigare har undersökts vid HUS Enhet för klinisk genetik eller någon annan genetikklinik, ska du uppsöka en läkare för att få en remiss till vår enhet. Du kan få en remiss till exempel från din egen hälsostation, en privatläkare, företagshälsovården eller polikliniken för specialiserad sjukvård.
Om din släkt redan har undersökts vid Enheten för klinisk genetik eller någon annan genetikklinik, kan du ringa direkt till enheten i fråga. När du kontaktar våra skötare, ska du ange namn och personnummer för den släkting som har besökt vår enhet. Det rekommenderas att du diskuterar med din släkting om vilket genfel det handlar om i din släkt.
Ett besök på vår enhet kommer att kosta dig en poliklinikavgift. De genundersökningar som har utförts debiteras inte separat.
Om din släkt ännu inte har konstaterats ha något genfel, men du tycker att det finns många som insjuknat i cancer, påbörjas eventuella genundersökningar av släktet med den person som insjuknat i cancer. Om det finns flera personer som har insjuknat i cancer, påbörjas undersökningarna oftast med den yngsta som drabbats. Denna person bör söka en remiss till vår enhet (första frågan).
Om han eller hon har avlidit eller inte för sina egen del vill genomgå undersökningar, kan du söka en remiss för dig själv. Om ett genfel har konstaterats i din släkt, se den första frågan.
Om du är frisk, men det finns ett genfel i din släkt och det finns risk att du är bärare av genfelet, kan du erbjudas en prediktiv genundersökning. Om du konstateras ha ettt genfel, kommer du att få remisser till lämpliga instanser för fortsatt vård och uppföljning. Om du har insjuknat i cancer, är genundersökningen diagnostisk och då kan den påverka dina uppföljningar. Dina släktingar som är i riskzonen kan söka sig till ärftlighetsrådgivningen och eventuell genundersökning om de så önskar.
Vi behöver tillståndsformuläret för att kunna beställa sjukjournaler om dig. En vuxen patient/person ger och undertecknar tillståndet själv. Din släkting har bett dig fylla i formuläret, eftersom vi inte kan läsa/beställa dina journaler utan ditt skriftliga medgivande. Vi beställer endast de uppgifter som är relevanta för vården. På grund av skyddet för patientuppgifter kan vi inte kontakta dig direkt från vår enhet. Materialet kommer att kunna läsas endast av de personer som tar hand om din släkt. Dina uppgifter kommer inte att lämnas ut vidare till exempel till dina släktingar.
Väntetidens längd beror på ett flertal olika faktorer. Den främsta orsaken är det stora antalet patienter i vår enhet. Insamlande av släktinformation samt bedömning av släktens tillstånd utifrån dessa är tidskrävande. Vid behov kan vi också behöva begära in ytterligare uppgifter om din släkt.
Genundersökningarna kan inte jämföras med vanliga laboratorieundersökningar (t.ex. grundläggande blodstatus), utan analysen av genundersökningen kan ta flera månader i anspråk. Vår enhet kommer att kontakta dig när ditt svar har kommit.
Svaret på din genundersökning syns i Mina Kanta-sidor efter det att du personligen har fått det från genetikläkaren.
Väntetiden för vården påverkas av många personliga saker (som t.ex. att dina släktingar inte har velat berätta för andra). Graden av hur brådskande ärendet är bedöms av en läkare. Om din släkting har stått i kö till en annan poliklinik för genetik, observera vänligen att väntetiderna varierar mellan olika polikliniker. Du kommer väl ihåg att nämna om din släkting har undersökts hos oss eller vid en annan genetisk klinik.
Släktinformationsblanketten är ett verktyg för läkaren. Fyll i blanketten så utförligt som möjligt. Om du inte har kontakt med din familj fyller du i blanketten med den information du har. Det är viktigt att du returnerar blanketten i tid och berättar ifall information om dina släktingar inte finns tillgänglig.
Ofullständiga uppgifter hindrar inte läkaren från att göra en bedömning. Läkaren bedömer situationen för din släkt utifrån uppgifterna i släktinformationsblanketten när det gäller cancer. Du observerar väl att läkaren kan ta ställning till ditt tillstånd per telefon, brev eller genom ett möte på mottagningen.
Vi behöver släkinformationsblankettens uppgifter för att kunna rita ett släktträd. I blanketten ber vi dig att skriva ner de personer som har samma sjukdom, andra sjukdomar och även alla friska släktingar. Skriv ner släktingens namn, födelsedatum och sjukdom samt dödstid för de släktingar som har dött. Från friska släktingar behöver vi inte födelse- eller dödsdatum. För dem behövs endast namn.
Vi behöver tillståndsformulär endast från de släktingar, som har samma sjukdom eller liknande symtom som du. Tillståndsformulären behövs för att kunna beställa de journaler som handlar om dig och dina släktingar. På grund av dataskyddslagen kan vi inte kontakta dina släktingar från vår enhet. Du måste själv skaffa tillståndsformulärerna för dina släktingar. En vuxen patient eller person ger och undertecknar tillståndet själv. När det gäller en avliden person ges tillståndet av en nära anhörig. Om det är svårt att få tillstånd från släktingar, räcker det med att du anger den avlidnas fullständiga namn, födelsedatum och tidpunkten för döden samt den avlidnas hemkommun och var hen eventuellt har fått vård.
Vuxna patienter, andra än cancerrelaterade frågor
Om din familj inte tidigare har undersökts vid HUS Enhet för klinisk genetik eller någon annan genetisk klinik, ska du söka en remiss från din läkare till vår enhet (du kan söka en remiss till exempel från din egen hälsostation, den privata sidan, företagshälsovården eller en poliklinik för specialiserad sjukvård).
Om din släkt redan har undersökts i HUS Enhet för klinisk genetik eller någon annan genetisk klinik, kan du ringa direkt till enheten i fråga. När du kontaktar våra skötare vänligen ange namn och personnummer för den släkting som har besökt vår enhet. Det rekommenderas att du diskuterar med din släkting vilket genfel det handlar om i din släkt.
Om din familj inte tidigare har undersökts vid HUS enhet för klinisk genetik eller någon annan genetisk klinik, ska du söka en remiss från din läkare till vår enhet (du kan söka en remiss till exempel från din egen hälsostation, den privata sidan, företagshälsovården eller en poliklinik för specialiserad sjukvård).
Om din släkt redan har undersökts i HUS enhet för klinisk genetik eller någon annan genetisk klinik, kan du ringa direkt till enheten i fråga. När du kontaktar våra sköterskor, ska du ange namn och personnummer för den släkting som har besökt vår enhet. Det rekommenderas att du diskuterar med din släkting, vilket genfel det handlar om i din släkt.
Ett besök på vår enhet kommer att kosta patienten en poliklinikavgift. De genundersökningar som har utförts debiteras inte separat.
Om du är frisk, men det finns ett genfel i din släkt och det finns risk att du är bärare av genfelet, kan du erbjudas en prediktiv genundersökning. Om du konstateras ha ett genfel, kommer du att få remisser till lämpliga instanser för fortsatt vård och uppföljning.
Sök dig till ärftlighetsutredningar i god tid innan planering av graviditeten. Processen (kötiden och fastställande av det eventuella svaret på genundersökningen) kommer att ta flera månader. Om du redan är gravid, kontakta fosterdiagnostikenheten (09-471 73601/barnmorskor) eller Enheten för klinisk genetik (050 432 7111).
Tillståndsformuläret behövs för att kunna beställa de sjukjournaler som handlar om dig. En vuxen patient/person ger och undertecknar tillståndet själv. Din släkting har bett dig fylla i formuläret, eftersom vi inte kan läsa/beställa dina journaler utan ditt skriftliga medgivande. Vi beställer endast de uppgifter som är relevanta för behandlingen. På grund av skyddet för patientuppgifter kan vi inte kontakta dig direkt från vår enhet. Materialet kommer att kunna läsas endast av de personer som tar hand om din släkt. Dina uppgifter kommer inte att lämnas ut vidare till exempel till dina släktingar.
Man ska reservera tillräckligt med tid för mottagningen (ca 1h). På mottagningen kommer man att gå igenom de sjukdomar som funnits i din närmaste familj samt en eventuell genundersökning och dess betydelse för dig och din familj. På mottagningen utförs inga åtgärder. En eventuell genundersökning innebär ett normalt blodprov, för vilket man inte behöver förbereda sig i förväg.
Väntetidens längd beror på ett flertal olika faktorer. Den främsta orsaken är det stora antalet patienter i vår enhet. Insamlande av släktinformation samt bedömning av släktens tillstånd utifrån dessa är tidskrävande. Vid behov kan vi också behöva begära in ytterligare uppgifter om din släkt.
Genundersökningarna kan inte jämföras med vanliga laboratorieundersökningar (t.ex. grundläggande blodstatus), utan analysen av genundersökningen kan ta flera månader. Vår enhet kommer att kontakta dig när ditt svar har kommit.
Svaret på din genundersökning syns i Mina Kanta-sidor efter det att du personligen har fått det från genetikläkaren.
Väntetiden för vården påverkas av många personliga saker (som t.ex. dina släktingar inte har velat berätta för andra). Graden av hur brådskande ärendet är bedöms av en läkare. Om din släkting har stått i kö till en annan genetisk poliklinik, observera vänligen att väntetiderna varierar mellan olika polikliniker. Du kommer väl ihåg att nämna om din släkting har undersökts hos oss eller vid en annan genetisk klinik.
Släktinformationsblanketten är ett verktyg för läkaren. Fyll i blanketten så utförligt som möjligt. Om du inte har kontakt med din släkt, fyller du i blanketten med den information du har. Det är viktigt att du returnerar blanketten i tid och nämner om information om dina släktingar inte finns tillgänglig. Ofullständiga uppgifter hindrar inte läkaren från att göra en bedömning. Utifrån uppgifterna i släktinformationsblanketten bedömer läkaren din släkts situation när det gäller sjukdomen ifråga. Du observerar väl att läkaren kan ta ställning till ditt tillstånd per telefon, brev eller genom ett möte på mottagningen.
Vi behöver släktinformationsblankettens uppgifter för att kunna rita ett släktträd. I släktinformationsblanketten ber vi dig att skriva ner de personer som har samma sjukdom, andra sjukdomar och även alla friska släktingar. Skriv ner släktingens namn, födelsedatum och sjukdom samt dödstid för de släktingar som har dött. Från friska släktingar behöver vi inte födelse- eller dödsdatum. För dem behövs endast namn.
Vi behöver tillståndsformulär endast från de släktingar, som har samma sjukdom eller liknande symtom som du. Tillståndsformulären behövs för att kunna beställa de journaler som handlar om dig och dina släktingar. På grund av dataskyddslagen kan vi inte kontakta dina släktingar från vår enhet. Du måste själv skaffa tillståndsformulären för dina släktingar. En vuxen patient eller person ger och undertecknar tillståndet själv. När det gäller en avliden person ges tillståndet av en nära anhörig. Om det är svårt att skaffa tillstånd från släktingar, räcker det med att du anger den avlidnas fullständiga namn, födelsedatum och tidpunkten för döden samt den avlidnas hemkommun och var hen eventuellt har fått vård.
Personer som uppsöker vård under graviditeten
För kvinnor under pågående graviditet ger vi ärftlighetsrådgivning vid Fostermedicinska centret, som ligger i anslutning till HUS Kvinnoklinik. På enheten finns en genetikläkare närvarande varje dag.
Du kan söka dig till fosterdiagnostikenhetens ärftlighetsrådgivning antingen med en remiss från mödravårdscentralen eller genom att själv kontakta HUS Fosterdiagnostiska enhet (09-471 73601). Vänligen notera att om det är fråga om en ärftlig sjukdom som har konstaterats hos en make/maka eller släkting så behöver vi denna persons namn och personnummer. Hen ska också själv ge sitt samtycke till genomgång av sina sjukjournaler.
Vi behandlar varje vecka de remisser som kommit till fosterdiagnostiken samt de kontakter som de som väntar i kön själv tagit vid enhetens gemensamma remissmöte, som vanligtvis hålls på måndagar. Efter mötet informerar barnmorskan dig per telefon om en fortsatt plan. Vi kallar inte in alla de personer som väntar i kön, utan beroende på situationen kan vi skicka ett rådgivningsbrev per post eller erbjuda möjligheten till telefonrådgivning. Tidpunkten för mottagningen beror på graviditetsveckorna och den tidsplan för undersökningar som du eventuellt erbjuds.
Om genetikläkaren bedömer att det förväntade barnet löper ökad risk att drabbas av ärftlig sjukdom, kan ytterligare undersökningar utföras enligt läkarens bedömning. Sådana kan vara till exempel moderkaks- eller fostervattensundersökningar, en NIPT-undersökning som görs med hjälp av moderns blodprov, en mer exakt ultraljudsundersökning eller en magnetkameraundersökning av fostret. Undersökningar görs ibland också av föräldrarnas egna blodprover. Undersökningarna är alltid frivilliga. Vid behov kan ytterligare undersökningar också utföras efter förlossningen eller efter en eventuell abort.
Om en allvarlig sjukdom konstateras hos fostret, kommer vi att försöka förse din familj med så mycket information som möjligt om dess natur, olika behandlingsalternativ och prognos. Vid behov ordnar vi en möjlighet att diskutera med en specialistläkare som specialiserat sig på sjukdomen i fråga, till exempel med en barnneurolog eller barnkirurg. Om en allvarlig sjukdom eller abnormitet har konstaterats hos fostret, är det möjligt med en abort om graviditeten har pågått i mindre än 24 graviditetsveckor. Före utgången av den 20:e graviditetsveckan är det också möjligt med en abort om det finns en allvarlig misstanke om fostersjukdom, även om den exakta diagnosen ännu inte är känd. Om du beslutar att fortsätta graviditeten, ger vi dig instruktioner om hur resten av graviditeten uppföljs, förlossningssätt och -plats samt eventuella undersökningar av den nyfödda.
Här på fosterdiagnostikenheten ger vi rådgivning i regel endast under pågående graviditet. Om du redan har bokats till embryodiagnostiska undersökningar via fosterdiagnostikenheten, kan du vid behov få ett besök för efterrådgivning för att gå igenom resultaten. I annat fall kan fosterdiagnostikenhetens genetikläkare göra en icke brådskande remiss till Enheten för klinisk genetik.
Genundersökningarna under graviditeten är oftast möjliga endast då släktens specifika genfel är känt. Undersökningarna görs i regel först hos föräldern och fosterundersökningar övervägs först efter att föräldern har konstaterats vara bärare av ett genfel. Om släktens genfel är känt och det är fråga om en sak som är viktig för den pågående graviditeten, kan bärarundersökningar på föräldrarna planeras in av fosterdiagnostikenheten. Då bör man observera att undersökningarna oftast tar flera veckor även i brådskande fall. Om släktens genfel inte är känt, är det i allmänhet inte möjligt att ta reda på det med en sådan tidsram att resultatet skulle ha någon inverkan på den pågående graviditeten.
Genundersökningarna kan inte jämföras med vanliga laboratorieundersökningar (t.ex. grundläggande blodstatus), utan analysen av genundersökningen kan beroende på dess omfattning ta flera månader. Ibland kan det även krävas att till exempel andra familjemedlemmars eller släktingars prover undersöks för att säkerställa resultatets signifikans. Därför rekommenderar vi att man i den mån det är möjligt söker sig till ärftlighetsrådgivningen redan innan graviditeten är aktuell.
Utförliga släktuppgifter är ett viktigt verktyg för våra genetikläkare. Vi försöker vanligtvis alltid kontrollera de hälsouppgifter om släktingar som inverkar på saken från de ursprungliga patientjournalerna. För beställning av uppgifter behöver vi då ha en vuxen persons eget samtycke. Bristen på information är inte i sig något hinder för rådgivning, men vi erbjuder fosterdiagnostiska undersökningar i regel endast för sådana sjukdomar i släkten, för vilka det finns tillförlitliga dokument tillgängliga.
Våra genetikläkare vid fosterdiagnostikenheten arbetar även vid Enheten för klinisk genetik och de har åtkomst till enhetens samtliga elektroniska material. Patientjournaler som är äldre än 10 år och till exempel uppgifter om släktingar finns oftast inte tillgängliga i elektronisk form, utan de måste beställas separat från arkivet för Enheten för klinisk genetik efter personens eget samtycke. Detta kan ta några dagar. Det samma gäller en situation, där undersökningar har utförts vid något annat universitetssjukhus enhet för medicinsk genetik.
Endast en gravid kvinna eller hennes make kan vara kund vid fosterdiagnostikenhetens ärftlighetsrådgivning. Om rådgivningen förutsätter att även ditt barn undersöks, kommer vi att undersöka barnet vid Enheten för klinisk genetik, dit vi vid behov kan ordna en brådskande mottagningstid.
Alternativt kan fosterdiagnostikenhetens genetikläkare ge er rådgivning i den mån det är möjligt utifrån ditt barns journaler; i detta fall arrangerar vi barnets egna utredningar i vanlig ordning som icke brådskande vid Enheten för klinisk genetik.
Patientportalen Maisa (opens in new window, links to another website)
Du kan sköta ärenden hos oss genom att logga in i patientportalen Maisa. När din vårdrelation inleds får du noggrannare information om vilka av Maisas tjänster du kan använda. Tjänsterna är bland annat tidsbokningar och blanketter för förhandsinformation.

Patientguide
I vår Patientguide hittar du svar på vanliga frågor om vad som sker före vården, under vården och efter vården.
