Bli bioanalytiker eller laboratorieskötare på Diagnostikcentrum
Inom HUS Diagnostikcentrum får du arbeta på en topposition inom laboratorietjänster på ett stort sjukhus eller på en lokal hälsostation.

Som bioanalytiker/laboratorieskötare kan du utifrån ditt eget intresse arbeta i laboratorier för klinisk kemi och hematologi, klinisk mikrobiologi, patologi, genetik, klinisk mikrobiologi, patologi, klinisk fysiologi, nuklearmedicin och klinisk neurofysiologi samt med provtagningsuppgifter.
Dina arbetspass kan beroende på arbetsplats göras i ett, två eller tre skift. Vi erbjuder dig i första hand heltidsjobb, men beaktar även dina önskemål att arbeta deltid.
Är du intresserad av att jobba hos oss? Du kan antingen skicka e-post till husdiagnostiikkakeskus.rekrytointi@hus.fi eller kolla våra lediga tjänster nedan.
Sök jobb hos oss (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
Vi har flera lediga tjänster som bioanalytiker och laboratorieskötare. Ta en titt på våra lediga jobb och skicka in en ansökan!

Mobilapp leder till snabbare provtagning
Provtagningen på flera av HUS sjukhus är nu snabbare och säkrare än tidigare tack vare en mobilapplikation. Vi fick följa med en provtagare för att se hur det funkar i praktiken.

Lär känna oss
HUS Diagnostikcentrum är den ledande producenten av kliniska laboratorie- och bilddiagnostiktjänster i Finland. Diagnostikcentrums huvudsakliga verksamhetsområde är HUS-sammanslutningens specialiserade sjukvård och primärvården i de välfärdsområden som hör till HUS samt laboratorie- och bilddiagnostikverksamheten inom Kymmenedalens och Södra Karelens välfärdsområden.
Vid Diagnostikcentrum arbetar cirka 3 400 experter inom laboratorie- och bilddiagnostik och vi har verksamhet på cirka 150 verksamhetsställen. Diagnostikcentrum ansvarar på riksnivå för ett flertal undersökningar som kräver specialistkompetens och -teknik samt för den forskning och undervisning som hör till ett universitetssjukhus.
Läs mer om Diagnostikcentrum
Här hittar du alla våra ca 100 laboratorier och provtagningsställen i Helsingfors och Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelens sjukvårdsdistrikt:
Vårt genetiska laboratorium är det största i Finland, och varje år gör vi ungefär 57 000 genetiska undersökningar.
Vi arbetar på två olika våningar i HUSLAB-huset, i huvudsak vardagar mellan 7.30 och 15.30.
Hos oss arbetar en stor variation av professionell hälso- och sjukvårdspersonal: ungefär 50 laboratorieskötare, 3 närvårdare, 2 avdelningssekreterare, 20 genetiker, 3 laboratorer, 8 läkare, 5 bioinformatiker och en klinisk expert.
Vi har koncentrerat oss på diagnostik av ärftliga sjukdomar och cancer. Dessutom gör vi individuell diagnostik av läkemedelssubstanser. På morgnarna gör vi vårdavdelningsprovtagning.
Vårt arbete är innovativt och utmanande. Genetik är en progressiv och snabbt växande disciplin, så utvecklingsarbete är en del av vårt dagliga arbete.
Hos oss får man arbeta mångsidigt med cyto- eller molekylärgenetiska undersökningar och använda sig av den senaste laboratorietekniken.
I och med den ökande provmängden försöker vi automatisera arbetet med hjälp av robotik. Vid sidan om automatiken arbetar vi för hand och analyserar data.
Inom kundtjänst- och provtagningsarbetet kan du arbeta på verksamhetsställen både inom den specialiserade sjukvården och inom primärvården. Beroende på verksamhetsställe kan arbetet innefatta kundservice och provtagning på sjukhusets vårdavdelningar eller polikliniker, på hälsostationernas laboratorier eller på särskilda laboratorieprovtagningsställen (till exempel Kampen, Åggelby, Iso-Omena, Träskända, Lojo, Nordsjö) eller på Mobila provtagningen.
Inom Mobila provtagningen tar man prover hemma hos klienter, på olika inrättningar, på kallstationer (hälsostationer utan laboratorier) samt på sjukhusets vårdavdelningar. Vi har verksamhet i Helsingfors, Esbo, Vanda, Västra Nyland och Mellersta Nyland.
Provtagningen på hälsostationslaboratorierna är mångsidig eftersom klienterna består av allt från spädbarn till pensionärer. Utöver blodprovtagning kan arbetsdagen innefatta bland annat EKG-registrering eller EKG-långtidsregistrering, spirometriundersökningar, gynekologiska prov, svalg- och svampodlingar samt handledning och vägledning för kunder. Arbetet innefattar även patientnära analys samt förbehandling av prover och att skicka prover vidare för undersökning.
Som bioanalytiker/laboratorieskötare har du en central roll i att arbeta som expert i en mångprofessionell arbetsgemenskap med analys och preanalys. Din expertis behövs också speciellt när det gäller att introducera nya medarbetare och i verksamhetens utvecklingsprojekt.
Det finns ungefär 100 provtagningsställen i huvudstadsregionen, Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen. Det verksamhetsställe som ligger längst västerut är i Hangö och det som ligger längst österut är i Vederlax. Arbetet kan bestå av dagarbete, tvåskiftsarbete eller treskiftsarbete beroende på verksamhetsställe.
Provtagning är en del av laboratorieverksamheten som är synlig för kunder/patienter. Vi värdesätter därför ett kundorienterat tankesätt samt utmärkt social kompetens och förmåga att arbeta i team i en mångprofessionell arbetsgemenskap. I alla tjänster är det viktigt att experterna har goda muntliga och skriftliga kunskaper i finska.