Sömnapnépolikliniken, Hud- och allergisjukhuset
Nyckelord:- sömnapné
- hud- och allergisjukhuset
- kort sömnregistrering som görs hemma (nattpolygrafi)
- sömnstörning
- lungsjukdomar
- Hjärt- och lungcentrum
På Sömnapnépolikliniken undersöker och behandlar vi sömnapné hos vuxna i Helsingfors.
Vid misstanke om sömnapné genomgår du undersökningar inledningsvis inom primärvården (vid en hälsocentral eller inom den privata sektorn) och om man där upptäcker sömnapné som kräver behandling eller behov av ytterligare utredningar får du en remiss till Sömnapnépolikliniken.
Våra vanligaste patientgrupper är personer med minst medelsvår sömnapné, för vilka man överväger behandling med övertrycksapparat (CPAP). En särskilt krävande grupp är patienter som lider av dagtrötthet och patienter som är i särställning på grund av sitt yrke. Vid Sömnapnépoliklinikens sömnlaboratorium gör vi diagnostiska utredningar i form av kortare sömnregistreringar (enkel sömnpylografi) både på sjukhuset och i hemmet och dessutom mer omfattande sömnregistreringar (polysomnografi) både på sjukhuset och i hemmet. Undersökningarnas syfte är att utreda störningar under sömnen, bl.a. andningsuppehåll eller sömnapné.
Utdelning av CPAP-utrustning till patienter som vårdas på Sömnapnépolikliniken
Vårt sjukhus överlåter en mask, en luftslang och en befuktare högst en gång per år enligt det urval av masker som finns på vårt sjukhus.
Utdelningen av tillbehör äger rum utan tidsbokning
Hud- och allergisjukhuset, Sömnapnépolikliniken, 4. vån.:
må-to kl. 8-15
fre kl. 8-14
Hud- och allergisjukhusets information, 3. vån.:
må-to kl. 15-18
fre kl. 14-18
Patientportalen Maisa (opens in new window, links to another website)
Du kan sköta ärenden hos oss genom att logga in i patientportalen Maisa. När din vårdrelation inleds får du noggrannare information om vilka av Maisas tjänster du kan använda. Tjänsterna är bland annat tidsbokningar och blanketter för förhandsinformation.

Patientguide
I vår Patientguide hittar du svar på vanliga frågor om vad som sker före vården, under vården och efter vården.
