Gå till huvudinnehåll

Pressmeddelande Publicerad 16.10.2023 08.56

EU beviljar omfattande finansiering för ett utvecklingsprojekt inom datasamarbete mellan europeiska barnsjukhus

Nyckelord:
  • medicinsk forskning
  • EU-rahoitus
  • horisontti eurooppa

Projektet PHEMS syftar till att främja de europeiska barnsjukhusens gemensamma användning av hälsodata som samlats in från sjukhusen och skapa nya möjligheter för innovationer, vetenskaplig forskning och patientvård som grundar sig på utnyttjande av sjukhusens databaser.

Tietokoneen ohjelmointikoodia

Inom projektet PHEMS är målet att utveckla också tekniska lösningar genom vilka man kan skapa artificiella data som är jämbördiga med ursprungliga patientdata, det vill säga syntetiska data till stöd för vetenskaplig forskning och utvecklingsarbete. Mostphotos

”Inom forsknings- och innovationsarbetet stöter man kontinuerligt på situationer där dataskyddsbestämmelser utgör hinder för att samla patientdata från olika sjukhus för analys, i synnerhet mellan olika länder. Inom projektet PHEMS är målet att utveckla ett gemensamt ekosystem för hälsodata för europeiska barnsjukhus. I ekosystemet kan känsliga hälsodata analyseras decentraliserat, vilket innebär att data inte lämnas ut från sjukhusen” säger Katariina Gehrmann, linjedirektör för digitala och innovationstjänster på Sjukvård för barn och unga.

I ekosystemet utformas tekniska lösningar och gemensamma dataskyddsprinciper mellan sjukhusen så att känsliga data i registret inte behöver överföras från sjukhusen för analys, utan jämförelse av data och samarbete mellan sjukhusen i olika europeiska länder kan göras utan att data överförs. Inom projektet utvecklas dessutom tekniska lösningar genom vilka man kan skapa artificiella data som är jämbördiga med ursprungliga patientdata, det vill säga syntetiska data till stöd för vetenskaplig forskning och utvecklingsarbete.

För projektet som inleddes i oktober 2023 och pågår fram till september 2026 har beviljats en total finansiering på 7 miljoner euro från ramprogrammet Horisont Europa och från det offentliga samfundet UK Research and Innovation (UKRI) i Storbritannien.

Konsortiets sjukhuspartner är HUS Helsingfors universitetssjukhus (Finland), Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam (Nederländerna), Azienda Ospedaliero-Universitaria Anna Meyer i Florens (Italien), Hospital Sant Joan de Déu i Barcelona (Spanien), Great Ormond Street Hospital for Children i London (Storbritannien) och Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (Lettland). Utöver barnsjukhusen ingår följande teknikpartner i konsortiet PHEMS: Tietoevry Finland Oy (Finland), Aridhia Informatics Limited (Storbritannien) och VEIL.AI Oy (Finland) samt som tillhandahållare av experttjänster: The Hyve B.V.  (Nederländerna) och Genesis Biomed (Spanien). 

För mera information:
Katariina Gehrmann

 

Funded by EU logo

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.