Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.10.2023 08.57

EU:lta merkittävä rahoitus HUSin johtamalle eurooppalaisten lastensairaaloiden datayhteistyön kehittämishankkeelle

Asiasanat:
  • lääketieteellinen tutkimus
  • EU-rahoitus
  • horisontti eurooppa

PHEMS-hankkeen tavoitteena on edistää sairaaloista kerätyn terveysdatan hyödyntämistä eurooppalaisten lastensairaaloiden kesken ja luoda uudenlaisia mahdollisuuksia sairaaloiden tietovarantoja hyödyntäville innovaatioille, tieteelliselle tutkimukselle ja potilaiden hoidolle lastensairauksien alalla.

Tietokoneen ohjelmointikoodia

PHEMS-hankkeessa kehitetään teknologisia ratkaisuja, joiden avulla pystytään luomaan alkuperäisen potilasdatan veroista keinotekoista eli synteettistä dataa tieteellisen tutkimuksen ja kehittämistyön tueksi. Kuva: Mostphotos.

”Tutkimus- ja innovaatiotyössä törmätään jatkuvasti tilanteisiin, joissa tietosuojasäännösten vuoksi eri sairaaloiden potilasdataa ei voida koota yhteen analysointia varten, varsinkaan eri maiden välillä. PHEMS-hankkeessa on tavoitteena kehittää eurooppalaisten lastensairaaloiden yhteinen tietoaineistojen ekosysteemi, jossa arkaluonteisia terveystietoja voidaan analysoida hajautetusti, eli niitä ei luovuteta sairaaloista”, kertoo lasten ja nuorten sairauksien Digitaalisten ja innovaatiopalveluiden linjajohtaja Katariina Gehrmann.

Ekosysteemissä rakennetaan tekniset ratkaisut ja yhteiset tietosuojaperiaatteet sairaaloiden kesken, jotta rekistereissä olevaa arkaluonteista tietoa ei tarvitse siirtää analyysia varten pois sairaaloista, vaan tietojen vertailu ja yhteistyö eri Euroopan maiden sairaaloiden välillä on mahdollista ilman tietojen siirtoa. Lisäksi hankkeessa kehitetään teknologisia ratkaisuja, joiden avulla pystytään luomaan alkuperäisen potilasdatan veroista keinotekoista eli synteettistä dataa tieteellisen tutkimuksen ja kehittämistyön tueksi.

Lokakuun alussa 2023 käynnistyneelle ja syyskuuhun 2026 jatkuvalle hankkeelle on myönnetty rahoitusta yhteensä 7 miljoonaa euroa Horisontti Eurooppa -puiteohjelmasta ja Iso-Britannian UK Research and Innovation -virastolta (UKRI).

Konsortion kumppanuussairaalat ovat HUS Helsingin yliopistollinen sairaala (Suomi), Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam (Alankomaat), Meyer Children's Hospital IRCCS (Firenze, Italia), SJD Barcelona Children’s Hospital (Barcelona, Espanja), Great Ormond Street Hospital for Children (Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta) ja Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (Latvia). Lastensairaaloiden lisäksi PHEMS-konsortioon kuuluvat teknologiakumppaneina Tietoevry Finland Oy (Suomi), Aridhia Informatics Limited (Yhdistynyt kuningaskunta) ja VEIL.AI Oy (Suomi) sekä asiantuntijapalveluiden tarjoajina The Hyve B.V. (Alankomaat) ja GENESIS Biomed (Espanja). Hankehakemuksen valmistelussa auttoi EU-rahoitukseen erikoistunut yritys Spinverse.

Lisätietoa:

Katariina Gehrmann, Digitaalisten ja innovaatiopalveluiden linjajohtaja, Lasten ja nuorten sairaudet, HUS 
katariina.gehrmann@hus.fi, puh. +358 40 730 774

 

Funded by EU logo

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.