Gå till huvudinnehåll

Mödra- och amningspolikliniken, Hyvinge sjukhus

Nyckelord:
  • förlossningar
  • graviditet
  • Hyvinge sjukhus

Vid Hyvinge sjukhus mödrapoliklinik gör vi undersökningar och fosterscreeningar under graviditeter. Den gravida mamman kommer till polikliniken med en remiss från läkare eller rådgivningens hälsovårdare. En stödperson kan vara närvarande under undersökningarna. Barn får inte vara närvarande på mottagningarna.

kontakterDen första kontakten med mödrapolikliniken sker ofta i form av ultraljudsundersökningar i början av graviditeten som görs i graviditetsvecka 11+6–13+6 samt 20–22. Rådgivningen skickar en remiss till det första ultraljudet.

De vanligaste orsakerna till besök på mödrapolikliniken är bland annat

  • högt blodtryck
  • för tidiga värkar
  • avvikande bjudning (t.ex. sätesändläge)
  • störningar i sockerämnesomsättningen (graviditetsdiabetes)
  • bedömning av förlossningssätt på grund av föregående förlossning
  • bedömning av fostrets storlek.

Vi har separata mottagningar för patienter med förlossningsrädsla (SYPE-polikliniken) samt en separat mottagning för de familjer som behöver särskilt stöd under graviditeten (ETU-polikliniken). Den gravida mamman kommer till polikliniken efter en remiss från läkare eller rådgivningens hälsovårdare. Vissa patienter vårdar vi med digitala vårdvägar, till exempel sker uppföljningen av blodsockernivåerna hos kvinnor med graviditetsdiabetes på vårdvägen.

Amningspolikliniken

Amningspolikliniken ligger i H-byggnaden på Hyvinge sjukhus vid Polikliniken för barnsjukdomar. På vår amningspoliklinik erbjuder vi hjälp och stöd vid amningsproblem om amningsvägledningen som ges på mödrarådgivningen och stödet från kamratstödgrupper inte räcker till.

Ingen remiss till mottagningen krävs under amningsperioden. På mottagningen sköter vi amningsproblem tills barnet är 6 månader. Om förebyggande hjälp gällande amningsproblem behövs redan under graviditeten, behövs en remiss av en hälsovårdare från rådgivningen.

Man kan boka en telefontid till Amningspolikliniken genom att ringa återuppringningssystemets nummer (019) 4587 2269. Återuppringningssystemet fungerar från måndag till fredag kl. 7–15. En del av amningsproblemen kan lösas redan per telefon men vid svårare situationer rekommenderar vi att gå på mottagning som vid behov bokas under samtalet.  En poliklinikavgift uppbärs för mottagningsbesöken.

Gällande bröstrelaterade sjukdomar ber vi dig kontakta din egen hälsovårdscentral. Sådana sjukdomar är t.ex. bröstinflammation och jästinfektion.

Feedback

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen! Berätta om hur vi kan förbättra den här sidan.

Berätta om hur vi har lyckats eller hur vi kan förbättra den här sidan.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.