Samarbetsnätverk för utveckling
Vi har ett tätt utvecklingssamarbete med Social- och hälsovårdsministeriet, THL, Helsingfors universitet, regionala kunskapscenter inom socialarbete, kommunala social- och hälsovårdssektorn, HUS-Nyland-samordningsgruppen samt ledningsgruppen för integrationen av HUS området.
Vi agerar koordinator inom de centrala nätverken i området, ledarnätverket för folkhälsoarbetet och nätverket för munhälsa, samt deltar i möten för det nationella ledarnätverket för folkhälsoarbetet.
Vi, medlemmarna i ledarnätverket för folkhälsoarbetet inom HUS område, arbetar för primärvårdsrelaterade frågor i området genom samarbete. Vi samlas regelbundet för att behandla frågor kring utveckling av primärvården, främjandet av vårdreformen samt hälso- och sjukvårdens verksamhet.
Vi besvarar också frågor, avger utlåtanden och strävar efter att lyfta fram för primärvården väsentliga frågor. Vid behov bjuder vi in föreläsare till våra möten från till exempel ministeriet, regionförvaltningsverket, kommunerna och Kommunförbundet.
- Gruppen fungerar som en kollegial grupp för ledare inom folkhälsoarbetet.
- Mötet kan vid behov avge yttranden och på bred front ta upp aktuella frågor om verksamheten.
- Mötena kan bidra till att förbereda samarbetsfrågor när det gäller planer för ordnande av hälsovården.
- På våra möten behandlas frågor kring främjandet av hälsa och välfärd inom primärvården samt allmänmedicin.
- HUS Primärvårdsenhet är den tekniska arrangören av mötena, och bistår ordförandena med stöd när det gäller att förbereda mötena.
Ordförande för ledarnätverket för folkhälsoarbetet är ledande överläkare Kaija Hannula (Kyrkslätt) och sekreterare är Katja Croell (HUS).
Mer information och kontaktuppgifter: kaija.hannula@kirkkonummi.fi och katja.croell@hus.fi
Vi samlas inom det dynamiska ledarnätverket för munhälsovården inom HUS-området 3–4 gånger per år. På våra möten diskuterar vi aktuella frågor inom munhälsovården och strävar efter att främja en enhetlig utveckling av munhälsovården. På våra samlingar delar vi med oss av vår expertis och bjuder in representanter från såväl kommuner som regionförvaltningsverk, Social- och hälsovårdsministeriet och HUS. Vid behov tar vi en fast ståndpunkt om munhälsovårdsfrågor.
HUS primärvårdsenhet är den tekniska arrangören av mötena, och bistår ordförandena med stöd när det gäller att förbereda mötena. Mötesordförande är ledande övertandläkare Hellevi Ruokonen och sekreterare är Katja Croell.
På mötena
- behandlas frågor kring social- och hälsovårdsreformen (vårdreformen),
- presenteras och sprids god praxis,
- kan yttranden avges vid behov och för munhälsovården viktiga frågor tas upp, samt
- samarbetsfrågor som gäller planer för ordnande av hälsovården kan förberedas, till exempel ordnandet av specialisttandläkartjänster i kommuner/inom primärvården eller samarbetsfrågor kring anordnandet av krävande tandvårdspatienter/tandvårdspatienter med bakomliggande sjukdomar.
Om du har några frågor eller du vill ta kontakt med nätverket, kontakta oss på Hellevi Ruokonen eller Katja Croell.
Vill du utveckla dig själv och nätverka med andra utvecklare av social- och hälsotjänster i regionen? Vi erbjuder dig möjligheten att delta i vår utbildning för utvecklare av social- och hälsovårdsreformen.
Utbildningen är öppen för dig som arbetar med utvecklingen av primärvården, specialistvården eller socialvården inom HUS område eller Eksote.
Under utbildningen kommer du att delta i tre stycken två dagars utbildningstillfällen och i ett avslutningsevenemang som räcker en dag. Under utbildningen går vi igenom utvecklingsmetoder, tar upp kundorientering genom tjänstedesign, beaktar finansiella lagar och granskar bedömningen. Du kommer att använda dig av allt du lär dig under utbildningen genom att utveckla det egentliga utvecklingsmålet för ditt arbete eller ditt team. Under utbildningen kommer du att presentera och rapportera framstegen av detta utvecklingsmål. Utvecklingsuppgiften kan också genomföras som par- eller grupparbete enligt önskemål.
Om utveckling är din grej – anmäl dig! Utbildningen leds av utbildare som länge har arbetat med utvecklingsuppgifter och utbildat andra utbildare. Anmälan till nästa utbildning öppnas inom kort.
Det finns över 300 av oss utbildade utvecklare i huvudstadsregionen. När du deltagit i vår utbildning kan du dra nytta av årliga, avgiftsfria utvecklingsmöten.