Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 6.5.2024 16.06

HUS och VAKE förbereder andningsförlamningspatienternas grupphems överlåtelse av rörelse

Nyckelord:
  • Hjärt- och lungcentrum
  • lungsjukdomar
  • Vanda

Vid årsskiftet träder nya lagen om funktionshinderservice i kraft och med den ska vård av patienter som får respiratorvård överlåts från specialiserad sjukvård till välfärdsområden. För tillfället planerar HUS och Vanda och Kervo välfärdsområde överlåtelse av rörelse gällande andningsförlamningspatienternas grupphem som är beläget i Räckhals i Vanda.

Hengityshalvauspotilaiden ryhmäkoti Vantaan Rekolassa

För tillfället planerar HUS och Vanda och Kervo välfärdsområde överlåtelse av rörelse gällande andningsförlamningspatienternas grupphem som är beläget i Räckhals i Vanda. 

Grupphemmet för andningsförlamningspatienter erbjuder vård dygnet runt för personer som får respiratorvård. Den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft 1.1.2025 och påverkar organisering av vården för personer i respiratorvård.

Invånarnas vård i grupphemmet förbli oförändrad

På grund av denna ändring ska HUS andningsförlamningspatienternas grupphem med sina invånare och personal i Räckhals i Vanda överlåts till Vanda och Kervo välfärdsområde. I fortsättningen ska personlig assistans ordnas som socialvårds tjänster. HUS är fortfarande ansvarig för specialiserade sjukvårdens andel av andningsförlamningspatienternas vård.

’’Grupphemmet i Räckhals har kompetent personal, bra ledarskap och en trygg och hemtrevlig atmosfär. Jag är väldigt stolt över enheten och dess personal", säger direktör för resultatområdet Raija Kontio, HUS.

Efter förändringen ska invånarnas vård i grupphemmet förbli oförändrad i välfärdsområdet, och i överlåtelse av rörelse ska den nuvarande personalen i HUS övergå till välfärdsområdet som gamla arbetstagare. 

’’De arbetstagare som övergår till VAKE är hjärtligt välkomna. Tillsammans fortsätter vi med bra respiratorvård för våra patienter, i enlighet med rättvisa, ansvarsfullhet och djärvhet", säger sektordirektör Kirsi Leväpelto, Vanda och Kervo välfärdsområde.

Informationsmöten för invånarna

Informationsmöten gällande förändringen ska anordnas för invånarna och deras närstående. Vanda och Kervo välfärdsområde har förbundit sig till välbefinnande av Räckhals grupphems invånare och personal och beaktar deras behov både under och efter förändringen.

Vård och transportservice för personer som får respiratorvård förblir avgiftsfria också efter förändringen. Grupphemmets invånare får också i fortsättningen ersättning för uppehälle som motsvarar den nuvarande ersättningen för uppehället.

Ikraftträdandet av lagen har tre års övergångstid från början av 2025. Under övergångstiden ska andningsförlamningspatienternas tjänster organiseras i enlighet med nuvarande lagstiftning, om personerna inte själv vill redan tidigare omfattas av lagen om funktionshinderservice. 

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.