Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 9.10.2020 15.18

HUS varautuu koronavirustestimäärien kasvuun

Asiasanat:
  • koronavirus

HUS varautuu koronatestimäärien kasvuun ja arvioi jatkuvasti erilaisia testivaihtoehtoja. Tartuntojen kasvaessa on tärkeää noudattaa alueellisia suosituksia.

koronanäyte

Koronatestien saatavuus on Uudellamaalla tällä hetkellä hyvä.

”Näytteenottoon pääsee samana päivänä, ja analyysitulokset valmistuvat alle 48 tunnin kuluessa. Pyrimme jatkossa tätäkin nopeampaan toimitukseen”, kertoi ylilääkäri Maija Lappalainen HUS Diagnostiikkakeskuksesta 9.10. järjestetyssä HUSin koronavirusinfossa.

Akuutin koronavirustartunnan epäilyssä standardina on ottaa nenä-nielunäyte tai nielunäyte taipuisalla nukkatikulla ja tehdä PCR-testi. PCR-testin herkkyys on hyvä, varsinkin, jos testi otetaan sopivana ajankohtana oireiden alkamisen jälkeen. Nopeaa potilashoitoa varten HUSissa on käytössä myös pika-PCR-testi erityisesti sairaalahoitoon jääviä potilaita varten.

Lappalainen kävi läpi myös muita julkisuudessa esillä olleita testityyppejä, kuten antigeenitestejä ja vasta-ainetestejä. Esimerkiksi sylkinäytteen tai puhallustestin käyttöönottoa joudutaan vielä odottamaan. Helsinki-Vantaan lentokentällä käytössä olevien koronakoirien tuloksia odotetaan mielenkiinnolla.

HUSiin on tulossa käyttöön myös yhdistelmätestejä, joilla voidaan tunnistaa yhdellä kertaa useampia taudinaiheuttajia, kuten influenssaviruksia ja koronavirusta.

”Seuraamme aktiivisesti alan kehitystä ja etenemme näyttöön perustuvalla tiedolla”, Lappalainen painotti.

Tartuntojen määrä kasvussa

Koronavirustartuntoja on nyt HUSin alueella yhtä paljon kuin kevään huippuviikoilla. Luvut eivät kuitenkaan ole suoraan verrattavissa, sillä keväällä testauskapasiteetti oli vähäisempi.

”Nyt valtaosa sairastuneista on 20-39 –vuotiaita. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnan saaneista on hienoisessa nousussa”, kertoi osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila HUS Tulehduskeskuksesta.

Kouluikäisiltä tartuntoja löytyy suhteessa vähemmän kuin testissä käyneiden osuuden perusteella voisi olettaa. Sen sijaan 19-30-vuotiailta tartuntoja löydetään otettuun testimäärään suhteutettuna enemmän kuin muissa ikäryhmissä.

”Nuorten aikuisten tulisi käydä testeissä lievissäkin oireissa, jotta tartunnat eivät leviäisi lähipiiriin”, Anttila korosti.

Koronaviruspotilaiden määrä HUSin sairaaloissa on toistaiseksi ollut maltillinen, mutta potilaiden määrä on lähtenyt nousuun.

Rajoitukset ja suositukset nähtävillä verkossa

HUS on varautunut koronaviruspotilaiden määrän kasvuun. Leikkauspotilaiden jonoja pyritään lyhentämään monin eri keinoin, kertoi johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

 ”Toimintaa on tehostettu monin tavoin. Henkilökunta tekee lisätöitä ja työaikaa sijoitetaan ilta-aikaan mahdollisuuksien mukaan. Tarvittaessa olemme myös ohjanneet potilaita muihin sairaanhoitopiireihin tai yksityisille toimijoille”, Mäkijärvi kertoi.

HUSin johdolla tehdään alueellista koordinaatiota pandemian hillitsemiseksi. Ajantasaiset alueelliset rajoitukset ja suositukset voi tarkistaa verkosta osoitteesta www.hus.fi/alueellinen-koronavirusepidemiatilanne-ja-suositukset.

Mäkijärvi muistutti käsihygieniasta, turvaväleistä ja kasvomaskin käytöstä. Yksityistilaisuuksien osallistujamäärää suositellaan rajattavaksi korkeintaan 20 henkeen.

Vierailut HUSin osastoille ja muihin yksiköihin ovat rajoitettuja sekä potilaiden että henkilökunnan turvaksi. Lisätietoa löytyy verkosta: https://www.hus.fi/ohjeita-vierailijoille

 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.