Integraatio ja kehittäminen
Olemme mukana perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen välisessä kehittämisessä ja edistämme alueen henkilöstön kehittämisosaamista, ketjulähettitoimintaa ja eKonsultaatiota.
Toimimme tiiviisti kehittämisyhteistyössä STM:n, THL:n, Helsingin yliopiston, Hyvinvointialueiden, Soccan ja Terveyskylän kanssa. Koordinoimme HUS-alueen kansanterveystyön johtajaverkostoa ja Uudenmaan suun terveydenhuollon johtajaverkostoa sekä osallistumme aktiivisesti valtakunnallisen kansanterveystyön johtajaverkoston tapaamisiin.
HUS-alueen kansanterveystyön johtajaverkoston jäsenet edistävät yhteistyössä alueen perusterveydenhuollon asioita. Verkosto kokoontuu säännöllisesti käsittelemään terveydenhuollon kehittämiseen ja toimintaan liittyviä kysymyksiä.
- Verkosto toimii kansanterveystyön johtajien vertaisryhmänä.
- Kokouksissa tuodaan laaja-alaisesti esiin toimintaa koskevia ajankohtaisia asioita.
- Verkosto voi tarvittaessa antaa lausuntoja.
- Kokouksissa kuullaan perusterveydenhuollon terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ja yleislääketieteeseen liittyviä asioita.
- HUS Perusterveydenhuollon yksikkö toimii kokousten teknisenä järjestäjänä ja puheenjohtajien apuna kokousten valmistelussa.
HUS-alueen suun terveydenhuollon johtajaverkosto tapaa 3-4 kertaa vuodessa. Kokouksissa käsitellään suun terveydenhuollon ajankohtaisia asioita ja pyritään edistämään suun terveydenhuollon yhdenmukaista kehittämistä. Kokouksissa jaetaan asiantuntemusta, esitetään ja levitetään hyviä käytäntöjä sekä niihin kutsutaan edustajia niin hyvinvointialueiden kuin Avin, STM:n ja HUSin palveluksesta. Tarpeen mukaan verkosto ottaa kantaa suun terveydenhuollon asioihin.
HUSin perusterveydenhuollon yksikkö toimii kokousten teknisenä järjestäjänä ja puheenjohtajan apuna kokousten valmistelussa.
eKonsultaation avulla sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen perusterveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta voi konsultoida erikoissairaanhoidon ammattilaista jo asiakkaan vastaanoton aikana. Saman vastaanottokäynnin aikana saadaan erikoissairaanhoidon arvio asiakkaan tilanteeseen. eKonsultaatiossa hyödynnetään video-, ääni-, mobiili- ja chat-yhteyksiä, ja eri tiedostomuotojen jako on mahdollista.
eKonsultaatiot mahdollistavat uudella tavalla asiakkaan läsnäolon konsultaatiotilanteessa. Asiakas tulee kuulluksi ja on aktiivinen osapuoli hoitosuunnitelman rakentamisessa. Kuvayhteyden avulla myös statuslöydösten esittäminen helpottuu. Perusterveydenhuollolle eKonsultaatiot tarjoavat tukea päivittäiseen työhön ja kehittävät osaamista. Varhainen diagnostiikka hyödyttää myös erikoissairaanhoitoa ja vähentää lähetteiden käsittelyä.
Toimintaa kehitetään tiiviissä yhteistyössä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon toimijoiden kanssa. Samalla edistetään yhteisiä käytäntöjä asiakkaidemme hoidossa.
Ketjulähettitoiminta tarkoittaa alueen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille tarjottavien lyhyiden oppimis- ja tutustumisjaksojen järjestämistä alueen perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa tai sosiaalitoimessa. Jaksot kestävät yhdestä viiteen päivään. Jakson aikana ketjulähetti pääsee kohtaamaan alan toimijoita, päivittämään tietojaan ja taitojaan sekä verkostoitumaan kollegojen kanssa.
Lue lisää ketjulähettitoiminnasta.