Siirry pääsisältöön

Äidin lääkeneuvonta - Teratologinen tietopalvelu

Asiasanat:
  • äidin lääkeneuvonta

Annamme tietoa hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä. Meiltä saat myös neuvontaa imetyksen aikaista lääkitystä koskevissa kysymyksissä. Voit ottaa meihin yhteyttä jo raskauden suunnitteluvaiheessa.

Odottaville ja imettäville äideille

Kotisivuiltamme löytyy paljon perustietoa lääkkeistä sekä tavallisten raskaudenaikaisten oireiden hoidosta. 

Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit olla meihin yhteydessä joko puhelimitse tai chatin kautta.

Ammattilaisille

Meihin voivat olla yhteydessä myös terveydenhuollon ammattihenkilöt, apteekit ja viranomaiset sekä tiedotusvälineet. Terveydenhoitohenkilökunta voi tarvittaessa ottaa yhteyttä potilaita koskevissa kysymyksissä myös alta löytyvällä yhteydenottolomakkeella.

Emme puutu äidin, raskauden tai lapsen hoitoon, emmekä määrää lääkkeitä. Palvelun ollessa suljettuna otathan yhteyttä omaan neuvolaan tai äitiyspoliklinikkaan. Jos asiasi koskee työssä tapahtuvaan altistumiseen ja sen riskeihin, otathan ensisijaisesti yhteyttä omaan työterveydenhuoltoosi.

Ajankohtaista: influenssarokote

Vastustuskyky alenee raskauden aikana ja riski sairastua vaikeaan influenssainfektioon ja sen jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen, on koholla. Tämän vuoksi influenssarokotetta suositellaan kaikille raskaana oleville raskauden kestosta riippumatta. Inaktiivisten influenssarokotteiden ei ole todettu lisäävän sikiöriskiä, ja rokotteita pidetään turvallisena.

Influenssarokotteen voi turvallisesti ottaa myös imetyksen aikana.

Ajankohtaista: Nuha ja yskä – perushoito tärkeä ja lääkettä vain lyhytaikaisesti

Syksy kolkuttelee ovella, samoin flunssakausi. Raskaana ollessa flunssan perushoitoon kuuluvat lepo, lämpimien juomien nauttiminen ja tarvittaessa höyryhengitys, joka irrottaa limaa ja avaa hengitysteitä.

Tukkoisen nenän hoitoon voi tarvittaessa lyhytaikaisesti käyttää ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia sisältäviä nenäsuihkeita. Nämä lääkkeet supistavat kuitenkin voimakkaasti verisuonia, ja tarkan annosteluohjeen noudattaminen on tärkeätä. Sumutteena oleva valmiste on yleensä helpompi annostella kuin tipat.

Yskänlääkkeiden teho on kyseenalainen, eikä yskänlääkkeiden käyttö yleensä ole selkeästi perusteltua. Monet valmisteet sisältävät lukuisia eri vaikuttavia ainesosia, joista valtaosasta ei ole tehty tutkimuksia raskauden aikaisen käytön turvallisuudesta. Yskänärsytyksen lievittämiseen itsehoitolääkkeistä voi tarvittaessa käyttää dekstrometorfaania, ja limaa irrottavista valmisteista esimerkiksi bromheksidiiniä tai guaifenesiiniä.

Imetyksen aikana pätevät samat periaatteet.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.