Äidin lääkeneuvonta - Teratologinen tietopalvelu
Asiasanat:- äidin lääkeneuvonta
Annamme tietoa hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä. Meiltä saat myös neuvontaa imetyksen aikaista lääkitystä koskevissa kysymyksissä. Voit ottaa meihin yhteyttä jo raskauden suunnitteluvaiheessa.
Odottaville ja imettäville henkilöille
Kotisivuiltamme löytyy paljon perustietoa lääkkeistä sekä tavallisten raskaudenaikaisten oireiden hoidosta. Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit olla meihin yhteydessä joko puhelimitse tai chatin kautta. Palvelun ollessa suljettuna voit olla yhteydessä omaan neuvolaan tai äitiyspoliklinikkaan.
Emme puutu odottajan tai imettäjän hoitoon, emmekä raskauden tai lapsen hoitoon. Emme määrää lääkkeitä. Jos asiasi koskee työssä tapahtuvaa altistusta tai riskiä, otathan ensisijaisesti yhteyttä omaan työterveydenhuoltoosi.
Teratologisen tietopalvelun chat (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Chat-palvelussa vastaamme vain yksinkertaisiin kysymyksiin. Muissa tapauksissa otathan yhteyttä puhelimitse. Chat-palvelu on avoinna maanantaisin ja perjantaisin klo 13-15.
Ammattilaisille
Meihin voivat olla yhteydessä myös terveydenhuollon ammattihenkilöt, apteekit ja viranomaiset sekä tiedotusvälineet. Terveydenhoitohenkilökunta voi tarvittaessa ottaa yhteyttä potilaita koskevissa kysymyksissä myös alta löytyvällä yhteydenottolomakkeella.
Ammattilaisten yhteydenottolomake (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Terveydenhuollon ammattilaiset voivat konsultoida Teratologista tietopalvelua tällä lomakkeella. Palvelun käyttö vaatii tunnistautumisen.
Ajankohtaista: Nuha ja yskä – perushoito tärkeä ja lääkettä vain lyhytaikaisesti
Raskaana ollessa flunssan perushoitoon kuuluvat lepo, lämpimien juomien nauttiminen ja tarvittaessa höyryhengitys, joka irrottaa limaa ja avaa hengitysteitä.
Tukkoisen nenän hoitoon voi tarvittaessa lyhytaikaisesti käyttää ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia sisältäviä nenäsuihkeita. Nämä lääkkeet supistavat kuitenkin voimakkaasti verisuonia, ja tarkan annosteluohjeen noudattaminen on tärkeätä. Sumutteena oleva valmiste on yleensä helpompi annostella kuin tipat.
Yskänlääkkeiden teho on kyseenalainen, eikä yskänlääkkeiden käyttö yleensä ole selkeästi perusteltua. Monet valmisteet sisältävät lukuisia eri vaikuttavia ainesosia, joista valtaosasta ei ole tehty tutkimuksia raskauden aikaisen käytön turvallisuudesta. Yskänärsytyksen lievittämiseen itsehoitolääkkeistä voi tarvittaessa käyttää dekstrometorfaania, ja limaa irrottavista valmisteista esimerkiksi bromheksidiiniä tai guaifenesiiniä.
Imetyksen aikana pätevät samat periaatteet.
Anna meille palautetta
Vauva haaveena - tärkeää huomioida jo raskautta suunniteltaessa
Monet altistukset voivat vaikuttaa haitallisesti hedelmällisyyteen. Sikiön elinten erilaistuminen alkaa heti kuukautisten jäätyä pois, ja ensimmäisen raskauskolmanneksen aikaiset viikot ovat herkkä ajankohta sikiön epämuodostumien kannalta. Siksi on tärkeää jo raskauden...
Raskaus ja foolihappo
Sikiön elimistö muodostuu alkuraskauden aikana 12. raskausviikon loppuun mennessä. THL suosittelee kaikille raskautta suunnitteleville naisille monipuolisen ruokavalion lisäksi päivittäistä 0,4 milligramman foolihappovitamiinilisää jo kaksi kuukautta ennen ehkäisyn...
Huomioitavaa raskauden ja imetyksen aikana
Seurantatutkimus lääkkeiden käytöstä raskauden aikana (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Haluatko auttaa kartuttamaan tietoa lääkkeiden raskauden aikaisen käytön turvallisuudesta? Voit auttaa keräämään tietoa osallistumalla seurantatutkimukseen.
Imetyksen edistämisen palkinto HUSin Teratologiselle tietopalvelulle eli äidin lääkeneuvonnalle (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Imetyksen tuki ry myöntää vuosittain tunnustuspalkinnon henkilölle, organisaatiolle tai toimijalle, joka on tehnyt vaikuttavaa ja ansiokasta työtä imetyksen edistämiseksi.
Naistalo (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Löydät lisätietoa raskaudesta ja synnytyksestä Terveyskylän Naistalosta. Terveyskylä on erikoissairaanhoidon verkkopalvelu.