Siirry pääsisältöön

Äidin lääkeneuvonta - Teratologinen tietopalvelu

Asiasanat:
  • äidin lääkeneuvonta

Aukioloajat ja yhteystiedot

Palveluajat

ma 9.00–13.00
ti 9.00–15.00
ke 12.00–16.00
to 9.00–15.00
pe 9.00–13.00

Annamme tietoa hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä. Meiltä saat myös neuvontaa imetyksen aikaista lääkitystä koskevissa kysymyksissä. Voit ottaa meihin yhteyttä jo raskauden suunnitteluvaiheessa.

Emme puutu äidin, raskauden tai lapsen hoitoon, emmekä määrää lääkkeitä. Palvelun ollessa suljettuna otathan yhteyttä omaan neuvolaan tai äitiyspoliklinikkaan. Jos asiasi koskee työssä tapahtuvaan altistumiseen ja sen riskeihin, otathan ensisijaisesti yhteyttä omaan työterveydenhuoltoosi.

Meihin voivat olla yhteydessä myös terveydenhuollon ammattihenkilöt, apteekit ja viranomaiset sekä tiedotusvälineet. Terveydenhoitohenkilökunta voi tarvittaessa ottaa yhteyttä potilaita koskevissa kysymyksissä myös sähköpostitse osoitteessa: @email. Emme vastaa sähköpostitse yleisöltä tuleviin kyselyihin.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit olla meihin yhteydessä joko puhelimitse tai chatin kautta.

Ajankohtaista: Koronavirusrokote ja raskaus

Koronavirusrokotteet hyödyntävät uutta rokoteteknologiaa, josta ei vielä ole kokemusta raskaana olevilla. Jo käytössä olevia muita rokotuksia pidetään yleensä turvallisina raskauden aikana, jos ne eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Lue lisää Lääkkeet ja rokotteet -sivulta.

Vauva haaveena - tärkeää huomioida jo raskautta suunniteltaessa ,

Monet altistukset voivat vaikuttaa haitallisesti hedelmällisyyteen. Sikiön elinten erilaistuminen alkaa heti kuukautisten jäätyä pois, ja ensimmäisen raskauskolmanneksen aikaiset viikot ovat herkkä ajankohta sikiön epämuodostumien kannalta. Siksi on tärkeää jo raskauden suunnitteluvaiheessa kiinnittää huomiota tekijöihin, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti hedelmällisyyteen tai sikiön kehitykseen.

Raskaus ja foolihappo ,

Sikiön elimistö muodostuu alkuraskauden aikana 12. raskausviikon loppuun mennessä. THL suosittelee kaikille raskautta suunnitteleville naisille monipuolisen ruokavalion lisäksi päivittäistä 0,4 milligramman foolihappovitamiinilisää jo kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä. Joissain tapauksissa annossuositus on jopa 4,0 milligrammaa päivässä. Riittävän foolihapon saannin on useissa väestöpohjaisissa tutkimuksissa todettu vähentävän synnynnäisten epämuodostumien vaaraa.

Teratologisen tietopalvelun chat ,

Chat-palvelussa vastaamme yleisesti lääkkeiden sopivuudesta raskaana oleville ja imettäville äideille. Chat-palvelu on avoinna ma​ ja pe klo 13-15.

Naistalo ,

Terveyskylä.fi

Löydät lisätietoa raskaudesta ja synnytyksestä Terveyskylän Naistalosta. Terveyskylä on erikoissairaanhoidon verkkopalvelu