Siirry pääsisältöön

Äidin lääkeneuvonta - Teratologinen tietopalvelu

Asiasanat:
  • äidin lääkeneuvonta

Annamme tietoa hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä. Meiltä saat myös neuvontaa imetyksen aikaista lääkitystä koskevissa kysymyksissä. Voit ottaa meihin yhteyttä jo raskauden suunnitteluvaiheessa.

Kotisivuiltamme löytyy paljon perustietoa lääkkeistä sekä tavallisten raskaudenaikaisten oireiden hoidosta. Mikäli et löydä etsimääsi täältä, olethan meihin yhteydessä.

Emme puutu äidin, raskauden tai lapsen hoitoon, emmekä määrää lääkkeitä. Palvelun ollessa suljettuna otathan yhteyttä omaan neuvolaan tai äitiyspoliklinikkaan. Jos asiasi koskee työssä tapahtuvaan altistumiseen ja sen riskeihin, otathan ensisijaisesti yhteyttä omaan työterveydenhuoltoosi.

Meihin voivat olla yhteydessä myös terveydenhuollon ammattihenkilöt, apteekit ja viranomaiset sekä tiedotusvälineet. Terveydenhoitohenkilökunta voi tarvittaessa ottaa yhteyttä potilaita koskevissa kysymyksissä myös sähköpostitse osoitteessa: konsultaatiot.teratologinen@hus.fi.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit olla meihin yhteydessä joko puhelimitse tai chatin kautta.

Ajankohtaista: Influenssarokote

Vastustuskyky alenee raskauden aikana ja riski sairastua vaikeaan influenssainfektioon ja sen jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen, on koholla. Tämän vuoksi influenssarokotetta suositellaan kaikille raskaana oleville raskauden kestosta riippumatta. Inaktiivisten influenssarokotteiden ei ole todettu lisäävän sikiöriskiä, ja rokotteita pidetään turvallisena.

Influenssarokotteen voi turvallisesti ottaa myös imetyksen aikana.

Ajankohtaista: Raskaana olevan ei tarvitse kärsiä siitepölyallergiasta

Siitepöyallergia on tavallista, mutta allergiaoireita voi onneksi hoitaa turvallisesti myös raskauden aikana. Ensisijaisesti paikallisiin oireisiin voi käyttää apteekista saatavia paikallisesti annosteltavia itsehoitolääkkeitä. Täältä voit lukea tarkemmin mitkä paikallishoitovalmisteet ovat käyttökelpoisia raskauden ja imetyksen aikana. Myös pitkään käytössä olleet suun kautta otettavat antihistamiinit loratadiini, desloratadiini, setiritsiini, levosetiritsiini ja feksofenadiini ovat käyttökelpoisia. Raskauden aikana sopivat valmisteet sopivat myös imetyksen aikaiseen käyttöön.