Äidin lääkeneuvonta - Teratologinen tietopalvelu
Asiasanat:Aukioloajat ja yhteystiedot
Puhelin
Puhelin, Puhelin: 09 471 76500Annamme tietoa hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä. Meiltä saat myös neuvontaa imetyksen aikaista lääkitystä koskevissa kysymyksissä. Voit ottaa meihin yhteyttä jo raskauden suunnitteluvaiheessa.
Kotisivuiltamme löytyy paljon perustietoa lääkkeistä sekä tavallisten raskaudenaikaisten oireiden hoidosta. Mikäli et löydä etsimääsi täältä, olethan meihin yhteydessä.
Teratologisen tietopalvelun chat (opens in new window, links to another website)
Chat-palvelussa vastaamme yleisesti lääkkeiden sopivuudesta raskaana oleville ja imettäville äideille. Chat-palvelu on avoinna ma ja pe klo 13-15.
Yhteydenottolomake (opens in new window, links to another website)
Teratologisen tietopalvelun ollessa suljettu voit myös jättää meille sähköisen yhteydenottopyynnön. Otamme sinuun yhteyttä puhelimitse virka-aikaan kolmen (3) arkipäivän sisällä.
Emme puutu äidin, raskauden tai lapsen hoitoon, emmekä määrää lääkkeitä. Palvelun ollessa suljettuna otathan yhteyttä omaan neuvolaan tai äitiyspoliklinikkaan. Jos asiasi koskee työssä tapahtuvaan altistumiseen ja sen riskeihin, otathan ensisijaisesti yhteyttä omaan työterveydenhuoltoosi.
Meihin voivat olla yhteydessä myös terveydenhuollon ammattihenkilöt, apteekit ja viranomaiset sekä tiedotusvälineet. Terveydenhoitohenkilökunta voi tarvittaessa ottaa yhteyttä potilaita koskevissa kysymyksissä myös sähköpostitse osoitteessa: konsultaatiot.teratologinen@hus.fi.
Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit olla meihin yhteydessä joko puhelimitse tai chatin kautta.
Ajankohtaista: Siitepölyallergia
Siitepöyallergia on tavallista, mutta allergia-oireita voi onneksi hoitaa turvallisesti myös raskauden aikana. Ensisijaisesti paikallisiin oireisiin voi käyttää apteekista saatavia paikallisesti annosteltavia itsehoitolääkkeitä. Suun kautta otettavat antihistamiinit loratadiini tai desloratadiini ovat ensisijaisia, myös feksofenadiini on käyttökelpoinen. Setiritsiini ja levosetiritsiini ovat toissijaisia. Raskauden aikana sopivat valmisteet sopivat myös imetyksen aikaiseen käyttöön.
Lue lisää aiheesta (Allergia ja astma)
Ajankohtaista: Koronavirusrokote ja raskaus
Raskaana olevien koronarokottamisesta on kertynyt tutkimustietoa tuhansista raskauksista. Tutkimustieto ja käytännön kokemus eivät ole viitanneet haittoihin. Maailmalla raskaana olevia on rokotettu paljon. Tuoreen tutkimuksen mukaan koronaviruksen deltamuunnos lisää erityisesti raskaana olevien riskiä sairastua vaikeaan tautimuotoon. Toisessa tuoreessa tutkimuksessa osoitettiin raskauden aikaisen koronarokotuksen suojaavan erinomaisesti myös koronainfektioon liittyvältä ennenaikaisen synnytyksen ja sikiökuoleman riskiltä. Tämä puoltaa raskaana olevien rokottautumista koronavirusta vastaan.
Koronarokotteen on todettu suojaavan erittäin hyvin äitiä sairaalahoitoa vaativalta taudilta. Raskauden aikainen koronarokotus suojaa myös vakavilta raskauskomplikaatioilta:
- Skotlantilaisessa, väestöpohjaisessa tutkimuksessa 4 viikon sisällä ennen synnytysajankohtaa todettu Covid-19 virusinfektio lisäsi ennenaikaisuuden riskin kaksinkertaiseksi (16.6% vs. 8.0% taustariski pandemian aikana). Raskauden aikana rokotetuilla riski ennenaikaisuuteen pieneni taustariskin tasolle (8.6%) (Stock ym. 2022).
- Sikiöaikaisen ja vastasyntyneen kuoleman riski oli moninkertaisesti koholla raskauksissa, joissa äiti sairasti Covid-19 infektion raskauden aikana (8.0 tuhatta raskautta kohden) tai kuukauden sisällä ennen lapsen syntymää (22.6 tuhatta raskautta kohden) verrattuna pandemian aikaiseen taustariskiin (5.6 tuhatta raskautta kohden). Jos äiti oli saanut koronarokotuksen raskauden aikana, riski pieneni ollen 4.3 tuhatta raskautta kohden (Stock ym. 2022).
Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen ja kolmannen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi. Myös muiden perheenjäsenten kannattaa ottaa koronarokote omalla vuorollaan.
Ajankohtaista: Uutta psykoosilääkkeistä raskauden aikana
Uutta tutkimustietoa Suomesta psykoosilääkkeiden turvallisuudesta raskauden aikana. Artikkeliin pääset tästä.
Vauva haaveena - tärkeää huomioida jo raskautta suunniteltaessa
Monet altistukset voivat vaikuttaa haitallisesti hedelmällisyyteen. Sikiön elinten erilaistuminen alkaa heti kuukautisten jäätyä pois, ja ensimmäisen raskauskolmanneksen aikaiset viikot ovat herkkä ajankohta sikiön epämuodostumien kannalta. Siksi on tärkeää jo raskauden...
Raskaus ja foolihappo
Sikiön elimistö muodostuu alkuraskauden aikana 12. raskausviikon loppuun mennessä. THL suosittelee kaikille raskautta suunnitteleville naisille monipuolisen ruokavalion lisäksi päivittäistä 0,4 milligramman foolihappovitamiinilisää jo kaksi kuukautta ennen ehkäisyn...
Huomioitavaa raskauden ja imetyksen aikana
Seurantatutkimus lääkkeiden käytöstä raskauden aikana (opens in new window, links to another website)
Haluatko auttaa kartuttamaan tietoa lääkkeiden raskauden aikaisen käytön turvallisuudesta? Voit auttaa keräämään tietoa osallistumalla seurantatutkimukseen.
Imetyksen edistämisen palkinto HUSin Teratologiselle tietopalvelulle eli äidin lääkeneuvonnalle (opens in new window, links to another website)
Imetyksen tuki ry myöntää vuosittain tunnustuspalkinnon henkilölle, organisaatiolle tai toimijalle, joka on tehnyt vaikuttavaa ja ansiokasta työtä imetyksen edistämiseksi.
Naistalo (opens in new window, links to another website)
Löydät lisätietoa raskaudesta ja synnytyksestä Terveyskylän Naistalosta. Terveyskylä on erikoissairaanhoidon verkkopalvelu.