Siirry pääsisältöön

Äidin lääkeneuvonta - Teratologinen tietopalvelu

Asiasanat:
  • äidin lääkeneuvonta

Annamme tietoa hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä. Meiltä saat myös neuvontaa imetyksen aikaista lääkitystä koskevissa kysymyksissä. Voit ottaa meihin yhteyttä jo raskauden suunnitteluvaiheessa.

Odottaville ja imettäville äideille

Kotisivuiltamme löytyy paljon perustietoa lääkkeistä sekä tavallisten raskaudenaikaisten oireiden hoidosta. 

Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, voit olla meihin yhteydessä joko puhelimitse tai chatin kautta.

Ammattilaisille

Meihin voivat olla yhteydessä myös terveydenhuollon ammattihenkilöt, apteekit ja viranomaiset sekä tiedotusvälineet. Terveydenhoitohenkilökunta voi tarvittaessa ottaa yhteyttä potilaita koskevissa kysymyksissä myös alta löytyvällä yhteydenottolomakkeella.

Emme puutu äidin, raskauden tai lapsen hoitoon, emmekä määrää lääkkeitä. Palvelun ollessa suljettuna otathan yhteyttä omaan neuvolaan tai äitiyspoliklinikkaan. Jos asiasi koskee työssä tapahtuvaan altistumiseen ja sen riskeihin, otathan ensisijaisesti yhteyttä omaan työterveydenhuoltoosi.

Ajankohtaista: Raskaana olevan ei tarvitse kärsiä siitepölyallergiasta

Siitepöyallergia on tavallista, mutta allergiaoireita voi onneksi hoitaa turvallisesti myös raskauden aikana. Ensisijaisesti paikallisiin oireisiin voi käyttää apteekista saatavia paikallisesti annosteltavia itsehoitolääkkeitä. Täältä voit lukea tarkemmin mitkä paikallishoitovalmisteet ovat käyttökelpoisia raskauden ja imetyksen aikana. Myös pitkään käytössä olleet suun kautta otettavat antihistamiinit loratadiini, desloratadiini, setiritsiini, levosetiritsiini ja feksofenadiini ovat käyttökelpoisia. Raskauden aikana sopivat valmisteet sopivat myös imetyksen aikaiseen käyttöön. 

Ajankohtaista: Nuha ja yskä – perushoito tärkeä ja lääkettä vain lyhytaikaisesti

Raskaana ollessa flunssan perushoitoon kuuluvat lepo, lämpimien juomien nauttiminen ja tarvittaessa höyryhengitys, joka irrottaa limaa ja avaa hengitysteitä.

Tukkoisen nenän hoitoon voi tarvittaessa lyhytaikaisesti käyttää ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia sisältäviä nenäsuihkeita. Nämä lääkkeet supistavat kuitenkin voimakkaasti verisuonia, ja tarkan annosteluohjeen noudattaminen on tärkeätä. Sumutteena oleva valmiste on yleensä helpompi annostella kuin tipat.

Yskänlääkkeiden teho on kyseenalainen, eikä yskänlääkkeiden käyttö yleensä ole selkeästi perusteltua. Monet valmisteet sisältävät lukuisia eri vaikuttavia ainesosia, joista valtaosasta ei ole tehty tutkimuksia raskauden aikaisen käytön turvallisuudesta. Yskänärsytyksen lievittämiseen itsehoitolääkkeistä voi tarvittaessa käyttää dekstrometorfaania, ja limaa irrottavista valmisteista esimerkiksi bromheksidiiniä tai guaifenesiiniä.

Imetyksen aikana pätevät samat periaatteet.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.