Asiakasosallisuus
Meillä potilaat voivat vaikuttaa ja osallistua palveluidemme suunnitteluun, toteuttamiseen, kehitykseen ja arviointiin.

Tehtäväänsä koulutetut vapaaehtoiset, asiakasraatiemme jäsenet sekä kokemusasiantuntijamme tekevät yhteistyötä henkilökuntamme kanssa palveluiden suunnittelussa, toteuttamisessa, kehittämisessä ja arvioinnissa. Tutkimusraadin jäsenenä pääset vaikuttamaan meillä tehtyyn tutkimukseen.
Asiakkaillamme on mahdollisuus olla mukana kehittämässä potilaslähtöistä hoitokulttuuriamme sekä tilojen käyttöä ja palveluita toimimalla asiakasraadin jäsenenä.
Valinta tulosyksiköidemme asiakasraateihin tapahtuu kokemustasi ja koulutustasi hyödyntäen. Asiakasraadin jäsenenä saat tehtävään koulutuksen. Asiakasraadin toimikausi on kaksi vuotta. Asiakasraadit kokoontuvat muutaman kerran vuodessa ja työskentelevät työntekijöiden kanssa yhteistyössä.
Asiakasraateihin rekrytoidaan henkilöitä kahdesti vuodessa. Toimintakausi alkaa joko elokuussa tai tammikuussa. Jätä yhteystietosi tällä lomakkeella, niin kerromme sinulle rekrytoinnin alkamisesta.
Tutkimusraatiemme jäsenet ovat potilaita, heidän läheisiään ja muita tutkimuksistamme kiinnostuneita henkilöitä.
Tutkimusraadin jäsenenä saat tehtävään koulutuksen, jonka järjestämme yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.
Tutkimusraatilaiset esittävät tutkijoillemme kysymyksiä ja näkemyksiään, joita tutkijat voivat hyödyntää tutkimuksissaan. Tutkimusraatilaisena pääset vaikuttamaan lääke-, hoito- ja terveystieteellisten tutkimusten eri vaiheisiin suunnittelusta tutkimustulosten esittämiseen.
Tutkimusraateihin rekrytoidaan henkilöitä kahdesti vuodessa. Toimintakausi alkaa joko elokuussa tai tammikuussa. Jätä yhteystietosi tällä lomakkeella, niin kerromme sinulle rekrytoinnin alkamisesta.
Kokemusasiantuntijana olet valmennuksen suorittanut henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta sairaudesta. Voit olla joko nykyinen tai entinen potilas tai läheinen.
Kokemusasiantuntijat HUSissa: katso esittelyvideot tästä linkistä.
Kokemusasiantuntijana sinulla on valmiudet toimia:
- jäsenenä erilaisissa työryhmissä, ohjausryhmissä ja johtoryhmissä
- palveluiden arvioinnissa ja tutkimusryhmissä
- uuden toiminnan suunnittelussa
- tukihenkilönä tai ryhmänohjaajana.
Kokemusasiantuntijana annat arvokkaan näkökulman hoitoprosessiin asiakkaan näkökulmasta. Voit toimia myös esimerkiksi ryhmänohjaajana yhdessä henkilökunnan edustajan kanssa. Kokemusasiantuntijatoimintaan rekrytoidaan henkilöitä kahdesti vuodessa. Toimintakausi alkaa joko elokuussa tai tammikuussa. Jätä yhteystietosi tällä lomakkeella, niin kerromme sinulle rekrytoinnin alkamisesta.
Potilastarinat
Lue potilaidemme kokemuksia hoidosta HUSissa.
Anna palautetta
Voit antaa meille palautetta sekä hoidosta että yleisesti toiminnastamme. Palautteesi on meille tärkeä, sillä se auttaa meitä kehittämään palveluitamme. Voit antaa palautetta tästä linkistä.
OLKA-toiminta
OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaaloissamme. Toimintamme tavoitteena on tarjota potilaillemme ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA on HUSin ja HyTe ry:n yhdessä kehittämä kumppanuustoiminta.
Potilaille ja läheisille tukea tarjoavat yhdistykset ovat tervetulleita kertomaan toiminnastaan ja antamaan vertaistukea OLKA-pisteillemme. Yhdistysten vertaistukijat voivat toimia sairaaloissamme pitämällä yhdistysten teemapäiviä OLKA-pisteillä ja toimimalla vapaaehtoisina OLKAn kautta.
Pääkaupunkiseudun OLKA-pisteet:
Lue lisää
Lue lisää vertaistuesta olkatoiminta.fi-sivustolta
Tutustu Terveyskylän Vertaistalo.fi-palveluun
Katso video OLKAn vapaaehtoistoiminnasta (YouTube)
OLKA on koordinoitua vapaaehtoistoimintaa sairaaloissamme, jonka ytimessä on kiireetön kohtaaminen. Toimintamme tavoitteena on tarjota potilaillemme ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa.
Toiminnassamme on mukana noin 250 vapaaehtoista ja otamme uusia henkilöitä mukaan ympäri vuoden. Vapaaehtoiset toimivat yhteistyöosastoilla, OLKA-pisteillä ja sairaaloiden aulatiloissa. Vapaaehtoisvuorot ovat pääosin arkisin ja painottuvat päiväaikaan. Joitain tehtäviä on myös mahdollista tehdä iltaisin tai viikonloppuisin.
Vapaaehtoistehtäviä ovat esimerkiksi vertaistukija, juttukaveri ja aula-avustaja. Vertaistukijalla on omakohtainen kokemus sairaudesta tai vammasta. Muissa tehtävissä sairaalavapaaehtoisena voi toimia ilman omaa kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta. Vapaaehtoistoiminnalla ei korvata ammattilaisten työtä.
On tärkeää, että sairaalavapaaehtoisena toimivan oma elämäntilanne on tasapainossa. Edellytämme vapaaehtoisilta vähintään 18 vuoden ikää. Vapaaehtoistehtävissä on tarpeen, että vapaaehtoinen pystyy keskustelemaan sujuvasti suomeksi.
Vapaaehtoisilla tulee olla tuhkarokko- ja vesirokkorokotukset otettuna tai taudit sairastettuna. Lisäksi sairaalassa toimivilta vapaaehtoisilta edellytämme influenssarokotteen ottamista vuosittain.
Lue lisää vapaaehtoistehtävistä ja vapaaehtoiseksi ryhtymisestä olkatoiminta.fi-sivustolta
"Vapaaehtoistoiminnassa parasta on tunne, että minusta on ollut apua. Erityisen mukavalta tuntuu, kun potilas tai omainen kertoo saaneensa lyhyestäkin keskustelustamme uutta tietoa ja ajateltavaa tai voimaa jatkaa eteenpäin. ", vertaistukija.
Kiinnostuitko? Hae mukaan!
Pääkaupunkiseutu
Jätä yhteystietosi tämän lomakkeen kautta. Saat sähköpostiisi linkin, josta pääset täyttämään hakemuksen.
Vastuuhenkilöt pääkaupunkiseudun OLKAssa
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Tanja Varpalahti, p. 050 381 7722
Vastuuhenkilöt Hyvinkään OLKAssa
Pääkaupunkiseutu
Asiakkaat, yhdistykset ja sairaalahenkilökunta:
Vapaaehtoiset:
Katso sairaalakohtaiset yhteystiedot OLKA-pisteiden sivuilta.
Valtakunnallinen OLKA-toiminta
OLKA pääkaupunkiseutu
OLKA Lohja
Hyvinkään sairaala, palvelupiste Soppi, OLKA Hyvinkää
@olkatoiminta
#sairaanhyvääseuraa #sairaanhyväfiilis #sairaalavapaaehtoiset