Tillgång till specialiserad sjukvård
Enligt hälso- och sjukvårdslagen ansvarar samkommunen i sjukvårdsdistriktet för att både den brådskande och remissbaserade bedömningen av vård och själva vården ordnas på enhetlig medicinsk eller odontologisk basis. Vi rapporterar om centrala uppgifter om tillgång till vård till Institutet för hälsa och välfärd (THL) tre gånger per år. Tidsfristerna för tillgång till specialiserad sjukvård utgör kärnan i övervakningen av tillgången till vård.
Tillgång till vård
Enligt 52 § i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) ska bedömningen av vårdbehovet inledas inom tre veckor från det att remissen anlände till ett sjukhus eller någon annan verksamhetsenhet för specialiserad sjukvård. Om bedömningen av vårdbehovet förutsätter en bedömning av en specialist, särskild bilddiagnostik eller särskilda laboratorieundersökningar, ska bedömningen och de behövliga undersökningarna göras inom tre månader från det att remissen anlände. Om en bedömning av behovet av behandling inom mentalvården för barn och ungdomar kräver specialistbedömning eller särskilda bilddiagnostik- eller laboratorieundersökningar, ska undersökningarna utföras inom sex veckor efter det att remissen anlände.
Vård, behandling och rådgivning som utifrån bedömningen av vårdbehovet konstaterats nödvändiga ska, med beaktande av hur brådskande det är, ordnas och inledas inom skälig tid, dock inom sex månader från det att vårdbehovet slogs fast. I brådskande fall ska patienten dock få vård och behandling omedelbart.
Vård eller behandling som konstaterats vara nödvändig inom mentalvårdstjänster för barn och unga ska i fråga om personer under 23 år, med beaktande av hur brådskande vården är, ordnas inom tre månader från det att vårdbehovet konstaterades, om inte medicinska, terapeutiska eller andra motsvarande omständigheter kräver något annat.
För att en person ska kunna tas in på sjukhus för icke-brådskande sjukvård krävs en på läkar- eller tandläkarundersökning grundad remiss.
Tillgång till vård omfattar sjukvård i enlighet med 24 § och medicinsk rehabilitering i enlighet med 29 § i hälso- och sjukvårdslagen. Tillgången till vård omfattar inte rehabilitering om det utgående från 9 § i lagen om Folkpensionsanstaltens (FPA) rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner (566/2005) är FPA:s uppgift att ordna medicinsk rehabilitering.
- Läs mer om hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) i Finlex (opens in new window, links to another website)
- Lagen om patientens ställning och rättigheter (1992/785) (Finlex) (opens in new window, links to another website)
- Jämförelse av tillgången till specialiserad sjukvård efter sjukvårdsdistrikt (T… (opens in new window, links to another website)
- Uppgifter om tillgång till vård som THL publicerat som öppna data. (opens in new window, links to another website)
Den nuvarande situationen på HUS
De faktiska tiderna för att få vård på våra sjukhus varierar beroende på specialitet.
Tillgången till vård varierar på våra sjukhus enligt specialitet. Figuren nedan visar medianväntetiden per dygn för olika specialiteter.

Rapportering av tillgången till vård till THL
Vi skickar uppgifter om tillgången till vård på sjukvårdsdistriktsnivå till THL tre gånger per år (30.4, 30.8 och 31.12). Uppgifterna lämnas genom klassificeringen av specialiteter i vårdanmälningssystemet för social- och hälsovården (Hilmo).
Information som vi rapporterar:
- I fråga om patienter som köar till vårdavdelning, dagkirurgi och öppenvård rapporterar vi antalet per specialitet och väntetiderna i tvärsnitt vid rapporteringstidpunkten
- Om patienter som väntar på ett tidsbokningsbesök om bedömning av vårdbehovet (förstabesök, nytt besök, vårdsamtal) rapporteras antalet väntande patienter och väntetiderna per specialitet i tvärsnitt vid rapporteringstidpunkten
- Mottagna remisser, behandlade remisser och remissernas behandlingstider per specialitet, kumulativ uppgift från årets början
- I fråga om patienter som köar till vårdavdelning, dagkirurgi och öppenvård rapporterar vi antal per specialitet och väntetider i en tvärsnittssituation, medlemskommunernas uppgifter
- De vanligaste operationerna och konservativa behandlingarna per kögrupp och tvärsnitt vid rapporteringstidpunkten
- De vanligaste genomförda operationerna och konservativa behandlingarna per kögrupp från årets början, kumulativ uppgift
- Antalet patienter som inte fyllt 23 år och som köar till vård inom mentalvårdstjänsterna för barn och unga (psykiatri, rättspsykiatri, ungdomspsykiatri och barnpsykiatri) och deras väntetider; patienter som köar till vård på vårdavdelning, vård på dagtid och öppenvård
- Antalet patienter som inte fyllt 23 år och som köar till tidsbeställt besök inom mentalvårdstjänsterna för barn och unga för bedömning av vårdbehovet och deras väntetider (psykiatri, rättspsykiatri, ungdomspsykiatri och barnpsykiatri)