Kundpaneler, erfarenhetsexperter och OLKA-verksamhet
Hos oss kan patienterna vara med och påverka och delta i planeringen, utvecklingen och utvärderingen av våra tjänster.
Våra utbildade kundpanelsmedlemmar samt våra erfarenhetsexperter samarbetar med vår personal i planeringen, utvecklingen och utvärderingen av tjänster. Som medlem i forskningspanelen får du vara med och påverka den forskning som bedrivs hos oss.
Våra kunder har möjlighet att delta i utvecklandet av vår patientinriktade vårdkultur, användningen av våra lokaler och våra tjänster genom att medverka som medlem i en kundpanel.
Samförvaltningen, sjukvårdsområdena eller resultatområdena utser medlemmarna till panelen utgående från din erfarenhet och utbildning. Kundpanelens medlemmar får en utbildning för uppgiften och deras mandatperiod är i regel cirka två år. Vi har kundpaneler i alla resultatenheter i huvudstadsregionen samt i sjukvårdsområdena Raseborg, Hyvinge, Lojo och Borgå.
Vi strävar efter att utveckla våra rutiner för större patientdelaktighet enligt magnetsjukhusmodellen.
På resultatenheten Sjukvård för barn och unga har vi ett nära samarbete med våra patienter och deras familjer.
En familjepanel som består av föräldrar till våra patienter ger ett barn- och familjeorienterat perspektiv på planerings- och utvecklingsarbetet på våra sjukhus. Familjepanelen tar bland annat ställning till frågor som framkommer i kundresponsen, sjukhusets arbetsrutiner, digitala tjänster samt patientanvisningar.
Medlemmarna i panelen har personlig erfarenhet av sjukhusets olika funktioner då deras barn har fått vård på våra olika barnenheter. Familjepanelen sammanträder tio gånger om året och medlemmarnas mandatperiod är två eller tre år.
Medlemmarna i våra forskningspaneler är både patienter, deras närstående och andra som är intresserade av vår forskning.
Som medlem i forskningspanelen utbildas du i uppgiften genom ett samarbete mellan oss och Helsingfors universitet. Om du redan är med i en kundpanel eller om du är erfarenhetsexpert, kan du också delta i en forskningspanel efter vidareutbildning.
Medlemmarna i forskningspanelen ställer frågor till forskare samt berättar om sina uppfattningar som forskarna kan använda i sin forskning. Som medlem i forskningspanelen får du påverka de olika faserna i läkemedels-, vård- och hälsovetenskaplig forskning från planering till presentation av forskningsresultat.
Forskningspaneler på HUS
- Akutens forskningspanel, samordnare: Marja Mäkinen
- Cancercentrums forskningspanel, samordnare: Marita Repo
- Forskningspanelen inom Sjukvård för barn och unga, samordnare: Emmi Liljeström
- Diagnostikcentrums forskningspanel, samordnare: Maria Sandberg
- Psykiatricentrums forskningspanel, samordnare: Anna-Maarit Penttilä och Timo Laaksonen
- Forskningspanelen för Huvud- och halscentrum, samordnare: Annika Lipponen och Sanna Vesanen

Medlemmar i HUS forskningspanel får utbildning på Biomedicum.
Som erfarenhetsexpert är du en utbildad person med personlig erfarenhet av en sjukdom. Du kan vara en nuvarande eller tidigare patient, eller en anhörig eller närstående till en patient. Vi väljer ut personer för utbildning till erfarenhetsexpert individuellt. Genom delad expertis deltar du i planeringen och utvecklingen av vår verksamhet.
Erfarenhetsexperter på HUS: se introduktionsvideorna
Som erfarenhetsexpert har du beredskap att:
- verka som medlem i arbetsgrupper, styrgrupper och ledningsgrupper av olika slag
- delta i utvärdering av tjänster och medverka i forskningsgrupper
- bidra till planeringen av ny verksamhet
- fungera som stödperson eller gruppledare.
Som erfarenhetsexpert ger du en värdefull inblick i vårdprocessen ur kundens perspektiv. Du kan också fungera till exempel som gruppledare tillsammans med en personalrepresentant.
Läs mer på social- och hälsovårdsministeriets hemsida:
Med kunddelaktighet avses tjänsteanvändarnas deltagande i och inflytande på den egna tjänsten samt mer allmänt i att ta fram, planera, utveckla, genomföra och utvärdera tjänster, servicekedjor samt servicehelheter.
Läs mer på THL:s webbplats:
- Kunder och delaktighet (på finska)
Expertuppgifter som bygger på erfarenhet är arvodesbaserade, och riksomfattande rekommendationer ges av organisationen Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry (KoKoa ry).
- Läs mer om KoKoa ry på föreningens hemsida (på finska)
OLKA-verksamheten
OLKA® är samordnad organisations- och volontärverksamhet på våra sjukhus. Målet med vår verksamhet är att bemöta våra patienter och deras närstående rofyllt och ge stöd i anpassningen till sjukdomen. OLKA är ett partnerskap som utvecklats gemensamt av HUS och HyTe rf.
Föreningarna som ger stöd för patienter och närstående är välkomna att berätta om sin verksamhet och erbjuda kamratstöd på våra OLKA-punkter. Föreningarnas kamratstödpersoner kan verka på våra sjukhus genom att hålla temadagar på OLKA-punkterna och bedriva volontärverksamhet via OLKA.
Huvudstadsregionens OLKA-punkter:
OLKA-punkten i Lojo:
Läs mer
Läs mer om kamratstöd på webbplatsen olkatoiminta.fi (på finska).
Läs mer i Kamrathuset i Hälsobyn
Titta på en video om OLKA-volontärverksamheten (YouTube)
OLKA är en samordnad volontärverksamhet på våra sjukhus som fokuserar på avspända bemötanden. Målet med vår verksamhet är att bemöta våra patienter och deras närstående rofyllt och ge stöd i anpassningen till sjukdomen.
I vår verksamhet deltar cirka 250 volontärer och vi tar emot nya volontärer året runt. Volontärerna arbetar på samarbetsavdelningar, OLKA-punkter och sjukhusens entréhallar. Volontärernas arbetspass infaller huvudsakligen på vardagar och är koncentrerade till dagtid. Vissa uppgifter kan utföras även på kvällar eller veckoslut.
Som volontär kan din uppgift vara att agera exempelvis som kamratstödperson, samtalspartner eller entréassistent. En kamratstödperson har personlig erfarenhet av sjukdom eller skada. En sjukhusvolontär kan också ha andra uppgifter utan egen erfarenhet av sjukdom eller skada. Volontärverksamheten ersätter inte yrkesutbildade människors arbete.
Det är viktigt att sjukhusvolontärernas eget liv är i balans. Vi förutsätter minst 18 års ålder av volontärerna. I uppgifterna som volontär är det nödvändigt att du kan tala flytande finska.
Volontärerna ska ha vaccinerats mot mässling och vattkoppor eller ha haft sjukdomarna. Av sjukhusvolontärerna förutsätter vi dessutom att de årligen låter vaccinera sig mot influensa.
Läs mer om uppgifterna som volontär och hur du blir volontär på webbplatsen olkatoiminta.fi (på finska)
“Det bästa i volontärverksamheten är känslan av att jag har varit till hjälp. Det känns särskilt trevligt när en patient eller en närstående säger sig ha fått ny information och något nytt att tänka på eller krafter att gå vidare även till följd av ett kort samtal”, kamratstödperson.
Låter det intressant? Ansök om att bli volontär! olka@hus.fi
OLKA-verksamhet i HUS
Facebook:
OLKA Huvudstadsregionen
OLKA Lojo
Hyvinge sjukhus, servicestället Soppi, OLKA Hyvinge
Instagram:
@olkatoiminta | @olkahyvinkaa
#sairaanhyvääseuraa #sairaanhyväfiilis #sairaalavapaaehtoiset