Digital utveckling
Vi främjar HUS resa mot dess strategiska mål. Vi arbetar tillsammans med kärnverksamheten till förmån för patienter, vårdpersonal och kommuner i vår region.
Apotti-systemet levereras av Oy Apotti Ab, som förutom av HUS, ägs av städerna Helsingfors, Vanda, Grankulla, Kervo, Lovisa och Tusby, samt kommunerna Kyrkslätt, Lappträsk och Sjundeå.
Med detta omfattande projekt utvecklar vi social- och hälsovårdstjänster. Målet är att ha ett regionalt enhetligt informationssystem för social- och hälsovården, med vilket vi påskyndar en säker överföring av patientuppgifter mellan olika aktörer.
Apotti-systemet omfattar kundportalen Maisa, som möjliggör en dataskyddad elektronisk transaktionsväg mellan patienter och yrkespersoner.
Vi utvecklar kundorienterade och effektiva digitala tjänster för patienter, vårdpersonal och kommuner i vår region. Genom rätt typ av digitalisering bidrar vi till att förbättra kvaliteten, kostnadseffektiviteten och kundupplevelsen inom hälso- och sjukvården.
I lösningarna använder vi bland annat molntjänster, hälsoteknik, applikationer som använder artificiell intelligens samt datautvinning. Kvalitet och effektivitet övervakas genom insamling av respons från kunder, rapportering och eHälsoforskning (eTerveystutkimus).
I användningen av artificiell intelligens är vi en av de mest avancerade aktörerna inom specialiserad sjukvård som utvecklar artificiell intelligens-lösningar för krävande klinisk användning. Vi stöder särskilt AI-forskning och -utveckling som strävar till att underlätta eller förbättra vården av patienter inom specialiserad sjukvård. Fokus för vår AI-verksamhet är för närvarande på intensivvård och bilddiagnostik, som båda har tillgång till stora mängder data.
Vi använder AI-baserade verktyg inom prediktiv och avancerad analys. Vi har de nödvändiga certifikaten (ISO 9001 och ISO 13485) för att verka som tillverkare av AI-baserad programvara inom hälso- och socialvården (CE-märkt programvara) som används för patientvård. Mängden och kvaliteten på data är en nyckelfaktor i skapandet av AI-baserade modeller.
Vi har kompetens inom hantering och användning av omfattande mängder data. För vår del kan vi producera material baserat på forskningstillstånd och stödja produktion av data i enlighet med sekundärlagstiftning.
Distanskonsultation i realtid
Syftet med projektet för distanskonsultation i realtid (REK) är att möjliggöra konsultation i realtid mellan personal inom primär- och specialistvården i Nylandsregionen, under kundens läkarbesök.
Vi skapar en gemensam verksamhetsmodell för distanskonsultationer mellan primär- och specialistvården, och stärker därmed de gemensamma rutinerna i vården av våra kunder.
Konsultationer i realtid kan för närvarande ske via video, ljud, mobil och chatt. Kundens närvaro under konsultationen gör det möjligt att ställa följdfrågor och lägga fram statusfynd. Våra kunder gynnas av att få sina problem lösta snabbare, primärvårdsaktörer får stöd i sitt arbete och deras kompetens utvecklas, och antalet remisser som kommer tillbaka från den specialiserade sjukvården förväntas minska i och med denna verksamhetsmodell.
Möjligheten till distanskonsultation i realtid utvecklas i tätt samarbete med primär- och specialistvårdens partner.
Planeringen och införandet av distanskonsultation i realtid kräver samtycke från din specialitets behöriga förvaltning och en resursplan. Det lönar sig att diskutera införandet i din enhet och tillsammans förbereda sig på denna förändring i verksamheten.
Före införandet vid din enhet kan det vara bra att fundera på följande:
- Vilka utmaningar vill man lösa med REK?
- Vilken patientgrupp och vilka situationer lämpar sig REK för?
- Vad är målet? Hur övervakar man om målet uppnås och vilka är målindikatorerna?
- Vem konsulterar eller ger konsultation?
- Under vilka arbetsuppgifter kan man svara på en konsultation utan dröjsmål och med vilka tidsintervall?
För distanskonsultation behöver du en webbkamera, och om du inte har en usb-diktafon behöver du också en högtalare. Projektchefen kan rekommendera lämplig utrustning: marika.seppanen@hus.fi.
För att komma igång har din enhet planerat en möjlig förändring av arbetsbilden och utrustningen har installerats. Projektchefen kommer överens med dig om en lämplig tidpunkt för utbildning av personalen. Utbildningstillfället varar cirka 40 minuter och inbegriper info, en demonstration för dem som deltar och skriftliga instruktioner. Efter utbildningen kan användningen inledas direkt.
Användningen av distanskonsultationer i realtid förutsätter att de involverade enheterna deltar i utvecklingsarbetet och ger respons om användningen av tjänsten. Projektets mål följs upp och det lönar sig för en enhet som deltar i verksamheten att utforma indikatorer för övervakning av målen.
Din enhet kan granska de egna nyckeltalen som applikationen samlar in i realtid genom rapporteringsfunktionen.