Gå till huvudinnehåll

Pressmeddelande Publicerad 17.4.2024 10.45

Distansmottagning även för barn – Nylands Jourhjälp utvidgar sina tjänster

Nyckelord:
  • Akuten

Nylands Jourhjälp erbjuder från och med den 19 april 2024 möjlighet till distansmottagning även för barnsjukdomar. Läkaren kan i fortsättning träffa barnet och föräldrarna via videosamtal. Orsaken till den utökade tjänsten är dokumenterad erfarenhet av hög kundnöjdhet för distansmottagningen och högklassiga vårdresultat.

Päivystysapu tarjoaa mahdollisuuden lääkärin tapaamiseen videon välityksellä

Möjlighet till distansmottagning kan från och med den 19 april erbjudas barnpatienter som söker vård under jourtid genom att ringa Jourhjälpens nummer 116117. Det avgiftsfria samtalet besvaras av en sjukskötare som rekommenderar fortsatta åtgärder enligt vårdbehovet. Om distansmottagning lämpar sig för symtomen, situationen samt patienten och vårdnadshavarens önskemål, genomförs mötet med läkaren via videosamtal i hälso- och sjukvårdens kundportal Maisa.  

Patienter som behöver jourvård vårdas i första hand på hälsostationernas mottagningar för brådskande vård. Om din hälsostation är stängd och besväret inte kan vänta tills dess mottagningen öppnar, står Jourhjälpen till tjänst på numret 116117. I brådskande situationer kan man också söka sig direkt till jouren.

Patienterna är dokumenterat nöjda med distansmottagning

Möjligheten till distansmottagning har erbjudits för vuxna redan från oktober 2021 och nu utökas den till barn, vars situation inte kräver ett fysiskt besök på jouren.

”Enligt en undersökning har 96 procent av de vuxna patienterna fått den hjälp de behöver från tjänsten och 97 procent har upplevt att mötet med läkaren varit enkelt och smidigt. Vår kundnöjdhet är mycket hög och patientsäkerheten garanterad bland annat genom att i enlighet med våra symtomkriterier hänvisa vissa patienter till den fysiska jouren”, säger specialistläkare Arja Kobylin som ansvarar för arbetet med att utveckla distansmottagningen.

Möjligheten till distansmottagning finns på fredagar klockan 16–22, från lördag till söndag klockan 8–22 och på söckenhelger.

Tjänsten erbjuds av Nylands Jourhjälp som drivs av HUS. Dit styrs samtalen från Nyland med undantag för Helsingfors. I Helsingfors finns ingen möjlighet till distansmottagning. Om du ringer Jourhjälpen från ett område som ligger på gränsen till Nyland, kan samtalet styras till Jourhjälpen som drivs av en annan tjänsteproducent. Du får vid behov kontakt med Nylands Jourhjälp genom att ringa numret 09 471 72328.

Distansmottagning för över 12-åringar kräver inloggning i Maisa med egna bankkoder. Barn under 12 år kan delta i distansmottagning med vårdnadshavarens Maisa konto och då kontrolleras vårdnadshavarens rätt att sköta ärenden för en annan person i tjänsten Suomi.fi.

Vi kan erbjuda möjlighet till distansmottagning för patienter över ett år.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.