Laatu ja potilasturvallisuus
Panostamme HUSissa voimakkaasti toimintamme laatuun. Tavoitteenamme on parantaa jatkuvasti potilaan hoitoa. Laadimme vuosittain laatu- ja potilasturvallisuussuunnitelman, jonka toteutumista HUSin hallitus seuraa. Potilasturvallisuutemme perustuu toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Magneettisairaala
Olemme HUSissa osa kansainvälistä Magneettisairaala (Magnet Hospital©) -hanketta. Magneettisairaala-tunnus edellyttää näyttöä erinomaisesta hoitotyöstä.
Kannustamme hoitajia osallistumaan työnsä jatkuvaan kehittämiseen ja hoitotyön päätöksentekoon hyvän johtamisen avulla. Tuemme hoitajiemme ammatillista kehittymistä täydennyskoulutuksilla. Varmistamme, että hoitotyön menetelmämme perustuvat tuoreimpaan tutkimustietoon. Mittaamme potilashoidon laadun tuloksia sekä potilas- ja hoitajatyytyväisyyttä säännöllisesti. Tulokset HUSissa ovat olleet jo pitkään keskimääräistä parempia.
Olemme perustaneet HUSiin myös moniammatillisia asiantuntijaryhmiä organisaatiomme eri tasoille. Ryhmien tehtävänä on ratkaista aktiivisesti hoitotyön käytännössä ilmenneitä ongelmia sekä tukea ja edistää yhtenäisten käytäntöjen juurruttamista potilashoitoon.
Magneettisairaala-tunnuksen myöntää American Nurses Credentialing Center (ANCC) hakemuksesta ja perinpohjaisen auditoinnin perusteella. Magneettisairaala on saanut alkunsa Amerikassa 1980-luvulla tarkoituksenaan houkutella ja pitää työsuhteessa sairaanhoitajia magneetin lailla.
Esimerkiksi Yhdysvaltojen sairaaloista noin 8 % on saanut tunnuksen. Verrattaessa Magneettisairaaloiden tuloksia muihin sairaaloihin niiden on todettu olevan parempia potilastyytyväisyydessä ja -turvallisuudessa, hoidon laadussa, sairaanhoitajien pysyvyydessä työpaikassaan, työtyytyväisyydessä ja -turvallisuudessa sekä yhteistyössä tiimeissä ja eri ammattiryhmien välillä.
Syöpäkeskus, Sydän- ja keuhkokeskus, Lasten ja nuorten sairaudet sekä Psykiatriakeskus ovat ensimmäisiä HUSin tulosyksiköitä, jotka hakevat Magneettisairaala-tunnusta.
Lue lisää: ANCC Magnet Recognition Program®.
Potilasturvallisuus
Potilasturvallisuus on osa laatua. Panostamme HUSissa turvalliseen hoitoon, hoidon korkeaan laatuun ja potilaslähtöisyyteen. Tavoitteenamme on, ettei hoito tai hoitoympäristö aiheuta potilaalle vaaraa tai haittaa. Haittatapahtumia voivat olla esimerkiksi hoitoon liittyvät infektiot, väärä tai viivästynyt diagnoosi tai lääkitysvirhe.
Kaikki potilashoidossa olevat työntekijämme suorittavat potilasturvallisuusverkkokoulutuksen. Analysoimme myös saamamme potilas- ja asiakaspalautteen ja muokkaamme toimintaamme palautteen perusteella.
Jos sinulla on kysymyksiä liittyen potilaan oikeuksiin, voit olla yhteydessä potilasasiamiehiimme.
Olemme sitoutuneet HUSissa infektioturvallisuuteen. Hoitoon liittyvien infektioiden ja lääkkeille erittäin vastustuskykyisten mikrobien torjunta on keskeinen osa hoitomme laatua ja potilasturvallisuutta. Kaikissa sairaaloissamme on infektioiden torjuntaan erikoistunutta henkilökuntaa, joka ohjeistaa ja kouluttaa muuta henkilöstöä infektioturvallisuudessa.
Hoitoon liittyvän infektion riski on sitä suurempi, mitä vaikeampaa sairautta hoidetaan. Esimerkiksi tehohoidossa on noin kymmenkertainen riski saada hoitoon liittyvä infektio tavalliseen vuodeosastohoitoon verrattuna. Potilaista 5–15 % saa hoitoon liittyvän infektion. Yleisimpiä hoitoon liittyviä infektioita ovat leikkausalueen infektiot, virtsatieinfektiot, keuhkokuume ja yleisinfektiot.
Työntekijämme noudattavat toimintatapoja, joilla torjutaan hoitoon liittyviä infektioita ja lääkkeille vastustuskykyisiä mikrobeja. Panostamme hyvään käsihygieniaan, tarkoituksenmukaisiin suojaimiin sekä mikrobilääkkeiden asianmukaiseen käyttöön. Estämme myös kausi-influenssan leviämistä henkilökunnan rokotuksilla.
Lääketurvallisuus liittyy lääkevalmisteeseen ja sen vaikutuksiin, lääkkeen laadukkaaseen valmistukseen, selkeään nimeen ja pakkaukseen sekä lääkkeestä kirjoitettuun tietoon. Ennen kuin uusi lääke saa myyntiluvan, sen tehoa ja turvallisuutta testataan. Lääkettä valvotaan myös markkinoille tulon jälkeen. Lääkkeiden tuoteturvallisuutta valvoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
Lääkitysturvallisuus on lääkkeiden käyttöön ja lääkehoidon toteuttamiseen liittyvää turvallisuutta.
Toisinaan lääkehoidossa tapahtuu inhimillisiä virheitä. Raportoimme virheistä sairaaloissamme ja kirjaamme virheet potilaan tietoihin. Analysoimme raportoituja poikkeamatilanteita ja kehitämme prosessejamme turvallisemmiksi jatkuvasti. Kerromme potilaalle haitallisista poikkeamista ja virheistä välittömästi.
Olemme HUSissa sitoutuneet turvalliseen lääkehoitoon ja lääkitysturvallisuuden kehittämistä koordinoi lääkitysturvallisuuskoordinaattori. Tavoitteenamme on turvata oikea ja yhteensopiva lääke oikealle potilaalle, oikeaan aikaan, oikealla annoksella ja antotavalla sekä oikealla lääkeneuvonnalla.
Olemme laatineet HUS- ja yksikkökohtaiset lääkehoitosuunnitelmat yhtenäisen ja turvallisen lääkehoidon varmistamiseksi. Olemme tunnistaneet organisaatiokohtaiset suuren riskin lääkkeet ja lisäämme niihin liittyvää osaamista verkkokoulutuksella. Hoitohenkilöstön lääkeosaamista varmistamme muun muassa lääkelasku- ja näyttötenttien avulla. Lääkitysturvallisuutta edistetään myös auditointien sekä osastofarmaseuttien ja klinikkaproviisorien avulla.
Tavoitteenamme on katkeamaton lääkehoitoprosessi: varmistamme sairaalahoidossa olevan potilaan henkilöllisyyden ja hänelle annettavan lääkityksen oikeellisuuden enenevissä määrin potilasrannekkeen ja lääkepakkausten viiva- ja QR-koodien avulla. Lääkkeiden oikeassa ja turvallisessa varastoinnissa, jakelussa, valmistuksessa ja käyttökuntoonsaatossa hyödynnämme yhä enemmän automaatiota ja robotiikkaa.
Käytämme HUSissa potilaiden hoitoon tarkoitettuja eurooppalaiset laatuvaatimukset täyttäviä lääkinnällisiä laitteita. Henkilökuntamme on perehdytetty laitteiden turvalliseen käyttöön. Seuraamme HUSissa tapahtuvia lääkinnällisiin laitteisiin liittyviä vaaratapahtumia ja toimimme aktiivisesti yhdessä laitevalmistajien sekä valvontaviranomaisten kanssa havaittujen virheiden tai puutteiden ratkaisemiseksi.
Asiakastyytyväisyys
Mittaamme asiakaskokemustamme kansainvälisellä NPS-suositteluindeksillä (Net Promoter Score). NPS-lukema voi olla mikä tahansa -100:n ja +100:n välillä. Mittaamme NPS-lukua kysymyksellä: ”Kuinka todennäköisesti suosittelisit sairaalaamme tai yksikköämme viime käyntisi perusteella ystävillesi tai perheellesi, jos he tarvitsisivat samankaltaista hoitoa tai tutkimusta?” Tavoitelukumme päivystyspalveluissa on +50 ja muussa hoidossa +70.
NPS-lukema on laskettu viimeisimmän kuukauden palautteiden perusteella.
-
NPSPäivystykset ja psykiatria
-
+56
-
Tavoite
-
+50
-
Palautteita
-
4287
-
NPSMuut hoitoyksiköt
-
+82
-
Tavoite
-
+70
-
Palautteita
-
32983