Gå till huvudinnehåll

För vårdgivare

Telestroke

Nyckelord:
  • neurologi

Vår videobaserade distanstjänst på HUS Neurocentrum som betjänar dygnet runt stöder centralsjukhusen i deras vårdbeslut om trombolys- och trombektomibehandling för patienter med cerebrala blodcirkulationsstörningar.

Vår videobaserade distanstjänst på HUS Neurocentrum som betjänar dygnet runt stöder centralsjukhusen i deras vårdbeslut om trombolys- och trombektomibehandling för patienter med cerebrala blodcirkulationsstörningar. Konsultationer genom videoanslutning behövs då det på sjukhuset inte finns någon jourhavande neurolog. Telestroke-nätverket består för närvarande av 11 jourenheter runtom i Finland, som betjänas dygnet runt 24/7. Genom videoanslutning bedöms cirka 700 patienter årligen.

När tilltäppningen öppnas antingen med trombolysbehandling, trombektomi eller med en kombination av dessa förbättrar det patientens prognos avsevärt. Allt fler strokepatienter återhämtar sig och blir arbetsföra eller självständiga.
 
I distansförbindelsen finns en dubbelriktad video- och ljudanslutning, genom vilken den behandlande läkaren och patienten ser den neurolog som ger konsultationsstöd vid HUS neurologiska jour på Mejlans sjukhus. Vid konsultationen går vi igenom datortomografibilderna av patientens huvud, svaren på blodprov samt blodsocker- och blodtrycksvärden. Trombolysbehandlingen utförs på det konsulterande sjukhuset. Om vi dessutom fattar beslut om trombektomi, förflyttas patienten till det närmaste universitetssjukhus som utför trombektomibehandlingar.

 

Enheter

Feedback

Hittade du vad du sökte?