Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 13.10.2023 07.55

Lasten sydänleikkausjono saatiin puolittumaan

Asiasanat:
  • Uusi lastensairaala
  • lasten tehohoito

Lasten sydänleikkausjono Uudessa lastensairaalassa on saatu puolittumaan. Parhaillaan sairaalan leikkausjonossa jonottaa 54 sydänlasta. Vielä vuodenvaihteessa leikkausjonossa odotti 110 lasta.

Lapsen sydänleikkaus.

Lasten sydänleikkausjono saatiin puolittumaan. Kuva @HUS Ville Männikkö

Uudessa lastensairaalassa on kuluneen vuoden aikana systemaattisesti ja tehostetusti leikattu kevyempiä sydänleikkauksia tarvitsevia lapsipotilaita. Samaan aikaan on turvattu vaikeimpien sydänleikkausten hoidonsaanti.

”Sydänleikkaustiimi on vaikeimpien potilaiden hoidonsaannista tinkimättä tehostetusti leikannut jonoutuneita kevyempiä sydänleikkauspotilaita”, kertoo HUSin Lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Lasten sydänleikkaustilanne oli viime vuoden loppuun mennessä muodostunut kriittiseksi.

”Teimme koko ajan töitä tilanteen kääntämiseksi, ja yhteistyössä eri tahojen kanssa leikkausjonoja on saatu purettua. Kriisi on lauennut useilla eri toimenpiteillä”, Petäjä sanoo.

Tehohoitajien rekrytointiin on panostettu. Lasten tehohoidon yksiköiden tehohoitajamäärää on tänä vuonna onnistuttu nostamaan 10 prosentilla.

”Olemme myös kehittäneet työnjakoa lasten teho-osaston, vastasyntyneiden teho-osaston ja aikuisteho-osastojen kesken ja se on nykyisin normaalia arkista toimintaamme,” lastenkirurgian linjajohtaja Jukka Salminen kertoo.

Myös tehohoidon kysyntä on vähentynyt. Alentunut syntyvyys näyttää heijastuvan erityisesti vastasyntyneiden tehohoidon rauhoittuneeseen kysyntään. Lisäksi ECMO-hoitoja on ollut maltillinen määrä ja pitkittyneitä jaksoja ei juuri ole ollut. ECMO-hoito on tehohoitomenetelmä, jota voidaan käyttää potilaalle, jonka henkeä uhkaava hengitys- tai verenkierron vajaus ei vakaannu tavanomaisin tehohoidon tukitoimin.

Yhteistyöllä varmistetaan lasten tehohoidon huippuosaaminen

Uudessa lastensairaalassa on pilotointivaiheessa lasten tehohoidon ja tehohoitolääketieteen lisäkoulutuspolku hoitajille ja erikoislääkäreille. Keväällä kouluttautui ensimmäinen hoitaja TYKSistä. Syyskaudella koulutetaan viisi hoitajaa Turun ja Tampereen yliopistollisista sairaaloista.

”Kiinnostus teholääkäreiden koulutukseen muista yliopistosairaaloista on suurta. Ensimmäinen teholääkäri on nyt koulutettavana ja kaikki koulutuspaikat on täytetty vuoden 2024 loppuun asti”, Salminen kertoo.

”Hoitajien ja lääkäreiden tehokoulutusohjelma käynnistettiin keväällä sosiaali- ja terveysministeriön miljoonan euron hankerahoituksella. TAYSin ja TYKSin lisäksi myös KYSin ja OYSin liittyminen osaksi hanketta merkitsee sitä, että se laajenee kansalliseksi jo pilotointivaiheessa”, Petäjä sanoo.

Uusi lastensairaala on keväästä lähtien lisäksi tarjonnut sydänleikkausta odottaville lapsipotilaille mahdollisuutta leikkaukseen Tanskassa.

”Sydänlasten määrällisesti vähäinen leikkaushoito Tanskassa ei ole vaikuttanut jonon puolittumiseen. Kööpenhaminan Rigshospitaletiin olemme saaneet reitin auki ja tulemme pitämään tämän avoinna jatkossakin – yhteistyö on arvokasta”, Petäjä kertoo.

Uudessa lastensairaalassa tehdään sydänleikkauksia vuosittain keskimäärin 280, mutta vuosina 2021-2022 tehtiin vain noin 250 sydänleikkausta. Tänä vuonna päästään aikaisemmalle tasolle.


 

Taustaa:

7.6.2023
Lasten sydänleikkausjono on lyhentynyt | HUS

6.6.2023

Työryhmä on laatinut ehdotuksen toimintamallista, jolla osa HUSin alueen keskossynnytyksistä ohjataan muihin yliopistosairaaloihin | HUS

3.5.2023

Yliopistosairaalat pyrkivät turvaamaan lasten tehohoidon lisäkoulutuksella | HUS

27.3.2023

Uusi lastensairaala tiedustelee perheiltä halukkuutta lasten sydänleikkauksiin Pohjoismaissa | HUS

29.12.2022

Lasten tehohoitokapasiteettia ja yhteistyötä yliopistosairaaloiden kesken tulee lisätä | HUS

19.10.2022

HUS selvittää lasten tehohoidon saatavuuden yhteistyössä muiden yliopistosairaaloiden kanssa | HUS

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.