Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 27.3.2023 15.40

Uusi lastensairaala tiedustelee perheiltä halukkuutta lasten sydänleikkauksiin Pohjoismaissa

Asiasanat:
  • HUS
  • lasten tehohoito
  • Uusi lastensairaala

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala tarjoaa sydänleikkausta odottaville lapsipotilaille mahdollisuutta leikkaukseen Pohjoismaissa. Tällä viikolla lähetetään ensimmäisiä kirjeitä, joissa tiedustellaan halukkuutta lähteä leikattavaksi Kööpenhaminaan.

Uusi lastensairaala tiedustelee perheiltä halukkuutta lasten sydänleikkauksiin pohjoismaissa. Copyright @HUS Ville Männikkö.jpg

Uusi lastensairaala tiedustelee perheiltä halukkuutta lapsen sydänleikkaukseen Kööpenhaminassa. @HUS Ville Männikkö

Sydänleikkausta odottavien lasten hoitoon pääsy Suomessa on viivästynyt hoitajapulan vuoksi, eikä hoito lukuisille lapsille ole toteutunut lakisääteisesti. HUSin Uusi lastensairaala aloitti keskustelut lasten sydänleikkausten osalta pohjoismaisten yliopistosairaaloiden kanssa kansallisen lasten tehohoitotyöryhmän jätettyä toimenpide-ehdotuksensa vuodenvaihteessa.

Yhteistyömahdollisuudet Kööpenhaminan lastensairaalan kanssa ovat nyt konkretisoituneet. Uudesta lastensairaalasta lähestytään sen vuoksi lapsen sydänleikkausta odottavia perheitä, ja tiedustellaan halukkuutta sydänleikkaukseen Kööpenhaminassa. Myöhemmin leikkaus mahdollistunee myös Göteborgissa Ruotsissa.

Kaikissa Pohjoismaissa on yhtenevät lasten sydänleikkausten hoitomenetelmät ja erinomaiset hoitotulokset. Ulkomaisten potilaiden vastaanottaminen on yliopistosairaaloille normaaliarkea.

”Tarvitsemme tämän vaihtoehdon, jotta sydänleikkausta odottavien lasten jonon hallinta saadaan vallitsevassa tilanteessa toimintavarmalle tasolle. Olemme kiitollisia nyt avautuneesta konkreettisesta yhteydestä Kööpenhaminan ja Göteborgin lastensairaaloiden kanssa. Tähänastiset keskustelumme ovat nimenomaan hengeltään keskinäisen avunannon värittämiä” kertoo HUSin lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Leikkausmahdollisuutta Kööpenhaminassa tarjotaan lapsipotilaille, joilla on sydänleikkaushoitoa vaativa, muttei välittömästi henkeä uhkaava sydänvika tai sydänsairaus. Leikkausjonoa on Uudessa lastensairaalassa saatu lyhennettyä viimeaikaisin toimenpitein ja parhaillaan sairaalaan jonottaa 85 sydänlasta. Heistä 35 leikkauspotilasta on jonottanut yli lakisääteisen hoitotakuun mukaiset 180 vuorokautta.

Uudessa lastensairaalassa edistetään samaan aikaan myös muita kansallisen lasten tehohoitotyöryhmän esittämiä toimenpiteitä yhteistyössä muiden yliopistosairaaloiden kanssa.

 

Lisätietoa:
Lasten tehohoitokapasiteettia ja yhteistyötä yliopistosairaaloiden kesken tulee lisätä | HUS
HUS selvittää lasten tehohoidon saatavuuden yhteistyössä muiden yliopistosairaaloiden kanssa | HUS

 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.