Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 3.5.2023 08.55

Yliopistosairaalat pyrkivät turvaamaan lasten tehohoidon lisäkoulutuksella

Asiasanat:
  • HUS
  • lasten tehohoito
  • #Åucs

HUSin Uudessa lastensairaalassa on pilotointivaiheessa lasten tehohoidon ja tehohoitolääketieteen lisäkoulutuspolku sairaanhoitajille ja erikoislääkäreille. Tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä ja varmistaa lasten tehohoidon viimeaikaisin tietotaito eri yliopistosairaaloissa Suomessa.

3.5.2023_Yliopistosairaalat pyrkivät turvaamaan lasten tehohoidon lisäkoulutuksella_Lapsen_sydänleikkaus_@HUS.jpg

Yliopistosairaalat pyrkivät turvaamaan lasten tehohoidon lisäkoulutuksella @HUS

Viiden yliopistosairaalan sairaanhoitajia ja erikoislääkäreitä ohjataan jatkossa säännöllisesti lisäkoulutukseen Uuden lastensairaalan teho-osastolle Helsinkiin. Koulutuspilotin ensimmäinen koulutettava, sairaanhoitaja Turun yliopistollisesta sairaalasta, aloittaa koulutuspolun toukokuun aikana.

”Pilotoidessamme uutta koulutusmallia vahvistamme samalla yhteistyötä viiden yliopistosairaalan kesken ja tiivistämme keskinäistä työnjakoa. Hyvinvointialueyhteistyön ansiosta muuttuu tulevaisuudessa myös monet tuotannolliset rakenteet. Kaikki uudistukset ovat lämpimästi tervetulleita, kunhan fokuksessa aina on lasten etu.”, sanoo HUSin Lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Syksyllä vauhtiin pääsevään lisäkoulutukseen osallistuu Turun ja Tampereen yliopistollisten sairaaloiden sairaanhoitaja- ja erikoislääkärikoulutettavat, joilla jo entuudestaan on kokemusta tehohoidosta. Täydennyskoulutuksen kesto tulee olemaan noin puoli vuotta.

”Koulutusyhteistyö vahvistaa lasten tehohoitolääketieteen osaamista koko maassa ja koituu koko Suomen lapsiväestön hyväksi. Samalla se parantaa lasten tehohoidon saatavuuden alueellista tasa-arvoa ja kansallista huoltovarmuutta.”, kertoo tulosryhmäjohtaja Heikki Lukkarinen Turun yliopistollisesta sairaalasta.

Koulutusmuotoa ja käytäntöjä on tarkoitus valjastaa hankkeen kokemusten perusteella pysyväksi toimintamalliksi. Pilotointivaiheen jälkeen ne laajennetaan koskemaan kaikkien yliopistosairaaloiden yhteistyötä.

Kansallinen tehohoitotyöryhmä suositteli systemaattista lisäkoulutusta

Lasten tehohoidon lisäkoulutuspolku sairaanhoitajille ja erikoislääkäreille on yksi lasten kansallisen tehohoitotyöryhmän vuodenvaihteessa antamista toimenpide-ehdotuksista. Lasten tehohoitokapasiteettia ja yhteistyötä yliopistosairaaloiden kesken tulee lisätä | HUS

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi 29.3.2023 HUSille miljoonan euron valtionavustuksen lasten tehohoidon saatavuuden ja osaamisen varmistamiseksi.

"Työryhmän ehdotus sai poikkeuksellisen nopean vastakaiun sosiaali- ja terveysministeriöltä, mistä olemme kiitollisia. Rahoitus myönnettiin alle kolmessa kuukaudessa ehdotuksesta”, toimialajohtaja Petäjä kertoo.

Valtionavustusta voidaan käyttää lasten tehohoidon kansallisen hoitoprosessin ja strukturoidun sairaanhoitajien ja erikoislääkärien lisäkoulutuksen kehittämis- ja pilotointikustannuksiin. Samalla helpotetaan HUSin Uuden lastensairaalan tehohoidon hankaloitunutta tilannetta. HUS hallinnoi hanketta ja sen osatoteuttajina ovat Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet.

 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.