Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 7.6.2023 07.50

Lasten sydänleikkausjono on lyhentynyt

Asiasanat:
  • lasten tehohoito
  • Uusi lastensairaala
  • Lasten sydänleikkaukset

Lasten sydänleikkausjonoa on Uudessa lastensairaalassa onnistuttu lyhentämään erilaisin toimenpitein. Yksittäiset perheet ovat valinneet lapselleen sydänleikkauksen Kööpenhaminan Rigshospitaletissa.

Lasten sydänleikkausjono on lyhentynyt. @HUS.jpg

Lasten sydänleikkausjono on lyhentynyt. @HUS

Parhaillaan Uuden lastensairaalan leikkausjonossa jonottaa 69 sydänlasta. Vielä viime vuodenvaihteessa leikkausjonossa odotti 110 lasta.

”Sydänjonojen lyhenemiseen on tehtyjen toimenpiteiden lisäksi vaikuttanut alhainen syntyvyys sekä potilastilanteen luonnollinen vaihtelu. Olemme myös painottaneet sellaisten potilaiden sydänleikkauksia, joiden tehohoitovaihe on mahdollisimman lyhyt”, kertoo HUSin lastenkirurgian linjajohtaja Jukka Salminen.

Kansallinen huoltovarmuus ja toimintavalmius edellyttävät, että lasten teho-osasto Laaksossa voidaan pitää pysyvästi auki 12 tehohoitopaikkaa. Tällä hetkellä hoitopaikkoja on auki 8.

”Akuutti ongelma on lieventynyt. Lasten sydänjonot lyhentyneet ja olemme saaneet rekrytoitua sairaanhoitajia teho-osastoillemme. Tavoitteenamme on, että kaikki tehohoitajien vakanssit on täytetty, 12 tehohoitopaikkaa on pysyvästi auki, sydänjonossa on korkeintaan 50 lasta, eikä yksikään heistä ole jonottanut leikkaukseen yli kuutta kuukautta”, summaa HUSin Lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Hiljattain toteutetulla lasten tehohoitajien rekrytointikampanjalla saatiin kymmenkunta hoitajaa HUSin vastasyntyneiden ja lasten tehohoitoyksiköihin.

”Tehohoitajan työ on erikoissairaanhoitoa, jossa on erinomaiset mahdollisuudet ammatilliseen kehittymiseen”, sanoo HUSin Lasten ja nuorten sairauksien ylihoitaja Outi Simonen.

Osaa perheistä kiinnostaa sydänleikkaus Tanskassa

Leikkausmahdollisuutta Kööpenhaminassa on viimeisen kahden kuukauden aikana tarjottu lapsipotilaille, joilla on sydänleikkaushoitoa vaativa, muttei välittömästi henkeä uhkaava sydänvika tai sydänsairaus. Kirjeet noin kahdellekymmenelle perheelle lähetettiin maaliskuun lopussa.

”Yksittäiset perheet ovat valinneet sydänleikkausta odottavalle lapselleen hakeutumisen hoitoon Tanskaan. Pohjoismaisen yhteistyön toteuttaminen ja käytänteiden hiominen on arvokasta ja maltillisesti toteutettua yhteistoimintaa, jonka avulla lisäämme molempien sairaaloiden toimintavarmuutta”, toimialajohtaja Petäjä kertoo.

Potilastiedotus leikkausajankohdasta ja leikkaukseen kutsuminen tapahtuvat yhteistyössä Uuden lastensairaalan ja Rigshospitaletin kesken. Rigshospitalet käyttää suomen- tai ruotsinkielistä tulkkia kutsuessaan leikkaukseen, ja perheet saavat suomeksi tai ruotsiksi käännetyn informaation hoitojakson tapahtumista.
 

Lasten sydänleikkausten hoitojonoa puretaan monin eri keinoin.
Aiemmat tiedotteemme:

6.6.2023 Työryhmä on laatinut ehdotuksen toimintamallista, jolla osa HUSin alueen keskossynnytyksistä ohjataan muihin yliopistosairaaloihin | HUS

3.5.2023 Yliopistosairaalat pyrkivät turvaamaan lasten tehohoidon lisäkoulutuksella | HUS

27.3.2023 Uusi lastensairaala tiedustelee perheiltä halukkuutta lasten sydänleikkauksiin Pohjoismaissa | HUS

29.12.2022 Lasten tehohoitokapasiteettia ja yhteistyötä yliopistosairaaloiden kesken tulee lisätä | HUS

19.10.2022 HUS selvittää lasten tehohoidon saatavuuden yhteistyössä muiden yliopistosairaaloiden kanssa | HUS

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.