Lasten ja nuorten päivystys

HUS:n sairaaloissa toimii lapsia ja nuoria hoitavia erikoissairaanhoidon päivystyksiä sekä terveyskeskuspäivystyksiä.

Erikoissairaanhoidon päivystykset


Erikoissairaanhoidon päivystykset toimivat Uudessa lastensairaalassa sekä Jorvin, Hyvinkään, Raaseporin ja Porvoon sairaaloissa. Erikoissairaanhoidon päivystykseen tullaan pääsääntöisesti lähetteellä.

Hätätapauksissa (esim. vaikea hengenahdistus, iso vuotava haava tai kouristava lapsi) soitetaan hätänumeroon 112. Ensihoitajat arvioivat hoidontarpeen ja kuljettavat potilaan oikeaan hoitopaikkaan.
 

Terveyskeskuspäivystykset


Äkillisesti sairastuneen lapsen ja nuoren ensisijainen hoitopaikka virka-aikana on oma terveysasema ja päivystysaikana sairaaloiden terveyskeskuspäivystykset, joihin voi hakeutua ilman lähetettä. Lapsia ja nuoria päivystysaikana hoitavia terveyskeskuspäivystyksiä on Uudessa lastensairaalassa sekä Jorvin ja Porvoon sairaaloissa.  Hyvinkään sairaalassa terveyskeskuspäivystys toimii ympäri vuorokauden.

Ilman lähetettä tuleville potilaille vastaanottava sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvion ja ohjaa potilaan joko yleislääkärin vastaanotolle (virka-aikana omalle terveysasemalle ja päivystysaikana terveyskeskuspäivystykseen), sairaanhoitajan vastaanotolle tai erikoissairaanhoidon päivystykseen. Potilaat, joiden tila ei vaadi hoitoa päivystyksessä, ohjataan omalle terveysasemalle.

Milloin päivystykseen?


Päivystys on tarkoitettu potilaille, joiden sairauden hoito ei voi odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Alle 3 kuukauden ikäisen lapsen kuume on aina syy hakeutua päivystykseen. Toisaalta, esimerkiksi korvakipuisen lapsen kanssa ei tarvitse lähteä yöllä päivystykseen, vaan lapselle annetaan kipulääkettä ja seuraavana aamuna otetaan yhteyttä omalle terveysasemalle.

 

Päivystysapu 116 117


Päivystysavun maksuttomaan numeroon 116 117 voi soittaa ennen päivystykseen lähtöä. Kokeneet hoitajat arvioivat hoidon tarpeen ja ohjaavat oikeaan hoitopaikkaan tai antavat ohjeita kotihoitoon. Palvelusta voi myös kysyä neuvoja äkillisiin terveysongelmiin oman terveysaseman ollessa suljettuna. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden.

 

Apua verkosta: Lastentalo.fi-palvelun lasten oirenavigaattori ja sairaanhoitaja-chat

 

Jos lapsella on kuumetta, yskää, nuhaa, korvakipua tai lievää hengitysvaikeutta, on hoito- ja toimintaohjeita mahdollista saada Lasten oirenavigaattorista, johon syötetään lapsen ikä ja vastataan vointia koskeviin kysymyksiin.


Lapsen vointiin liittyviä neuvoja voi kysyä myös chatissa päivystävältä sairaanhoitajalta, joka konsultoi tarvittaessa lääkäriä. Chattiin kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, järjestelmä kysyy asiakkaalta lapsen henkilötunnuksen. Chat-palvelu on auki arkisin klo 8–19.30 ja viikonloppuisin klo 12–19.30. Sairaanhoitaja vastaa chat-kutsuun puolen tunnin sisällä.

Oirenavigaattori on suomenkielinen; chatissa hoitajat vastaavat suomeksi ja ruotsiksi. Lue lisää.  

 

Odotusajat

 
Päivystyksessä voi ruuhkahuippuina joutua odottamaan pidempään. Potilaat hoidetaan päivystyksessä kiireellisyysjärjestyksessä, ei tulojärjestyksessä. Päivystyksessä tehtävien tutkimusten, kuten verinäytteiden valmistumisessa menee myös oma aikansa. Usein on myös tärkeää seurata päivystyksessä lapsen voinnin etenemistä ennen jatkohoitopaikasta tai –toimenpiteistä päättämistä. 
 

Hoitopaikat:

 
Lisätietoja mm. päivystysten kuntakohtaisesta työnjaosta löytyy kunkin sairaalan päivystyksen sivuilta ja taulukon alla olevasta liitteestä.
 
Sairaala Päivystystoiminta
Hyvinkään sairaala
  • terveyskeskuspäivystys ympäri vuorokauden hyvinkääläisille, klo 22-08 myös sairaanhoitoalueen muiden kuntien asukkaille
  • erikoissairaanhoidon (lastentaudit) päivystys ympäri vuorokauden
Jorvin sairaala
  • ​yhteispäivystys, jossa erikoissairaanhoidon (lastentaudit ja kirurgia) päivystys ympäri vuorokauden sekä yleislääkäripäivystys arkisin klo 16-08 ja viikonloppuisin ympäri vuorokauden
Lohjan sairaala
  • ​yhteispäivystys arkisin virka-ajan ulkopuolella sekä ympärivuorokautisesti viikonloppuisin ja pyhinä (Karkkila, Lohja, Siuntio ja Vihti)
  • erikoissairaanhoidon päivystys ympäri vuorokauden
Raaseporin sairaala
  • yhteispäivystys, tarvittaessa lastenlääkärin puhelinkonsultaatio​
Porvoon sairaala
  • ​terveyskeskuspäivystys klo 16-22
  • erikoissairaanhoidon päivystys ympäri vuorokauden
​Uusi lastensairaala
  • ​yhteispäivystys, jossa erikoissairaanhoidon (lastentaudit, lastenkirurgia, lastenneurologia, lastenpsykiatria, nuorisopsykiatria)päivystys ympäri vuorokauden sekä yleislääkäripäivystys arkisin klo 16-08 ja viikonloppuisin ympäri vuorokauden.

 

 

 

Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta