Siirry pääsisältöön

Lasten epilepsia

Asiasanat:
  • lastenneurologia
  • epilepsia
  • Uusi lastensairaala

Hoidamme ja tutkimme HUSissa lapsia ja nuoria, jotka sairastavat epilepsiaa.

Lasten epilepsia

Epilepsia ei ole yksi sairaus vaan joukko erilaisia sairauksia, joille yhteistä on taipumus epilepsiakohtauksiin. Epilepsiakohtaus johtuu aivojen kuorikerroksen äkillisestä, ohimenevästä sähköisen toiminnan häiriöstä. Häiriön paikka määrää, millaisia kohtauksen oireet ovat.  

Epilepsian syyt ja ilmenemismuodot ovat hyvin monimuotoisia. Osa lasten ja nuorten epilepsioista on hyvänlaatuisia, joko itsestään rajoittuvia tai hyvin lääkehoidolla hallittavissa. Noin neljäsosalla epilepsiaa sairastavista epilepsia on vaikeahoitoinen. Epilepsiaan voi myös liittyä liitännäisongelmia kuten oppimisvaikeuksia. Epilepsiaa sairastaa noin yksi lapsi sadasta. Osa epilepsiasairauksista kuuluu harvinaissairauksiin. 

Jos lapsella epäillään epilepsiaa, hänet lähetetään erikoissairaanhoitoon tutkimuksiin ja hoitoon. Tutkimusten lisäksi tärkeää on saada tarkkaa tietoa kohtauksista lapselta itseltään ja silminnäkijöiltä. Hoidamme epilepsiaa lääkehoidolla, jonka tavoitteena on kohtausten jääminen pois kokonaan. Aina se ei kuitenkaan onnistu. Vaikeaa epilepsiaa sairastavilla lapsilla voimme joutua käyttämään usean lääkkeen yhdistelmää sekä harkitsemaan myös muita hoitovaihtoehtoja kuten ruokavaliohoitoa, stimulaattorihoitoa ja leikkaushoitoa. 

Tutkimme ja hoidamme epilepsiaa sairastavia lapsia kaikissa HUSin lastenneurologian yksiköissä. Lasten vaikean epilepsian diagnostiikka ja hoito sekä epilepsiakirurgia on keskitetty Uuteen lastensairaalaan.

Toimipisteet

Lasten ja nuorten poliklinikat, Hyvinkään sairaala

Hyvinkään sairaalan lasten ja nuorten poliklinikoilla hoidamme laaja-alaisia lastentautien, lastenneurologian sekä lastenkirurgian erikoisalojen…

Lasten päivystys, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan päivystyksessä hoidamme alle 16-vuotiaiden äkilliset sairaudet ja vammat sekä mielenterveyteen liittyvät ongelmat, jotka vaativat…

Lasten päivystys, Jorvin sairaala

Jorvin sairaalan Lasten päivystyksessä hoidamme alle 16-vuotiaiden äkilliset sairaudet ja vammat sekä mielenterveyteen liittyvät ongelmat, jotka vaativat…

Lasten vastaanotot, Jorvin sairaala

Jorvin sairaalan lasten vastaanotoilla tutkimme ja hoidamme alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat erikoissairaanhoidon avohoitopalveluita.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.